Keresés
Close this search box.

Beszámoló az ETUC Munkaügyi, Munkaerőpiaci és Mobilitási Állandó Bizottsága üléséről

Beszámoló
az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Munkaügyi, Munkaerőpiaci és Mobilitási Állandó Bizottsága üléséről
(Brüsszel, 2023. szeptember 7.)

 

A Bizottság 2023. évi második ülését személyes jelenléti formában tartotta. A 2023 májusi berlini ETUC kongresszust követően részben megújult a szervezet vezetése, és az egyes témákat is újra osztották a vezetők egymás között. Ennek eredményeképp ennek a Bizottságnak a vezetését Tea Jarc, új konföderációs titkár vette át. Elmondta, hogy a bizottsági munkában a tagszervezetek aktív közreműködését várja, a szokásos napirendeken túl igyekszik az egyes országok szakszervezetei problémáit is megismerni. Fontosnak tartja a fiatalok bevonását a munkába.
Az első napirendi pont keretében Tea Jarc és Ignacio Dorreste, az ETUC szakértője ismertették az ETUC kezdeményezését, amelynek célja egy, a korábbi ifjúsági garancia programhoz hasonló európai program létrehozása. Ez az erre önként vállalkozó, régóta munkanélküliséggel küzdő embereknek nyújtana átképzést és ennek sikeres elvégzése után megfelelő munkahelyet. Erre azért is lenne lehetőség, mert az európai munkaerőpiacon kettőség jellemző: a munkaerőhiány mellett a képzetlen, sokszor idősebb munkavállalók nem tudnak elhelyezkedni. Az ETUC a program elindítását fogja kezdeményezni az Európai Bizottságnál. A bizottsági tagok alapvetően támogatták a javaslatot, azzal, hogy elsősorban a reálgazdaságban kell munkahelyeket teremteni, a közmunka jellegű megoldások csak átmeneti segítséget jelenthetnek.

Ezt követően Tea Jarc a fogyatékossággal élő munkavállalók kapcsolatos legújabb fejleményeket ismertette. Az Európai Bizottság be kíván vezetni egy digitális kártyát, amely a fogyatékkal élők számára az egész unióban kedvezményeket biztosítana (pl. parkolás, múzeumi belépő és egyéb kedvezmények). Az ETUC ugyanakkor azt követeli, hogy a kártya ne csak kedvezménykártyaként, hanem a munkavállalást segítő eszközként is funkcionáljon. A kártya tartalmazhatna egészségügyi, biztosítási és foglalkoztatási adatokat. Az egyeztetések még csak most indulnak. A kártyával kapcsolatos, egyelőre csak angol nyelven elérhető információk itt olvashatóak.

A délutáni szekcióban az ETUC szakértői, Igancio Dorreste és Joakim Smedmam, mutatták be a szűkülő európai munkaerőpiaccal és a lehetséges szakszervezeti állásponttal kapcsolatos ETUC állásfoglalás módosított, rövidített tervezetét. A jelenlegi munkavállalóknak és a fiataloknak is jó oktatásra és szakképzésre, átképzésre van szüksége. Ehhez növelni kell a közkiadásokat az egészségügy, oktatás, kultúra és a szociális ellátórendszer fejlesztése érdekében. Meg kell erősíteni a társadalmi párbeszédet. Az anyagot korábban már tárgyalta több ETUC Bizottság. Mivel a kérdés nagyon komplex és több területet érint, a következő végrehajtó bizottsági ülésen lesz döntés arról, hogy milyen formában jelentesse meg a szervezet: szakpolitikai döntéseket megalapozó állásfoglalásként vagy közleményként.

A napirend utolsó pontjaként Giovanni Casale, az ETUC szakértője röviden összefoglalta az európai szemeszterrel kapcsolatos, várható történéseket. Az ősz folyamán, novemberben az Európai Tanács közzéteszi fenntartható növekedési és foglalkoztatási jelentéseit, amelyek alapján a következő év elején elkészülnek az uniós szintű ajánlások. Ezt követően készítik el a tagországok saját stabilitási, illetve konvergenciaprogramjaikat. A benyújtott terveket az EU értékeli és országspecifikus ajánlásokat tesz. Az európai szociális partnerek, így az ETUC is, részt vesznek a folyamatban, és folyamatosan értékelik az EU uniós és nemzeti szintű ajánlásait, prioritásait. A következő év prioritásai lesznek többek között az orosz-ukrán háború gazdasági következményeinek mérséklése, a zöld-átállás, a klíma-válság és a migrációs helyzet kezelése. (Az európai szemeszterrel kapcsolatban itt érhetők el magyar nyelven információk,
Az ülés zárásakor Tea Jarc konföderációs titkár, a Bizottság elnöke megköszönte a résztvevők aktív közreműködését és a bizottság eddigi munkáját, elmondta, hogy az ETUC bizottságai a szeptemberi ETUC Végrehajtó Bizottsága ülése után megújulnak, ahogy e bizottság is. A munkaerőpiaci mobilitással várhatóan egy másik bizottság foglalkozik majd, ez a testület pedig nevében is utalni fog az atipikus munkavégzési formákra (pl. távmunka, plattform munkavégzés).

A Beszámolót készítette:

dr. Véber János
a Bizottságban a SZEF delegáltja, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók
Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke,

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet