Keresés
Close this search box.

Forró ősz jöhet?

A Hírszerző internetes hírportál interjúja Fehér József alelnökkel…

Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke a Hírszerzőnek adott interjújában forró őszt ígért a kormánynak, mivel a közszféra dolgozóit képviselő szervezetek szerint habár a korábbi kormányok munkája kapcsán úgy hitték: „ennél rosszabb, már nem jöhet”, az új kormány már májusban „orrba vágta” őket az indoklás nélküli felmondás bevezetésével. Az érdekvédők most arra emlékeztetnék a Fideszt, hogy még ellenzéki pártként ők is élesen bírálták az előző kormányok közszférát érintő intézkedéseit, ám úgy tűnik, kormányra kerülésük után ők sem kímélik a szféra dolgozóit.

Első intézkedésként megszüntették az elbocsátáshoz szükséges indoklást, egy alkotmánymódosítási javaslattal pedig megtiltanák a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak szolgálati ideje alatt, valamint leszerelésüket követő három évre, hogy országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti képviselők lehessenek. Emellett 98 százalékos különadóval „fenyegetik” a közszféra több éve jól dolgozó munkavállalóit.

Mindezek miatt 2010. július 12-én 10 pontos tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a SZEF rendkívüli, kibővített Szövetségi Tanácsa, amelyben sérelmezik, hogy „az új Országgyűlés és az új Kormány sem tekinti fejlesztendő értéknek a közszférát, hanem tovább folytatja a sarcolás politikáját”.

A szakszervezetek szerint eddig még minden kormány belerúgott a közszférába valamilyen módon, de példa nélküli, hogy tolvajnak nevezze az ott dolgozókat a miniszterelnök, s ezt sem értik, hogy azok a fideszes képviselők, polgármesterek, akik a Bajnai-kormány alatt meghozott megszorító intézkedések miatt szervezett tüntetéseiket támogatták, most miért hallgatnak és miért fordultak ellenük.

Ráadásul annak ellenére, hogy a Fidesz “Nemzeti Együttműködést” hirdetett, a közszférában dolgozókat érintő változtatások elfogadása előtt nem egyeztetett a kormány az érdekvédőkkel. Pedig a törvényhozási folyamat velejárója, hogy bizonyos kérdésekben különböző társadalmi szervezetek véleményüket, ellenvéleményüket kifejtik. A törvényjavaslatok országgyűlési vitája épp azt a célt szolgálja, hogy akár ezen véleményeket is a törvényhozók megismerjék, és a jogosan felmerülő érveket módosító javaslatok formájában megfogalmazzák.

S bár a kormány többször ígéretet tett arra, hogy nem lesznek tömeges elbocsátások, sorra érkeznek a kirúgásokról szóló hírek. Fehér József elmondta: volt olyan regionális államigazgatási hivatali vezető, akihez reggel nyolc órakor „beállított két öltönyös férfi, elvették a laptopját és közölték, hogy tíz perce van összepakolni”.

Az alelnök szerint hamarosan el fog jönni az a kritikus pont, amikor utcára vonulnak, azonban – ahogy eddig – ezután is törvényes keretek között kívánnak fellépni.

A SZEF kedden megküldte nyilatkozatát mind a 386 országgyűlési képviselőnek, a minisztereknek és a miniszterelnöknek is. Válasz egyelőre csak ellenzéki politikusoktól érkezett, akik egyetértésükről biztosították a SZEF-et.

Forrás: Hírszerző

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a