Alkotmányosan aggályos a 98 százalékos “büntetőadó” terve

Varga László az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt…

Varga László, a SZEF elnöke a közszférában szerveződő szakszervezetek vezetőinek sajtótájékoztatója után az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, s Kálmán Olga műsorvezetővel a 98 százalékos különadóról beszélgetett.

Az elnök úr elmondta: csupán a bejelentés előtt néhány órával szereztek tudomást arról, hogy a kormány 98 százalékos adóval sújtaná a végkielégítések és a szabadságmegváltások két hónapon felüli részét. Habár a szakszervezeteket is felháborítják a tízmilliós nagyságrendű végkielégítések, azonban ezzel az ürüggyel a közalkalmazottakra is vonatkozik az új szabályozás, amely velük szemben igazságtalan.

Alkotmányosan aggályosnak tartja a „büntetőadó” visszamenőleges hatályát is, amely ha benne marad a végső törvényszövegben, akkor a SZEF a köztársasági elnökhöz fordul, hogy küldje alkotmányos normakontrollra a jogszabályt. Amennyiben ez nem következne be, a SZEF maga fordul a taláros testülethez. (Az előbbi lehetőség azért lenne jobb, mert akkor az Alkotmánybíróság soron kívül foglalkozna a kérdéssel, míg az egyéni beadványok elbírálási ideje – az AB eddigi gyakorlatát tekintve – beláthatatlan.)

Varga László kifogásolta azt is, hogy az önálló képviselői indítványként beterjesztett törvényjavaslatokat nem kötelező egyeztetni a szociális partnerekkel, de az egyes tervezetekkel kapcsolatos, egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozat azt mutatják, hogy a kormányon belül sem mindig történik meg az egyes tárcák közötti egyeztetés. A nagy horderejű jogszabályok kidolgozásakor véleménye szerint le kellene folytatni a megfelelő konzultációkat, amellyel az esetleges szakmai hibák, vitás pontok nagy része kiszűrhető lehetne.

Az interjú teljes terjedelmében megtekinthető az ATV honlapján: http://atv.hu/belfold/20100701_varga_laszlo

Forrás: atv.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Beadták a szakszervezetek az alkotmánybírósági beadványukat, 2010. július 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább