Újra kell tárgyalnia az Országgyűlésnek a nyugdíjkorhatár emelését

Ismét a Parlament elé kerül a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése, mivel a SZEF-nek sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges több mint 50 ezer aláírást…

Ismét a Parlament elé kerül a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése, mivel a SZEF-nek sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges, több mint 50 ezer aláírást, s az Országos Választási Bizottság péntek délutáni ülésén jóváhagyta a kezdeményezést.

A SZEF által kezdeményezett javaslat így szól: “Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését”. Ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre vegyen, és megtárgyaljon egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer aláírásra van szükség. A SZEF által indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtési ívét még márciusban hitelesítette az OVB, s a rendelkezésre álló négy hónapban több mint 60 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze.
(Az aláírásgyűjtési ívek véletlenszerű mintavétellel történő ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.)

A testület által pénteken hozott határozat szerint „a határozat jogerőre emelkedését követően az Országos Választási Bizottság az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.”.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie, és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges, a parlament azonban ekkor sincs “döntési kényszerben”, tehát nem kötelező a javaslatnak megfelelően döntenie.

A határozat a csatolmányban olvasható.

Korábbi ehhez kapcsolódó hírünk:
Leadta a SZEF az aláírásokat, 2010. augusztus 4.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és