Keresés
Close this search box.

Újra egypártrendszerű a magyar közmédia

A PHDSZSZ közleménye a közmédiában folyó elbocsátásokról

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tiltakozik a közmédiában folyó elbocsátások ellen. Korábbi figyelmeztetéseink, javaslataink és tiltakozásunk ellenére a most beindított létszámleépítés a szakmai és munkavállalói szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával zajlik. Ami most történik, az lényegében a társadalom egészét kiszolgáló független közmédia felszámolását jelenti. Az átalakítás megalázó módon történik, bizonytalanságban tartja a munkavállalókat, valamint további 400 fős leépítéssel fenyeget. Az elbocsátások során használják a megfélemlítés eszközeit is, nehéz így emberségről beszélni.

A közmédia vezetése semmilyen kritérium-rendszert nem hozott nyilvánosságra a társadalom és a munkavállalók felé, így azt kell hinnünk, hogy az elbocsátásokat alapvetően a politikai hűség logikája mozgatja.
A közmédia mai irányítását, témaválasztását és hírvilágát a korábbi politikai konszenzusra való törekvés helyett az egypárti szemlélet jellemzi. Mindezek miatt úgy véljük, a magyar közmédiába visszatért az egypártrendszer.

Az MTVA a közszolgálat megújításáról beszél, miközben nálunk kisebb országok közmédia rendszereiben nagyságrenddel többen dolgoznak. Ám ott a műsorok fele nem konzerv és van anyanyelvi mese és gyerekműsor, hazai film, dráma, dokumentum, valóságfeltárás, objektív hírek és háttérműsorok, és a közmédia a nyilvánosság és a szólásszabadság garanciája.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a jövőben is harcolni fog az ágazatot érintő erőszakos és politikai alapú átalakítások ellen.

Budapest, 2011. július hó 7.

Lázár András
a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a