Kockán az életed!

December 3. – vonulás a Parlamenttől az Akadémiáig

KÖVETELÉSEK

Mentsük meg az egészségügyet! Meg kell állítani a szakképzett egészségügyi dolgozók külföldre vándorlását! Haladéktalanul vissza kell pótolni az egészségügyből kivont ezermilliárdokat!

Követeljük a tisztes költségvetést, amely értéknek tekinti hazánk múltjának és jelenének kultúráját, a dokumentáló és kutató közgyűjteményi műhelyeket!

Követeljük, hogy a kormány hagyja abba a rendőri hivatás lejáratását!
Vonja vissza a rendvédelem érdekképviseleti szervezeteinek tönkretételére irányuló jogszabály-tervezeteket!

A közintézményekben a bérek negyedik éve változatlanok, csökken a létszám, csökken az intézmények költségkerete. Mindez már veszélyezteti a normális munkát, lehetetlenné teszi a szolgáltatások magas színvonalú biztosítását. Követeljük az előrelátó tervezést, a munkakörülmények javítását!

Nem kérünk az atyáskodó államból! Követeljük, hogy a települések szabadon dönthessenek arról, fenn kívánják-e tartani iskolájukat, óvodájukat, művelődési intézményeiket, hivatalukat!

A kormány terveit látva, aggódunk a munkahelyek megszüntetése, az intézmények bezárása, átszervezése, privatizálása miatt. A kialakult hangulatot az elbocsátások miatti rettegés és félelem uralja. Elég a megfélemlítésből!

Követeljük, hogy az egészségügyben a kormány tegye kielégítővé az intézmények finanszírozását, legyen mód béremelésre!

A tanuláshoz mindenkinek joga van, legyen lehetősége is. Követeljük, hogy az oktatás ne csak a gazdagoknak, hanem a szegényeknek is nyújtson módot a piacképes tudás megszerzéséhez!

Fizetős bölcsőde? Fizetős főiskola? Csak azoknak jár, akik megfizetik? Követeljük a teljes esélyegyenlőséget a felnövekvő generációk nevében!

Azonnal hagyják abba a közgyűjtemények dilettáns és átgondolatlan átszervezését, a szakmailag nem indokolható intézmény-összevonásokat, átalakításokat!

Ne döntsenek a képviselők addig az oktatási rendszer átalakításáról, amíg nincsenek tisztában a következményekkel! Követeljük, hogy az új iskolarendszer a XXI. század követelményeinek feleljen meg! Követeljük, hogy a nemzeti köznevelési és a szakképzésről szóló törvényt a Parlament vegye le a napirendjéről!

A bölcsődékben, az óvodákban, a múzeumokban, még a minisztériumokban is évek óta csökken a valódi, kézhez kapott jövedelmünk! A közintézmények működése sok esetben csak az abban dolgozók hivatástudatának köszönhető. Követeljük az elvárható megbecsülést, a tisztes megélhetést!

Követeljük, a rendvédelmi szervezetek dolgozóinak korábban beígért 30%-os illetmény emelést! Követeljük a hivatásosok nyugdíj-rendszerének, az évtizedek munkájával megszerzett jogoknak a tiszteletben tartását!

Gazdasági válságban a jövőre kell gondolni. Rövidlátó pénzügyi megszorítások miatt ne tegyék tönkre a működő oktatási intézményeket, ne minősítsenek vissza értékes közgyűjteményeket, ne szüntessenek meg fontos egészségügyi intézményeket!

Elég volt az előkészítetlen, szakmai szempontokat nélkülöző parlamenti ámokfutásból! Ne szülessen több hosszú távú elképzelés a szakmai szervezetek és a szakszervezetek kizárásával! Követeljük, hogy kezdődjenek végre érdemi tárgyalások a jövőnkről!

A közszolgáltatások színvonala nemcsak az ott dolgozóknak fontos. Valamennyi állampolgár szülő és gyerek, orvos és ápolt, tanár és tanuló is egyben. És most kockán az életünk, az iskolánk, az egészségünk, a munkánk, a jövőnk. Nem hagyjuk, hogy eljátsszák!

Csatlakozási felhívás és további információ a csatolmányban olvasható.

Az előzetes beharangozó kisfilmek megtekinthetők a Youtube-on.

Kapcsolódó cikk: Közlemény – Demonstráció december 3-án

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és