Beszámoló a EUROFOUND Igazgatótanács üléséről

Beszámoló az EUROFOUND Igazgatótanács üléséről
2023. június 29. (péntek) – online ülés

 

Az EUROFOUND Igazgatótanácsa, amely 2023. április 1-jétől új kinevezett tagokból áll, 2023. június 29-én tartotta első ülését 84 fő részvételével.

Ivailo Kalfin ügyvezető igazgató üdvözölte a tagokat, és tájékoztatta őket a legutóbbi fejleményekről és a jövőbeli tervekről. Maria Jepsen igazgatóhelyettes ismertette a 2025-2028-as négyéves programozási időszak kihívásait (demográfiai változás, klíma változás, technológiai változás, globális és politikai trendek) és az öt kulcs dimenziót, ami az EUROFOUND által meghatározásra került (populáció és munkaerő sokszínűsége, szektorális és foglalkoztatási változások, automatizáció és mesterséges intelligencia, közszolgáltatások és szociális hasznok, földrajzi egyenlőtlenségek).
Majd ezt követően ismertette a programterv stratégiai célkitűzéseit:
– munka kondíciók és fenntartható munka,
– ipari kapcsolatok és a szociális párbeszéd,
– foglalkoztatás és munkaerőpiac,
– életkondiciók és az élet minősége,
– felmérésmenedzsment és fejlesztés,
– kommunikáció, illetve a programterv első tervezetének hátterét.

Ezt követően az Eurofound munkatársai aktuális előadásokat tartottak a munkaerőhiányról és a munkahelyek minőségével való kapcsolatáról, valamint a megfizethetetlen és nem megfelelő lakhatásról Európában.
A munkáltatói és a munkavállalói csoportoktól július 17-ig várják az írásos visszajelzéseket.

Az Európai Parlament 2021. évi (költségvetési) mentesítési jelentése.
Kalfin úr tájékoztatta az igazgatótanácsot, hogy elégedett az EU-i Parlament mentesítési jelentésben szereplő, az Eurofound munkájáról alkotott nagyon pozitív véleménnyel.
A Parlament a 2023. május 8-11-i ülésén elfogadta az Eurofound beszámolóját a 2021-es költségvetésére vonatkozóan. A képviselők kiemelték az Eurofound magas színvonalú elemzéseit, nagyra értékelték az Eurofoundnak a COVID-19 hatásaival kapcsolatos munkáját, dicsérték az Eurofound aktív együttműködését a partnerekkel. Az összesített véleményben az Eurofoundot a pozitív példák között említették.

Munkavállalói csoportot érintő személyi kérdések: Tea Jarc, az ESZSZ (ETUC) konföderációs titkára a Munkavállalói Csoport új koordinátora Tea, Isabelle Schoemannt váltja.

Az egyes tanácsadó bizottságok szeptemberben (az Igazgatóság előtt) kerülnek felállításra.
Következő ülések:
– 2023. szeptember 28-29. – Végrehajtó Testület ülése, Brüsszel – csak a Végrehajtó Testület tagjai számára. Szeptember 28-án délután további ülésre kerül sor, hogy az Igazgatóság megvitathassa az ügyvezető igazgató által az EUROFOUND-ra vonatkozóan javasolt stratégiát és a 2025-2028-as programterv tervezetét második körben.
– 2023. november 16-17. – a csoportok- és az igazgatótanácsi ülés időpontja Dublinban. Ez a találkozó az Eurofound dublini székhelyén lesz személyesen, de online részvételre is lesz lehetőség.

Az összefoglalót készítette:
Szűcs Viktória a SZEF alelnöke, BDDSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a