Keresés
Close this search box.

Újra kell tárgyalnia az Országgyűlésnek a nyugdíjkorhatár emelését

Ismét a Parlament elé kerül a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése, mivel a SZEF-nek sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges több mint 50 ezer aláírást…

Ismét a Parlament elé kerül a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése, mivel a SZEF-nek sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges, több mint 50 ezer aláírást, s az Országos Választási Bizottság péntek délutáni ülésén jóváhagyta a kezdeményezést.

A SZEF által kezdeményezett javaslat így szól: “Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését”. Ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre vegyen, és megtárgyaljon egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer aláírásra van szükség. A SZEF által indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtési ívét még márciusban hitelesítette az OVB, s a rendelkezésre álló négy hónapban több mint 60 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze.
(Az aláírásgyűjtési ívek véletlenszerű mintavétellel történő ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.)

A testület által pénteken hozott határozat szerint „a határozat jogerőre emelkedését követően az Országos Választási Bizottság az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.”.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie, és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges, a parlament azonban ekkor sincs “döntési kényszerben”, tehát nem kötelező a javaslatnak megfelelően döntenie.

A határozat a csatolmányban olvasható.

Korábbi ehhez kapcsolódó hírünk:
Leadta a SZEF az aláírásokat, 2010. augusztus 4.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a