Újra egypártrendszerű a magyar közmédia

A PHDSZSZ közleménye a közmédiában folyó elbocsátásokról

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tiltakozik a közmédiában folyó elbocsátások ellen. Korábbi figyelmeztetéseink, javaslataink és tiltakozásunk ellenére a most beindított létszámleépítés a szakmai és munkavállalói szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával zajlik. Ami most történik, az lényegében a társadalom egészét kiszolgáló független közmédia felszámolását jelenti. Az átalakítás megalázó módon történik, bizonytalanságban tartja a munkavállalókat, valamint további 400 fős leépítéssel fenyeget. Az elbocsátások során használják a megfélemlítés eszközeit is, nehéz így emberségről beszélni.

A közmédia vezetése semmilyen kritérium-rendszert nem hozott nyilvánosságra a társadalom és a munkavállalók felé, így azt kell hinnünk, hogy az elbocsátásokat alapvetően a politikai hűség logikája mozgatja.
A közmédia mai irányítását, témaválasztását és hírvilágát a korábbi politikai konszenzusra való törekvés helyett az egypárti szemlélet jellemzi. Mindezek miatt úgy véljük, a magyar közmédiába visszatért az egypártrendszer.

Az MTVA a közszolgálat megújításáról beszél, miközben nálunk kisebb országok közmédia rendszereiben nagyságrenddel többen dolgoznak. Ám ott a műsorok fele nem konzerv és van anyanyelvi mese és gyerekműsor, hazai film, dráma, dokumentum, valóságfeltárás, objektív hírek és háttérműsorok, és a közmédia a nyilvánosság és a szólásszabadság garanciája.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a jövőben is harcolni fog az ágazatot érintő erőszakos és politikai alapú átalakítások ellen.

Budapest, 2011. július hó 7.

Lázár András
a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk