Keresés
Close this search box.

Beszámoló az állandó bizottsági üléséről

Beszámoló a Minőségi munkavégzési és munkaerőpiaci állandó bizottsága üléséről
(Brüsszel, 2024. február 7.)

 

A Bizottság első 2024. évi ülését személyes jelenléti formában tartotta, amelyet Tea Jarc konföderációs titkár, az ESZSZ e bizottság munkájáért felelős vezetője nyitotta meg és vezette le. Elmondta, hogy közelednek az európai parlamenti választások, így van több olyan, a munkavállalók és a szakszervezetek számára fontos téma, amelyeket jelenleg nem sikerült keresztülvinni az Európai Parlamenten és a Bizottságon.

Az első napirendi pont keretében Tea Jarc a fogyatékossággal élő munkavállalókkal kapcsolatos legújabb fejleményeket ismertette. Az Európai Bizottság be kíván vezetni egy digitális kártyát, amely a fogyatékkal élők számára az egész unióban egységes kedvezményeket biztosítana (pl. parkolás, múzeumi belépő és egyéb kedvezmények). Az ESZSZ ugyanakkor azt követeli, hogy a kártya ne csak kedvezménykártyaként, hanem a munkavállalást segítő eszközként is funkcionáljon. A kártya tartalmazhatna egészségügyi, biztosítási és foglalkoztatási adatokat. Az ESZSZ és a fogyatékos szervezetek kezdeményezését az Európai Parlament támogatja, és részben az Európai Bizottság is. Ugyanakkor az Európai Tanácsban több tagállam nem, mivel az ezzel járó költségektől tartanak. Az ESZSZ erőteljes lobbitevékenységet folytat az ügyben. Emellett munkatársaival együtt bemutatták annak az online felmérésnek az eredményeit, amelyben az ESZSZ tagszervezetei körében végeztek a fogyatékkal élők helyzetével kapcsolatban. Ebből kiderült, azokban az országokban, ahol erősebb a szociális párbeszéd, az ő jogaik is jobban érvényesülnek. Emellett sok helyen – az erős törvényi védelem ellenére is – érvényesül diszkrimináció.

A következő napirendi pont témája a minőségi gyakornoki munkavégzéssel kapcsolatos szabályozásról kialakított ESZSZ vélemény volt. A szakszervezetek régóta szorgalmazzák a gyakornokként foglalkoztatottak helyzetének javítását. A gyakornokoknak azonos jogokkal kell rendelkeznie, mint a többi munkavállalónak tisztességes, az elvégzett munkához méltó fizetéssel. Ami jelenleg nagyon sok munkahelyen nem érvényesül. Az EU spanyol és belga soros elnöksége által előkészített szabályozás tervezete – amelyet már véleményezett az ESZSZ, csak részben felel meg a szakszervezeti igényeknek, mivel nem minden gyakornok esetében érvényesülnének e jogok megfelelően. A szövetség lobbitevékenységet folytat a szabályozás (irányelv-tervezet) munkavállalók számára kedvezőbb átalakításáért.

Wouter Zwysen, az Európai Szakszervezeti Intézet vezető szakértője a tisztességtelen körülmények közötti munkavégzés (fekete vagy félig legális, nem megfelelő szociális védelem melletti foglalkoztatás) elleni közös európai fellépést segítő ESZSZ projektindító kérdőíves felmérése elemeit ismertette és vitatta meg a Bizottsággal. A felmérésben az ESZSZ tagszervezetei vehetnek majd részt. A Bizottság segítségével kialakított kérdéssorban első sorban a meglévő nemzeti és EU-s jogi és szervezeti keretekkel kapcsolatos tagszervezeti véleményeket és a lehetséges megközelítést, megküzdési stratégiákat mérik majd fel.

A napirend utolsó pontjaként Marco Cliento, az ESZSZ szakértője röviden összefoglalta az európai szemeszterrel (az EU éves tagállami gazdasági és szociális helyzetét áttekintő elemző értékelő mechanizmusa) kapcsolatos erősítésével kapcsolatos szakszervezeti javaslatokat. Az Európai Bizottság a szemeszter folyamatába hatékonyabban bevonná a szociális partnereket, már a folyamat őszi, megalapozó részébe is. E kezdeményezést az ESZSZ támogatja.

Tea Jarc konföderációs titkár, a Bizottság elnöke megköszönte a résztvevők aktív közreműködését és elmondta, hogy a testület következő őszi ülésére várhatóan 2024. október 7., a tisztes munka világnapja körül kerül sor, amelyhez kapcsolódóan az ESZSZ kampányeseményt tervez. Ennek szervezésében és az ezen való részvételen a Bizottság tagjaira is számítanak.

Készítette: Véber János a Bizottságban a magyar szakszervezeti konföderációk és a SZEF delegáltja, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.