Összeomlott a magyar közigazgatás

Fehér József szerint a kormányváltás óta teljesen lebénult a minisztériumi működés, összeomlott a magyar közigazgatás…

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a 168 Órának adott interjújában elmondta: összeomlott a magyar közigazgatás, gyakorlatilag a kormányváltás óta a minisztériumi működés teljesen lebénult, mivel az összevont tárcáknak mai napig nincsenek meg a szervezeti és működési szabályzatuk, nincsenek meg az ügyrendek, a feladatok, csupán improvizálás folyik.

A kormányzati feladatok nagy részét jelenleg a pártirodákban csinálják, ami a főtitkár szerint nem helyes dolog és sokáig nem is tartható. Úgy véli, hogy a „nagy vízválasztó” október 3-a, az önkormányzati választás napja lesz, amitől vélhetően erős és intenzív kormányzás veszi kezdetét.

A 168 Óra úgy értesült: a Fidesz 40%-os fejcserére készült a minisztériumokban. Ez azonban Fehér József szerint nem létszámcsökkentést jelent, hanem az egyik ember helyett másik kezdett el dolgozni.

Fehér József három indokot nevezett meg a kormánytisztviselők leváltására: egyrészt pofára ment a leváltás, másrészt a vezető beosztásúakat menesztették, harmadrészt pedig a „zsákmányrendszer” lett a tisztviselők veszte. Szerinte példátlan, hogy a helyettes államtitkárok döntő többsége, több mint 70%-a politikai kötődéssel, pártkönyvvel rendelkező köztisztviselő, mivel ez sokáig nem volt jellemző a közigazgatásban.

A főtitkár szerint a Gyurcsány-kormány megtette azt a szívességet az utódjának, hogy 2006-ban egyértelművé tette: a minisztériumok vezérkara politikai kötődésű. Megszüntették a közigazgatási államtitkári funkciót, a helyettes államtitkárokat elnevezték szakállamtitkárnak, a szakállamtitkárokat pedig politikai státusba helyezték. A közigazgatási törvénybe rögzítették, hogy a szakállamtitkárok megbízatása a kormány megbízatásának lejártával megszűnik. Ez – az érdekvédő szerint – egy óriási szakmapolitikai és közigazgatási hiba volt, s rendkívül komoly problémát okozott, hiszen abban a közigazgatás működtetéséért felelős vezető szakember gárda szélnek volt eresztve, mint egy elbocsátott légió”.

Forrás: 168 Óra Online

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és