Mégis 2 millió forint felett adóznak a végkielégítések

Nem szavazta meg az Országgyűlés, hogy kétmillióról 3,4-re emeljék a 98 százalékos különadó alá nem vont végkielégítések összeghatárát..

Az Országgyűlés elutasította a gazdasági bizottsági azon módosító indítványát, amely alapján legalább húsz év időtartamú jogviszony esetén 3,4 millió forintra emelkedett volna az az összeghatár, ami felett a közszférában 98 százalékos adó sújtja majd a végkielégítéseket.

Így marad az eredeti tervekben szereplő 2 millió forintos határ. Még Rogán Antal, a gazdasági bizottsági indítványt elnökként aláíró fideszes képviselő is nemmel szavazott, azzal indokolva a kormány és a frakció elutasítását, hogy a végkielégítési plafon egyformán legyen mindenkire érvényes a közszférában, s a kormány senkivel sem (értsd: a több mint 20 éves munkaviszonnyal rendelkezőkkel sem!) akart kivételezi.

A Pedagógusok Szakszervezetének kedden kiadott állásfoglalása szerint a különadó ellentétes a hatályos alkotmánnyal és a nemzetközi szerződésekkel, valamint sérti a jogbiztonságot, mivel visszamenőleges hatállyal 2010. január 1-jére kíván új adókötelezettséget bevezetni. Ezért a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Amennyiben a kérést a köztársasági elnök, és felvetésüket az Alkotmánybíróság is elutasítja, abban az esetben nemzetközi bíróságokhoz fordulnak tagjaik érdekeinek megvédéséért.

Forrás: Népszava, MTI


Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:

Kétmillió felett lenne csak különadó, 2010. július 5.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és