Keresés
Close this search box.

SZEF alapszintű oktatás 1. csoport zárónap

Munkavédelmi témakörrel folytatódott a SZEF 2024. március 02-ai alapszintű képzés zárófoglalkozása.

“- Végre nem olyan elvont a munkavédelem területe, ráadásul ezeket mind tudtuk, csak most más megvilágításba került.

– Ez a terület nagyon fontos, és legalább kommunikációval tenni kell azért, hogy ami legalább megvan, azt használni lehessen, a munkaegészségüggyel kapcsolatban legalább.

Én sokkal közelebbinek érzem most magamhoz ezt a témát, mert irodában dolgozóként nagyon távolinak képzeltem. De a mai gyakorlatokkal, például már csak azzal, hogy hogyan kellene ülnünk, már közelebb jött hozzánk, és már azon járt az agyam, hogy szakszervezetként hogyan lehet ezt kihangosítani, és átlátni, hogy ezek a részletkérdések hogyan kapcsolódnak a kollektív szerződéshez.

– Maguk a gyakorlatok rávilágítottak, hogy ez olyan probléma, amivel foglalkozni kell, és pusztán azzal, hogy beszélgetünk arról, hogy mi a munkavállaló joga és felelőssége, nagyon kiviláglott, hogy ebben erősebb felvilágosító munkára van még szükség. Ezek ráadásul kézzel fogható dolgok, akár csak a szabadság igényléssel kapcsolatos témák, és máris van egy válasz arra, ha valaki megkérdezi, hogy miért is kellene kollektív szerződés – hát azért, mert abban ilyeneket is lehet szabályozni.

– Nekem az volt az egyik legjobb élmény, hogy ezt a témát milyen remekül be lehet vonni a közösségszervezésbe, ami munkavédelem is, egészségvédelem is, de közben szórakoztat és közösséget formál.

– Az egész munkavédelemmel kapcsolatosan a konklúzióm, hogy eddig is sejtettem, hogy fontos, de nem tudtam megfogalmazni, hogy miért, és most nagyon sok megerősítést kaptam, hogy emögött konkrét tartalom van, és van lehetőség a szakszervezet számára ezen a területen is mozgolódni – akár úgy is, hogy amikor a következő évben jön egy munkavédelmi online teszt, akkor nem csak nevetgélünk az animált gif-eken.

– Nekem az volt a mai nap legmegdöbbentőbb élménye, hogy nagyon sok minden nem úgy működik nálunk, ahogy kellene, és hogy tudni kell, mi az, ami jár, és azt ki kell tudni harcolni. Ez a mai alkalom, de az egész képzés abban erősít meg, hogy lépni kell, menni kell, csapatot kell összekovácsolni, és együtt beleállni ügyekbe!”

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a