Keresés
Close this search box.

Összeomlott a magyar közigazgatás

Fehér József szerint a kormányváltás óta teljesen lebénult a minisztériumi működés, összeomlott a magyar közigazgatás…

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a 168 Órának adott interjújában elmondta: összeomlott a magyar közigazgatás, gyakorlatilag a kormányváltás óta a minisztériumi működés teljesen lebénult, mivel az összevont tárcáknak mai napig nincsenek meg a szervezeti és működési szabályzatuk, nincsenek meg az ügyrendek, a feladatok, csupán improvizálás folyik.

A kormányzati feladatok nagy részét jelenleg a pártirodákban csinálják, ami a főtitkár szerint nem helyes dolog és sokáig nem is tartható. Úgy véli, hogy a „nagy vízválasztó” október 3-a, az önkormányzati választás napja lesz, amitől vélhetően erős és intenzív kormányzás veszi kezdetét.

A 168 Óra úgy értesült: a Fidesz 40%-os fejcserére készült a minisztériumokban. Ez azonban Fehér József szerint nem létszámcsökkentést jelent, hanem az egyik ember helyett másik kezdett el dolgozni.

Fehér József három indokot nevezett meg a kormánytisztviselők leváltására: egyrészt pofára ment a leváltás, másrészt a vezető beosztásúakat menesztették, harmadrészt pedig a „zsákmányrendszer” lett a tisztviselők veszte. Szerinte példátlan, hogy a helyettes államtitkárok döntő többsége, több mint 70%-a politikai kötődéssel, pártkönyvvel rendelkező köztisztviselő, mivel ez sokáig nem volt jellemző a közigazgatásban.

A főtitkár szerint a Gyurcsány-kormány megtette azt a szívességet az utódjának, hogy 2006-ban egyértelművé tette: a minisztériumok vezérkara politikai kötődésű. Megszüntették a közigazgatási államtitkári funkciót, a helyettes államtitkárokat elnevezték szakállamtitkárnak, a szakállamtitkárokat pedig politikai státusba helyezték. A közigazgatási törvénybe rögzítették, hogy a szakállamtitkárok megbízatása a kormány megbízatásának lejártával megszűnik. Ez – az érdekvédő szerint – egy óriási szakmapolitikai és közigazgatási hiba volt, s rendkívül komoly problémát okozott, hiszen abban a közigazgatás működtetéséért felelős vezető szakember gárda szélnek volt eresztve, mint egy elbocsátott légió”.

Forrás: 168 Óra Online

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a