Hátrányba hozza a szakszervezeteket az OÉT-pénzek új elosztási módja?

Nagyjából az eddigi összeg feléből gazdálkodhatnak jövőre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban résztvevő szervezetek, és az új elosztási mód is hátrányosan fogja érinteni a szakszervezeteket…

A költségvetési törvényjavaslat szerint az eddigi támogatások hozzávetőlegesen a feléből gazdálkodhat jövőre az Országos Érdekegyeztető Tanács. A munkáltatói és munkavállalói szervezetek állami forrásait eddig a Munkaerő-piaci Alap biztosította, 2011-ben viszont már a költségvetésből kapnak pénzt: a tavalyi 1,6 milliárd forint helyett csupán 960 millión osztozkodhat a tizenöt konföderáció.

Zs. Szőke Zoltán, a munkáltatói oldal soros elnöke a Kossuth Rádió Krónikának úgy nyilatkozott: tudomásul veszik a csökkentést. „Hát nem mondom, hogy örülünk, hogy a pénz fele annyi, mint az előző évben volt. Egy dolgot tehetünk, tudomásul vesszük, hogy így a mi működésünk fedezetére kevesebb jut az állami költségvetésből”.

Pataky Péter, a munkavállalói oldal soros elnöke ellenzi a csökkentést, és a körvonalazódó pénzelosztási terveket is, mert ez egyértelműen hátrányos a szakszervezeteknek. Eddig ugyanis a munkáltatók és a munkavállalók elfelezték a teljes támogatást, jövőre viszont valószínűleg mind a tizenöt szervezet ugyanannyit kap – márpedig kilenc munkáltatói és hat szakszervezet van, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók jobban járnak a változással. Zs. Szőke Zoltán szerint azonban ez így igazságos, hiszen minden szervezet ugyanazokkal a feltételekkel került be az OÉT-be.

Forrás: Szakszervezetek.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.