A kollektív szerződések fenntartása a KOMT szerint is fontos érték

A KOMT felhívja a közszféra kollektív szerződéskötésben érintett munkáltatóinak és szakszervezeteinek figyelmét a szerződéskötés, -módosítás, -felmondás törvényi, illetve a kollektív szerződésben vállalt feltételeinek betartás

A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsának nyilatkozata

A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT) 2010. február 11-i ülésén áttekintette a közalkalmazottakat foglalkoztató intézmények körében a kollektív szerződések helyzetét, és szükségesnek tartja felhívni a kollektív szerződéskötésre jogosult partnerek figyelmét a következőkre:

A KOMT a kiegyensúlyozott, rendezett munkaügyi kapcsolatok fenntartása, a munkabéke megőrzése érdekében fontosnak tartja, hogy a költségvetési intézmények munkáltatói és az intézményeknél foglalkoztatott közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek elsősorban kollektív tárgyalások útján, a kollektív szerződéskötés törvény által biztosított keretei között törekedjenek érdekeik érvényesítésére, védelmére, a mindkét fél számára elfogadható megoldásokkal.

A közalkalmazotti intézményi körben meglévő kollektív szerződések olyan, a szociális partnerek által közösen megalkotott szabályrendszerek, magatartási normák, amelyek meghatározzák az együttműködés kereteit és szabályozzák a munkafeltételeket. A kollektív szerződések fenntartása mindkét félnek fontos érték.

A finanszírozás átmeneti nehézségei vagy más problémák a legtöbb esetben nem indokolhatják a meglévő kollektív szerződés teljes felmondását. Ha például a kollektív szerződésbe foglalt valamely béren kívüli juttatás szinten tartása, vagy a juttatás fenntartása a munkáltató részéről nem vállalható, akkor a kollektív szerződés ezen elemének módosításáról lehetséges kollektív tárgyalást folytatni, felmondás helyett csak a módosítást tűzni ki célul. A kollektív szerződés többi eleme akár változatlanul továbbra is megtartható a szociális partnerek megállapodásától függően.

A KOMT felhívja a közszféra kollektív szerződéskötésben érintett munkáltatóinak és a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezeteinek a figyelmét a szerződéskötés, -módosítás, -felmondás törvényi, illetve a kollektív szerződésben vállalt feltételeinek a betartására, a jogszerűségi követelmények és az együttműködésre vonatkozó elvek maradéktalan érvényesülése érdekében.

Budapest, 2010. március 3.

Dr. Gulyás Kálmán kormányzati oldal

Fehér József szakszervezeti oldal

Dr. Gémesi György önkormányzati oldal

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
A kollektív szerződések fenntartása a munkabéke fontos feltétele, 2010. február 3.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.