Keresés
Close this search box.

Összefoglaló a BDDSZ sajtótájékoztatójáról

Véget ért a BDDSZ és a Poronty közös akciója, képviselőből kisgyermeknevelő – avagy ki a poronty Hőse?

Egy hét. Ennyit kapott három képviselő arra, hogy bepillantást nyerjen egy-egy bölcsőde és egy kisgyermeknevelő életébe. A legnagyobb kérdés természetesen az: az akció tagadhatatlan sikerével együtt vajon tényleg változik-e bármi a bölcsődék életében.

A három vállalkozó kedvű politikus egy teljes hetet töltött egy-egy helyi bölcsődében kisgyermeknevelőként, ahol akár tíz órában emelgettek, guggoltak, hajolgattak, pelenkáztak, orrot töröltek, és tették mindazt, amit a kisgyermekgondozók tesznek nap mint nap. Bábi Gabriella a Fidesz, Ertsey Katalin az LMP országgyűlési képviselője, valamit férfi kollégájuk, Vörösmarty Attila kecskeméti önkormányzati képviselő egész héten helytálltak, esti beszámolóikat pedig a Divany.hu/Poronty oldalon követhettük végig. Ezekből megtudtuk, milyen hatással van a politikusi derekakra a leguggol-feláll-lehajol szentháromság, hogy melyik fárasztóbb, a képviselői vagy a gondozói munka, illetve hogy vajon mi is a legfrusztrálóbb az egészben. Ahogyan Bábi Gabriella megjegyezte: „A gyermek mindannyiunk kincse és ezen “kincsek őrzői” megérdemlik a nagyobb odafigyelést!”

Vörösmarty Attilától sem állt annyira távol a feladat, mint azt elsőre gondoltuk. „Most 8 hónapos Álmos fiam rövidesen átlépi a bölcsőde küszöbét. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a magyar, és ezen belül a kecskeméti bölcsődei rendszer kiállta a próbát: mint szülő most belülről láthattam, hogy milyen gondos nevelők veszik majd körül. Mint férfi politikus örülök hogy segíthettem felhívni arra a figyelmet, hogy kapjanak sokkal több erkölcsi és anyagi elismerést azok, akik gyermekeinket az élet elindításában segítik!“ Ertsey Katalin is az akció eredményéről beszélt a sajtótájékoztatón: „Elszántság és hitelesség. Ez a hét még elszántabbá tett, hogy tovább küzdjek a kisgyerekes anyák helyzetének javításáért, amelyben a bölcsődéknek kulcsszerepe van. Az igazságtalan adózás elleni fellépésemet pedig hitelesebbé teszi, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam: nem lehet méltó emberi életet élni havi 80 ezer forintból.

De nem csupán a kisgyermeknevelők napi munkája volt a kihívás a képviselők számára. Ők hárman ugyanis vállalták, hogy a héten a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből viszik háztartásukat, fizetik rezsijüket, közlekedésüket, és bármely más, felmerülő költségüket. Kiderült: a bruttó 94.000 forint, melyet tíz év munkaviszony után kapnak a bölcsődei kisgyermekgondozók, messze nem elég a boldoguláshoz. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: „A nehéz helyzet ellenére bízunk a kormányzatban, hogy nem a segélyezés felé taszít minket, hanem megállítja életkörülményeink romlását és olyan odafigyeléssel emeli fel alkalmazottait a létminimum széléről, mint ahogyan mi emeljük fel az alvó gyermeket a bölcsőből. Az akcióval annyit szeretnénk legalább elérni, hogy a magas csoportlétszámmal járó többletmunkát minden dolgozó részére elismerjék, valamint a bölcsődékben is kapják meg azokat a juttatásokat a kollégák, melyek ugyanazon feladatok ellátása esetén a közoktatásban, például az óvodákban is járnak.”

A hét méltó zárásaként a három képviselő az akciót felkaroló Dívány.hu portál főszerkesztőjétől megkapta a „Poronty Hőse” kitüntetést. Dénes Dóra elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk a képviselők helytállására. A Poronty Hőse díj ugyanakkor nem csak egész heti munkájuk elismerése – figyelmeztetés is, hogy ne felejtsék el a bölcsődében töltött egy hetet!”

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás

SZEF alapszintű oktatás 2. csoport zárónap

Szervezkedő munkavédelem a közszférában. 2024. március 9-én ezzel a témával zárult az alapszintű képzési programunk. “Nem is tudtam, hogy ilyen izgalmas a munkavédelem. Feszélyezett eddig, hogy nincs elég tudásom, de

Megjelent az EGSZB Munkavállalói csoportjának a kiadványa

A SZEF elkötelezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) prioritási dokumentumában megfogalmazott célok elérése tekintetében. A most közzétett kiadvány különösen fontos, hiszen az EU soros elnökségét 2024 második felétől