Keresés
Close this search box.

A köztársasági elnökhöz fordul a SZEF

A szakszervezetek arra kérik Sólyom Lászlót, hogy élve alkotmányos jogával kezdeményezze a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény előzetes normakontrollját…

A fideszes Horváth Zsolt visszavonta azt az általa a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslathoz – amelynek zárószavazását jövő héten tartják – benyújtott módosító indítványt, amely munkáltatói indokláshoz kötötte volna kormánytisztviselők elbocsátását. Így marad a szakszervezetek tiltakozását kiváltó, eredeti passzus, amely szerint a kormánytisztviselői jogviszonyt indoklás nélkül a kormánytisztviselő lemondással, a munkáltató felmentéssel 2 hónapos határidővel megszüntetheti.

Fehér József, a SZEF alelnöke és az MKKSZ főtitkára döbbenetesnek nevezte a fejleményt, mint a Kossuth Rádiónak elmondta: „Nem vagyunk berendezkedve arra, hogy hárompercenként változtatgatjuk az elképzeléseinket”.

A szakszervezetek szerint a változtatás nemcsak az alkotmánnyal, de nemzetközi szerződésekkel is ellentétes, ezért a köztársasági elnöknek címzett levelükben arra kérik Sólyom Lászlót, hogy a törvény elfogadása után kérje ki arról az alkotmánybíróság véleményét.
A levél csatolva AZ OLDAL ALJÁN olvasható.

Fehér József az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azt is elmondta: a köztisztviselői életpályát választók éppen a kiszámíthatóság miatt lettek hivatalnokok, a javaslattal azonban most éppen ezt veszik el tőlük. Az érdekvédők szerint a bizonytalanság miatt hosszú távon a szolgáltatások színvonala is romolhat.
Az RTL Klub Híradójának a törvényjavaslattal foglalkozó része ezen a linken tekinthető meg: http://www.rtlklub.hu/video/91815

További, ehhez kapcsolódó híreink:
Tiltakozunk, 2010. május 27.
Tovább küzdenek a szakszervezetek az új szabályozás ellen, 2010. május 27.
Kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselőket az új törvény, 2010. május 26.
A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt, 2010. május 21.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.