Keresés
Close this search box.

Győztek a szakszervezetek?

Meggyőzték a szakszervezetek – köztük a SZEF – vezetői Lázár Jánost arról, hogy módosítson a 98 százalékos különadóról szóló elképzelésein…

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és a 98 százalékos különadóról szóló indítvány benyújtója a SZEF és más szakszervezetek vezetőivel való egyeztetés után úgy nyilatkozott: meggyőzték őt a szakszervezetek, így egészen biztos, hogy lesz változtatás a 98 százalékos különadót érintően az eredeti elképzeléshez képest. Mint mondta: a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, “igazi nagykutyákat” szeretnék elkapni, akik idén több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak.
A szakszervezetek javaslatait összefoglalja és a Fidesz elnöksége elé terjeszti, majd kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre vagy hétfőre.

A SZEF indítványa az, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá, valamint azokat sem érintheti a különadó, akiknek valamilyen ok miatt megszűnik a jogviszonyuk, és juttatásuk törvényben meghatározott.

A SZEF-hez tartozó Pedagógusok Szakszervezete pedig azt javasolja, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek, s csak azt az összeget sújtsa a különadó, amelyet a törvényi előírásokon felül ad a munkáltató nagyobb a dolgozónak.

A találkozóról szóló televíziós tudósítás az alábbi linken tekinthető meg: http://atv.hu/videotar/20101103_hirado_2010_11_03

A szakszervezetek a találkozó után közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezik: egyetértenek abban, hogy a hatályos törvények, kollektív megállapodások alapján a jogviszony megszűnésekor a munkavállaló részére járó juttatásokra nem vonatkozhat semmilyen különadó, s véleményük szerint a törvénytervezettel kapcsolatos további egyeztetéseket a minden érintett jelenlétét biztosító Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban és a párbeszéd egyéb intézményes fórumain kell lefolytatni. (A nyilatkozat a lap alján a csatolmányban olvasható.)

Ez utóbbira már a jövő héten sor kerülhet, mivel a kormány várhatóan jövő hétfőre hívja össze az OKÉT ülését, amelyen tisztázhatják a törvénymódosítás részleteit a szakszervezetekkel.
És reméljük, hogy akkor kikerülhet a kérdőjel a címben szereplő mondat végéről is…

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
A hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat mégsem éri hátrány?, 2010. október 29.
Strasbourgig is elmenne a PSZ, 2010. október 28.
Csak együtt szállhatunk szembe az egyoldalú kormányzati szándékokkal, 2010. október 26.
Alkotmányellenes a 98 százalékos különadó, 2010. október 26.
Jövő héten döntenek a különadóról, 2010. október 21.
Nemsokára döntés születhet a különadóról?, 2010. október 4.
Négymillió forint felett érvényes csak a 98 százalékos adó?, 2010. augusztus 23.
Mégis 2 millió forint felett adóznak a végkielégítések, 2010. július 14.
Tiltakozunk, 2010. július 12.

A cikkben látható fotót Kovács Attila, az MTI munkatársa készítette.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.