Keresés
Close this search box.

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ESZSZ Végrehajtó Bizottsága (VB) 2023. december 6-7-i, Brüsszelben tartott üléséről

Új alelnök választása; munkahely garancia program újratöltve; bemutatkozik az Európai Szakszervezeti Intézet új kutatási igazgatója; az Európai Munkaügyi Hatóság megerősítése; igény az európai szociális párbeszéd fejlesztésére; a távmunka újraszabályozása; szerveződő brüsszeli euródemonstráció; szolidaritás a svédországi Tesla dolgozóival

Beszámoló
az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ESZSZ Végrehajtó Bizottsága (VB)
2023. december 6-7-i, Brüsszelben tartott üléséről

A VB év végi szokásos ülését Brüsszelben tartotta, azt a szövetség elnöke Wolfgang Katzian, az ÖGB elnöke vezette le.  Az ülés első napján, a napirendnek megfelelően a VB elfogadta az előző vezetői ülések emlékeztetőit és a vezető testületekben történt tagszervezeti delegálások alapján a személyi változásokat.

Luc Triangle-t, az ESZSZ eddigi egyik alelnökét 2023. októberében a világszinten működő Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkárává választották, helyére a VB tagjai egyhangúlag Livia Sperát, az Európai Szállítmányozási Dolgozók Szövetségének (ETF) főtitkárát választották. (Az alelnöki pozíció a szervezetben nem főállású tisztség, ugyanakkor az alelnököknek szerepe van például a tisztségviselők választásának vagy más konszenzusos döntéseknek az előkészítésében.)

Ezt követően fogadta el a VB a 2024-es költségvetés, benne az egyes tagszervezetek által fizetendő taglétszámarányos tagdíjak tervezetét. Sajnos évtizedek óta, de az utóbbi években különösen sok szervezetnél jelentősen csökken a taglétszám. Emiatt az ESZSZ bevételei is csökkenek, ami miatt a korábbi éveknél szerényebb költségvetéssel és kevesebb programmal kell tervezni. Fontos cél a negatív tendencia megállítása, a tagtoborzás erősítése.

A VB által megtárgyalt és elfogadott legfontosabb előterjesztések a következők voltak:

Az ETUC aktív részvételével és kezdeményezésére jött létre 2019-ben az Európai Munkaügyi Hatóság, mint az EU új, független intézménye, amelynek célja határon átnyúlóan működő vállalatok munkájának ellenőrzése, az európai szabályozás fejlesztése. Az ESZSZ támogatja a Hatóság jogköreinek megerősítését, az ellenőrzések számának növelését és szankcionálási lehetőségek megteremtését.

A VB támogatta és elfogadta az európai munkahelygarancia programmal kapcsolatos előterjesztést. A program keretében EU-s és tagállami forrásból kínálnának fel foglalkoztatási lehetőségeket tartós munkanélküliséggel küzdőknek. (Ilyen mintaprojekt egyelőre Németországban, Berlinben működik.) Az ESZSZ követeli, hogy az így munkát vállalóknak tisztességes munkafeltételeket és szociális juttatásokat biztosítsanak. Fontos továbbá, hogy a programokban való részvétel önkéntes legyen ellentétben más közfoglalkoztatási programokkal.

A VB tagjai az ülés első napján személyesen találkozhattak Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnökkel, aki az Európai Bizottság felkérésére széleskörű egyeztetést folytat az EU mint közös piac jövőjével és problémáival kapcsolatban: sok társadalmai szervezettel, munkaadói, vállalkozói és önkormányzati szövetséggel, pártszövetséggel egyeztet. A VB-n az ESZSZ tagszervezetek képviselői beszéltek számára a szociális párbeszéd problémáiról, a közszolgáltatások fejlesztésének szükségességéről, ami sok tagországban nagy gondot jelent.

Részben ehhez kapcsolódik a Val Duchesse-ben tartandó szociális csúcsra való felkészülés. A Brüsszel közelében fekvő kisváros kastélyában 1984-ben – az akkori Európai Közösség kezdeményezésére – szociális csúcstalálkozókat tartottak, amelyeken részt vettek munkaadói és munkavállalói szövetségek, köztük az ESZSZ vezetői is. Az akkori rendezvénysorozat lényegében a jelenlegi európai szociális párbeszéd kezdetének tekinthető. A negyvenéves évfordulón az Európai Bizottság 2024 év elején új szociális csúcsot hívott össze. Az ESZSZ vezetése – tekintettel arra, hogy sok országban formális a társadalmi párbeszéd és jelenleg is erős megszorító politika érvényesül – szkeptikusan tekint az eseményre. Ugyanakkor közösen készülnek rá a nagy ágazati szakszervezeti szövetségekkel, az EPSU-val és az IndustriALL-al.

A VB első napján a középeurópai CETUN együttműködés keretében Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke meghívására munkaebéden vehettünk részt osztrák, szerb, cseh és szlovák kollégák részvételével. A főbb téma a közelgő EU-s választások és az egyes tagállamokban a szakszervezetek helyzete volt.

Az ESZSZ megtárgyalta és jelenlegi formájában nem támogatja az EU új tehetségkutatási programját, amelynek célja, hogy a jól képzett harmadik országbeli munkavállalóknak kínáljanak munkalehetőséget. Az elsősorban az orosz agresszió elől menekülő ukrán állampolgárok, de más menekültek előtt is nyitott programban az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) adatbázist hozott létre, ahová a munkavállalók feltölthetik adataikat, képzettségüket. A programban résztvevő cégek számára közülük közvetítenek ki munkavállalókat. Az ESZSZ, mivel a munkavállalói jogok és az adatvédelem szintjét nem tartja megfelelőnek, jelenlegi formájában nem támogatja a programot.

Az első nap délutánján került sor az Európai Szakszervezeti Intézet 2024-es költségvetésének elfogadására. Az Intézet 2023-ban jelentősen megújult. A korábbi vezetést az ESZSZ vezetése lecserélte, az irányítást ideiglenesen Isabelle Schömann főtitkár-helyettes vette át. Az ülésen bemutatkozott az új kutatási igazgató, Barth Vanhercke, aki ismertette az Intézet hosszabb távú kutatási terveit: amely szinte az európai munkaerőpiac valamennyi fontos területére kiterjed. Az Intézet új főigazgatóját még keresi az ESZSZ vezetése.

Az ESZSZ támogatja az EU klímapolitikáját, amelynek értelmében az EU-nak 2050-re karbonsemlegessé kell válnia, ennek megvalósításához a VB támogatja a legnagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek és cégek megadóztatásának tervét.

A VB állásfoglalást fogadott el az EU gazdasági és társadalmi helyzetével, problémáival kapcsolatban a 2024-es év prioritásairól. A soros belga elnökség figyelmébe a Szociális Jogok Európai Pillérének fejlesztését ajánlja.

A VB tájékoztatást kapott a telekommunikációs eszközökkel végzett munkával kapcsolatos irányelvmódosítással kapcsolatos történésekről is. A munkaadói szervezetek ellenállása miatt a módosítása megakadt. A szakszervezeti oldal olyan változást támogatna, amely hozzájárul a munka és a családi élet egyensúlyának fenntartásához. Ennek eléréséhez tovább folytatják az egyeztetéseket.

A VB Esther Lynch főtitkárhelyettesi beszámolójával zárult, amelynek hosszabb írásos változatát csak röviden egészítette ki. Felhívta a figyelmet az ESZSZ kampányára, amely tisztes alkut követel az európai munkavállalókkal, különösen a közelgő uniós választásokkal összefüggésben. Az európai megszorító politika miatt az ESZSZ együttműködésben a belga szakszervezetekkel és a nemzetközi ágazati szövetségekkel nagy demonstrációt szervez Brüsszelbe december közepére, az ezen való részvételre buzdította a tagszervezeteket.

A VB szolidaritási nyilatkozatot fogadott el a svédországi Tesla-dolgozókkal. Az amerikai tulajdonú vállalkozás ugyanis gyökeresen szakítva a svéd szociális modellel, akadályozza a szakszervezet működését és nem hajlandó kollektívszerződést sem kötni. A VB nyilatkozatban ítélte el a civil szervezeteket legújabban sújtó orosz intézkedéseket is.

Az ülést Wolfgang Katzian zárta be és tájékoztatta a VB tagjait, hogy a testület szokásos év eleji ülésére várhatóan 2024 márciusában kerül sor.

A Beszámolót készítette:
Véber János a VB-ben a SZEF helyettes képviselője, a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik