Újra egypártrendszerű a magyar közmédia

A PHDSZSZ közleménye a közmédiában folyó elbocsátásokról

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tiltakozik a közmédiában folyó elbocsátások ellen. Korábbi figyelmeztetéseink, javaslataink és tiltakozásunk ellenére a most beindított létszámleépítés a szakmai és munkavállalói szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával zajlik. Ami most történik, az lényegében a társadalom egészét kiszolgáló független közmédia felszámolását jelenti. Az átalakítás megalázó módon történik, bizonytalanságban tartja a munkavállalókat, valamint további 400 fős leépítéssel fenyeget. Az elbocsátások során használják a megfélemlítés eszközeit is, nehéz így emberségről beszélni.

A közmédia vezetése semmilyen kritérium-rendszert nem hozott nyilvánosságra a társadalom és a munkavállalók felé, így azt kell hinnünk, hogy az elbocsátásokat alapvetően a politikai hűség logikája mozgatja.
A közmédia mai irányítását, témaválasztását és hírvilágát a korábbi politikai konszenzusra való törekvés helyett az egypárti szemlélet jellemzi. Mindezek miatt úgy véljük, a magyar közmédiába visszatért az egypártrendszer.

Az MTVA a közszolgálat megújításáról beszél, miközben nálunk kisebb országok közmédia rendszereiben nagyságrenddel többen dolgoznak. Ám ott a műsorok fele nem konzerv és van anyanyelvi mese és gyerekműsor, hazai film, dráma, dokumentum, valóságfeltárás, objektív hírek és háttérműsorok, és a közmédia a nyilvánosság és a szólásszabadság garanciája.

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a jövőben is harcolni fog az ágazatot érintő erőszakos és politikai alapú átalakítások ellen.

Budapest, 2011. július hó 7.

Lázár András
a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és