Keresés
Close this search box.

Egészség Világnapja – A Nyugdíjas Tagozat összefoglalója

Az Egészség Világnapja – üzenetünk az április 7-i brüsszeli felvonulás résztvevőihez

Belgiumban, hasonlóan az EU több más tagállamához, mind nagyobb aggodalmat vált ki a társadalombiztosítási egészségügyi hálózat térvesztése a fizetős orvosi szolgáltatásokkal szemben. A WHO az Egészség Világnapja alkalmából ez évben arra hívta fel a figyelmet, hogy ma is milliók egészséghez való joga kerül veszélybe a társadalmi, gazdasági okok vagy a klímaváltozás kihívásai miatt. Ezek korlátozzák az emberek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz, ami még a fejlett nyugat-európai országokban is sok családnak jelent problémát, mivel a magánszolgáltatás jelentős kiadással jár. Így van ez Belgiumban is.

Az ENSZ és a WHO az Egészség Világnapját hagyományosan április 7-ére hirdeti meg. A belga társadalmi szervezetek – CNE, CIN, Coalition Santé és a FERPA tagszervezetei – ez alkalommal is hangsúlyozott üzenetei a következők voltak: mindenkinek joga van az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, az információhoz, a biztonságos ivóvízhez, a tiszta levegőhöz, a megfelelő táplálkozáshoz és az egészséges munkakörülményekhez. E kihívásokra a társadalombiztosítási ellátások színvonalát minden társadalmi csoport számára elfogadható szinten kell megőrizni. Ennek jegyében szerveztek április 7-én demonstrációt Brüsszelben az” Egészségünk nem eladó” jelszó jegyében.

A belga szervezők nemzetközi felhívást tettek közzé rendezvényük támogatására – a SZEF Nyugdíjas választmányát is megkeresték. Mivel az egészségügy helyzete idehaza is drámai irányban alakul és ezért fontos, hogy tapasztalatainkat, álláspontunkat külföldön is megjelenítsük, ezzel támogatva más országokban is a társadalom törekvését az egészségügy megóvására.

A belga szervezők felkérésére támogató, francia nyelvű hangos üzenetet küldtünk a brüsszeli felvonulás résztvevőinek az „egészségünk nem eladó” gondolat jegyében. Ebben hangsúlyoztuk: céljaink azonosak – az ember, az egészség megőrzéséről való gondoskodás mindenekelőtt! Az egészség ügye nem lehet üzlet, ahogy a gyógyítás sem! Ahogy a belga, úgy a magyar emberek érdeke is a társadalmi felelősségvállalása az emberi egészség – legyen gyermeké, fiatalé, felnőtté vagy idős nyugdíjasé – megőrzéséért! Ezt a feladatot minden kormánynak vállalnia kell, a társadalmi szereplők hozzájárulásával. Ez különösen igaz most, amikor egy világjárvány van mögöttünk, ami milliók halálát követelte. Tanulni kell a hibákból a jövőre nézve. Ezért valódi társadalmi összefogásra van szükség hazánkban és Európában egyaránt – mi magyarok ennek segítését várjuk a kormányoktól és az új Európai Parlamenttől.

Másnap, április 8-án az érintett belga szervezetek szakértői és ez EU parlamenti képviselők a parlament épületében tartottak az európai egészségügy új kihívásairól és a megfelelő válaszokról tanácskozást. Az immár bizonyos, hogy a június 9-i európai parlamenti választások eredményét eldöntő egyik legfontosabb kérdés az egészséghez és a színvonalas egészségügyi ellátáshoz való emberi jog jövőbeni biztosításának ügye lesz.

Örülünk, hogy magyar részről hozzájárulhattunk a belga társadalmi szervezetek kiállásához az egészség és a társadalombiztosítás alapján működő egészségügy megőrzését célzó fellépéséhez.
A demonstrációt április 7-én, vasárnap tartották a Place Luxembourgban, Brüsszelben, és három civil társadalmi szervezet szervezte, amelyek az egészségügyi dolgozókat, a klienseket, és a civil szervezeteket képviselték.

Az EPSU és a civil társadalmi szervezetek koalíciója az „Egészség a nyereség előtt” elnevezésű program részeként európai parlamenti konferenciát tartott 2024. április 8-án, az egészségügyi ellátás üzleti érdekek alárendelése ellen.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az