Alkotmányosan aggályos a 98 százalékos “büntetőadó” terve

Varga László az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt…

Varga László, a SZEF elnöke a közszférában szerveződő szakszervezetek vezetőinek sajtótájékoztatója után az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, s Kálmán Olga műsorvezetővel a 98 százalékos különadóról beszélgetett.

Az elnök úr elmondta: csupán a bejelentés előtt néhány órával szereztek tudomást arról, hogy a kormány 98 százalékos adóval sújtaná a végkielégítések és a szabadságmegváltások két hónapon felüli részét. Habár a szakszervezeteket is felháborítják a tízmilliós nagyságrendű végkielégítések, azonban ezzel az ürüggyel a közalkalmazottakra is vonatkozik az új szabályozás, amely velük szemben igazságtalan.

Alkotmányosan aggályosnak tartja a „büntetőadó” visszamenőleges hatályát is, amely ha benne marad a végső törvényszövegben, akkor a SZEF a köztársasági elnökhöz fordul, hogy küldje alkotmányos normakontrollra a jogszabályt. Amennyiben ez nem következne be, a SZEF maga fordul a taláros testülethez. (Az előbbi lehetőség azért lenne jobb, mert akkor az Alkotmánybíróság soron kívül foglalkozna a kérdéssel, míg az egyéni beadványok elbírálási ideje – az AB eddigi gyakorlatát tekintve – beláthatatlan.)

Varga László kifogásolta azt is, hogy az önálló képviselői indítványként beterjesztett törvényjavaslatokat nem kötelező egyeztetni a szociális partnerekkel, de az egyes tervezetekkel kapcsolatos, egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozat azt mutatják, hogy a kormányon belül sem mindig történik meg az egyes tárcák közötti egyeztetés. A nagy horderejű jogszabályok kidolgozásakor véleménye szerint le kellene folytatni a megfelelő konzultációkat, amellyel az esetleges szakmai hibák, vitás pontok nagy része kiszűrhető lehetne.

Az interjú teljes terjedelmében megtekinthető az ATV honlapján: http://atv.hu/belfold/20100701_varga_laszlo

Forrás: atv.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Beadták a szakszervezetek az alkotmánybírósági beadványukat, 2010. július 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és