Keresés
Close this search box.

Alkotmányosan aggályos a 98 százalékos “büntetőadó” terve

Varga László az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt…

Varga László, a SZEF elnöke a közszférában szerveződő szakszervezetek vezetőinek sajtótájékoztatója után az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, s Kálmán Olga műsorvezetővel a 98 százalékos különadóról beszélgetett.

Az elnök úr elmondta: csupán a bejelentés előtt néhány órával szereztek tudomást arról, hogy a kormány 98 százalékos adóval sújtaná a végkielégítések és a szabadságmegváltások két hónapon felüli részét. Habár a szakszervezeteket is felháborítják a tízmilliós nagyságrendű végkielégítések, azonban ezzel az ürüggyel a közalkalmazottakra is vonatkozik az új szabályozás, amely velük szemben igazságtalan.

Alkotmányosan aggályosnak tartja a „büntetőadó” visszamenőleges hatályát is, amely ha benne marad a végső törvényszövegben, akkor a SZEF a köztársasági elnökhöz fordul, hogy küldje alkotmányos normakontrollra a jogszabályt. Amennyiben ez nem következne be, a SZEF maga fordul a taláros testülethez. (Az előbbi lehetőség azért lenne jobb, mert akkor az Alkotmánybíróság soron kívül foglalkozna a kérdéssel, míg az egyéni beadványok elbírálási ideje – az AB eddigi gyakorlatát tekintve – beláthatatlan.)

Varga László kifogásolta azt is, hogy az önálló képviselői indítványként beterjesztett törvényjavaslatokat nem kötelező egyeztetni a szociális partnerekkel, de az egyes tervezetekkel kapcsolatos, egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozat azt mutatják, hogy a kormányon belül sem mindig történik meg az egyes tárcák közötti egyeztetés. A nagy horderejű jogszabályok kidolgozásakor véleménye szerint le kellene folytatni a megfelelő konzultációkat, amellyel az esetleges szakmai hibák, vitás pontok nagy része kiszűrhető lehetne.

Az interjú teljes terjedelmében megtekinthető az ATV honlapján: http://atv.hu/belfold/20100701_varga_laszlo

Forrás: atv.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Beadták a szakszervezetek az alkotmánybírósági beadványukat, 2010. július 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a