A szakszervezetek nagy szerepet játszottak a magyarországi demokrácia felépítésében

Az Európai Szakszervezeti Szövetség üzenete a SZEF 20. évfordulójának alkalmából

Az Európai Szakszervezeti Szövetség üzenete a SZEF 20. évfordulójának alkalmából

Jozef Niemiec, az ESZSZ konföderációs titkárának beszéde a SZEF megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen

Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Küldöttek és Vendégek!

Nagyon örülök, és nagy megtiszteltetés számomra átadni ma Önöknek, a SZEF küldötteinek az Európai Szakszervezeti Szövetség üdvözletét, szervezetük megalakulásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

Ez az ünnepség alkalom rá, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet arra: milyen nagy szerepet játszottak a szakszervezetek a magyarországi demokrácia felépítésében. A független szakszervezetek nélkülözhetetlenek az olyan társadalmak számára, melyek a szolidaritás és a demokrácia elvén alapulnak. Ezért jelent ez Önöknek is és nekem is – aki a lengyel „Szolidaritás”-ból indultam el – olyan sokat.

A szakszervezeti pluralizmus, mint olyan, a demokrácia normálisnak tekinthető eleme Európa-szerte. De a pluralizmusnak nem lenne szabad akadályoznia a munkavállalók érdekében folytatott tisztességes együttműködést.
Az ESZSZ-család tagjának lenni jogokat és kötelességet is jelent. Minden magyar tagszervezetünktől elvárjuk, hogy respektálják egymást, működjenek együtt amennyire ez lehetséges, különös tekintettel az európai ügyekre vagy jelenleg a válság szociális következményeinek kezelésére.

Az Önök jubileumi ünnepsége a növekvő zűrzavar idejében került megrendezésre. Válság fenyegeti a stabilitást, a gazdasági és a szociális kohézió fejlődését.
Fordulóponthoz érkeztünk, mivel az európai kormányok együttesen a közkiadások megvágása felé mozdultak el, beleértve a munkahelyeket, a béreket, a nyugdíjakat és közérdekű közszolgáltatásokat, míg az európai gazdaság az újabb recesszióban törékeny és sebezhető. A köz minél nagyobb nyomására, valamint az európai munkavállalók és szakszervezeteik európai szintű, széles körű mozgósítására van szükség. Most vagy soha!

Az ESZSZ a mozgósítással közös szakszervezeti választ ad. Szeptember 29-én, az európai pénzügyminiszterek találkozójával egy időben, az ESZSZ Európai Akciónapot szervez. Ez egy nagyléptékű, Brüsszelre összpontosított demonstráció lesz, de az ESZSZ arra kéri a tagszervezeteit, hogy a minél szélesebb körű tiltakozó akciókat szervezzenek az összes európai országában. Ezek lehetnek akár tiltakozó munkabeszüntetések, demonstrációk vagy találkozók a kormányok pénzügyminisztereivel.

Az Önök ehhez való hozzájárulása nagyon fontos lenne. Mi azért fogunk dolgozni, hogy megerősítsük a szakszervezeti értékeket és a szolidaritást, ami összeköt bennünket.

Kollégák, végül engedjék meg, hogy hadd fejezzem ki a köszönetemet a meghívásért és a vendégszeretetükért.

A legjobbakat kívánom a 20 éves jubileumi ünnepség alkalmából és ismételten köszöntöm Önöket az ESZSZ nevében.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk