Keresés
Close this search box.

Mégis 2 millió forint felett adóznak a végkielégítések

Nem szavazta meg az Országgyűlés, hogy kétmillióról 3,4-re emeljék a 98 százalékos különadó alá nem vont végkielégítések összeghatárát..

Az Országgyűlés elutasította a gazdasági bizottsági azon módosító indítványát, amely alapján legalább húsz év időtartamú jogviszony esetén 3,4 millió forintra emelkedett volna az az összeghatár, ami felett a közszférában 98 százalékos adó sújtja majd a végkielégítéseket.

Így marad az eredeti tervekben szereplő 2 millió forintos határ. Még Rogán Antal, a gazdasági bizottsági indítványt elnökként aláíró fideszes képviselő is nemmel szavazott, azzal indokolva a kormány és a frakció elutasítását, hogy a végkielégítési plafon egyformán legyen mindenkire érvényes a közszférában, s a kormány senkivel sem (értsd: a több mint 20 éves munkaviszonnyal rendelkezőkkel sem!) akart kivételezi.

A Pedagógusok Szakszervezetének kedden kiadott állásfoglalása szerint a különadó ellentétes a hatályos alkotmánnyal és a nemzetközi szerződésekkel, valamint sérti a jogbiztonságot, mivel visszamenőleges hatállyal 2010. január 1-jére kíván új adókötelezettséget bevezetni. Ezért a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Amennyiben a kérést a köztársasági elnök, és felvetésüket az Alkotmánybíróság is elutasítja, abban az esetben nemzetközi bíróságokhoz fordulnak tagjaik érdekeinek megvédéséért.

Forrás: Népszava, MTI


Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:

Kétmillió felett lenne csak különadó, 2010. július 5.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az