Összefoglaló a BDDSZ sajtótájékoztatójáról

Véget ért a BDDSZ és a Poronty közös akciója, képviselőből kisgyermeknevelő – avagy ki a poronty Hőse?

Egy hét. Ennyit kapott három képviselő arra, hogy bepillantást nyerjen egy-egy bölcsőde és egy kisgyermeknevelő életébe. A legnagyobb kérdés természetesen az: az akció tagadhatatlan sikerével együtt vajon tényleg változik-e bármi a bölcsődék életében.

A három vállalkozó kedvű politikus egy teljes hetet töltött egy-egy helyi bölcsődében kisgyermeknevelőként, ahol akár tíz órában emelgettek, guggoltak, hajolgattak, pelenkáztak, orrot töröltek, és tették mindazt, amit a kisgyermekgondozók tesznek nap mint nap. Bábi Gabriella a Fidesz, Ertsey Katalin az LMP országgyűlési képviselője, valamit férfi kollégájuk, Vörösmarty Attila kecskeméti önkormányzati képviselő egész héten helytálltak, esti beszámolóikat pedig a Divany.hu/Poronty oldalon követhettük végig. Ezekből megtudtuk, milyen hatással van a politikusi derekakra a leguggol-feláll-lehajol szentháromság, hogy melyik fárasztóbb, a képviselői vagy a gondozói munka, illetve hogy vajon mi is a legfrusztrálóbb az egészben. Ahogyan Bábi Gabriella megjegyezte: „A gyermek mindannyiunk kincse és ezen “kincsek őrzői” megérdemlik a nagyobb odafigyelést!”

Vörösmarty Attilától sem állt annyira távol a feladat, mint azt elsőre gondoltuk. „Most 8 hónapos Álmos fiam rövidesen átlépi a bölcsőde küszöbét. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a magyar, és ezen belül a kecskeméti bölcsődei rendszer kiállta a próbát: mint szülő most belülről láthattam, hogy milyen gondos nevelők veszik majd körül. Mint férfi politikus örülök hogy segíthettem felhívni arra a figyelmet, hogy kapjanak sokkal több erkölcsi és anyagi elismerést azok, akik gyermekeinket az élet elindításában segítik!“ Ertsey Katalin is az akció eredményéről beszélt a sajtótájékoztatón: „Elszántság és hitelesség. Ez a hét még elszántabbá tett, hogy tovább küzdjek a kisgyerekes anyák helyzetének javításáért, amelyben a bölcsődéknek kulcsszerepe van. Az igazságtalan adózás elleni fellépésemet pedig hitelesebbé teszi, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam: nem lehet méltó emberi életet élni havi 80 ezer forintból.

De nem csupán a kisgyermeknevelők napi munkája volt a kihívás a képviselők számára. Ők hárman ugyanis vállalták, hogy a héten a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből viszik háztartásukat, fizetik rezsijüket, közlekedésüket, és bármely más, felmerülő költségüket. Kiderült: a bruttó 94.000 forint, melyet tíz év munkaviszony után kapnak a bölcsődei kisgyermekgondozók, messze nem elég a boldoguláshoz. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: „A nehéz helyzet ellenére bízunk a kormányzatban, hogy nem a segélyezés felé taszít minket, hanem megállítja életkörülményeink romlását és olyan odafigyeléssel emeli fel alkalmazottait a létminimum széléről, mint ahogyan mi emeljük fel az alvó gyermeket a bölcsőből. Az akcióval annyit szeretnénk legalább elérni, hogy a magas csoportlétszámmal járó többletmunkát minden dolgozó részére elismerjék, valamint a bölcsődékben is kapják meg azokat a juttatásokat a kollégák, melyek ugyanazon feladatok ellátása esetén a közoktatásban, például az óvodákban is járnak.”

A hét méltó zárásaként a három képviselő az akciót felkaroló Dívány.hu portál főszerkesztőjétől megkapta a „Poronty Hőse” kitüntetést. Dénes Dóra elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk a képviselők helytállására. A Poronty Hőse díj ugyanakkor nem csak egész heti munkájuk elismerése – figyelmeztetés is, hogy ne felejtsék el a bölcsődében töltött egy hetet!”

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és