Forró ősz jöhet?

A Hírszerző internetes hírportál interjúja Fehér József alelnökkel…

Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke a Hírszerzőnek adott interjújában forró őszt ígért a kormánynak, mivel a közszféra dolgozóit képviselő szervezetek szerint habár a korábbi kormányok munkája kapcsán úgy hitték: „ennél rosszabb, már nem jöhet”, az új kormány már májusban „orrba vágta” őket az indoklás nélküli felmondás bevezetésével. Az érdekvédők most arra emlékeztetnék a Fideszt, hogy még ellenzéki pártként ők is élesen bírálták az előző kormányok közszférát érintő intézkedéseit, ám úgy tűnik, kormányra kerülésük után ők sem kímélik a szféra dolgozóit.

Első intézkedésként megszüntették az elbocsátáshoz szükséges indoklást, egy alkotmánymódosítási javaslattal pedig megtiltanák a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak szolgálati ideje alatt, valamint leszerelésüket követő három évre, hogy országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti képviselők lehessenek. Emellett 98 százalékos különadóval „fenyegetik” a közszféra több éve jól dolgozó munkavállalóit.

Mindezek miatt 2010. július 12-én 10 pontos tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a SZEF rendkívüli, kibővített Szövetségi Tanácsa, amelyben sérelmezik, hogy „az új Országgyűlés és az új Kormány sem tekinti fejlesztendő értéknek a közszférát, hanem tovább folytatja a sarcolás politikáját”.

A szakszervezetek szerint eddig még minden kormány belerúgott a közszférába valamilyen módon, de példa nélküli, hogy tolvajnak nevezze az ott dolgozókat a miniszterelnök, s ezt sem értik, hogy azok a fideszes képviselők, polgármesterek, akik a Bajnai-kormány alatt meghozott megszorító intézkedések miatt szervezett tüntetéseiket támogatták, most miért hallgatnak és miért fordultak ellenük.

Ráadásul annak ellenére, hogy a Fidesz “Nemzeti Együttműködést” hirdetett, a közszférában dolgozókat érintő változtatások elfogadása előtt nem egyeztetett a kormány az érdekvédőkkel. Pedig a törvényhozási folyamat velejárója, hogy bizonyos kérdésekben különböző társadalmi szervezetek véleményüket, ellenvéleményüket kifejtik. A törvényjavaslatok országgyűlési vitája épp azt a célt szolgálja, hogy akár ezen véleményeket is a törvényhozók megismerjék, és a jogosan felmerülő érveket módosító javaslatok formájában megfogalmazzák.

S bár a kormány többször ígéretet tett arra, hogy nem lesznek tömeges elbocsátások, sorra érkeznek a kirúgásokról szóló hírek. Fehér József elmondta: volt olyan regionális államigazgatási hivatali vezető, akihez reggel nyolc órakor „beállított két öltönyös férfi, elvették a laptopját és közölték, hogy tíz perce van összepakolni”.

Az alelnök szerint hamarosan el fog jönni az a kritikus pont, amikor utcára vonulnak, azonban – ahogy eddig – ezután is törvényes keretek között kívánnak fellépni.

A SZEF kedden megküldte nyilatkozatát mind a 386 országgyűlési képviselőnek, a minisztereknek és a miniszterelnöknek is. Válasz egyelőre csak ellenzéki politikusoktól érkezett, akik egyetértésükről biztosították a SZEF-et.

Forrás: Hírszerző

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a