Keresés
Close this search box.

Beszámoló a EUROFOUND Igazgatótanács üléséről

Beszámoló az EUROFOUND Igazgatótanács üléséről
2023. június 29. (péntek) – online ülés

 

Az EUROFOUND Igazgatótanácsa, amely 2023. április 1-jétől új kinevezett tagokból áll, 2023. június 29-én tartotta első ülését 84 fő részvételével.

Ivailo Kalfin ügyvezető igazgató üdvözölte a tagokat, és tájékoztatta őket a legutóbbi fejleményekről és a jövőbeli tervekről. Maria Jepsen igazgatóhelyettes ismertette a 2025-2028-as négyéves programozási időszak kihívásait (demográfiai változás, klíma változás, technológiai változás, globális és politikai trendek) és az öt kulcs dimenziót, ami az EUROFOUND által meghatározásra került (populáció és munkaerő sokszínűsége, szektorális és foglalkoztatási változások, automatizáció és mesterséges intelligencia, közszolgáltatások és szociális hasznok, földrajzi egyenlőtlenségek).
Majd ezt követően ismertette a programterv stratégiai célkitűzéseit:
– munka kondíciók és fenntartható munka,
– ipari kapcsolatok és a szociális párbeszéd,
– foglalkoztatás és munkaerőpiac,
– életkondiciók és az élet minősége,
– felmérésmenedzsment és fejlesztés,
– kommunikáció, illetve a programterv első tervezetének hátterét.

Ezt követően az Eurofound munkatársai aktuális előadásokat tartottak a munkaerőhiányról és a munkahelyek minőségével való kapcsolatáról, valamint a megfizethetetlen és nem megfelelő lakhatásról Európában.
A munkáltatói és a munkavállalói csoportoktól július 17-ig várják az írásos visszajelzéseket.

Az Európai Parlament 2021. évi (költségvetési) mentesítési jelentése.
Kalfin úr tájékoztatta az igazgatótanácsot, hogy elégedett az EU-i Parlament mentesítési jelentésben szereplő, az Eurofound munkájáról alkotott nagyon pozitív véleménnyel.
A Parlament a 2023. május 8-11-i ülésén elfogadta az Eurofound beszámolóját a 2021-es költségvetésére vonatkozóan. A képviselők kiemelték az Eurofound magas színvonalú elemzéseit, nagyra értékelték az Eurofoundnak a COVID-19 hatásaival kapcsolatos munkáját, dicsérték az Eurofound aktív együttműködését a partnerekkel. Az összesített véleményben az Eurofoundot a pozitív példák között említették.

Munkavállalói csoportot érintő személyi kérdések: Tea Jarc, az ESZSZ (ETUC) konföderációs titkára a Munkavállalói Csoport új koordinátora Tea, Isabelle Schoemannt váltja.

Az egyes tanácsadó bizottságok szeptemberben (az Igazgatóság előtt) kerülnek felállításra.
Következő ülések:
– 2023. szeptember 28-29. – Végrehajtó Testület ülése, Brüsszel – csak a Végrehajtó Testület tagjai számára. Szeptember 28-án délután további ülésre kerül sor, hogy az Igazgatóság megvitathassa az ügyvezető igazgató által az EUROFOUND-ra vonatkozóan javasolt stratégiát és a 2025-2028-as programterv tervezetét második körben.
– 2023. november 16-17. – a csoportok- és az igazgatótanácsi ülés időpontja Dublinban. Ez a találkozó az Eurofound dublini székhelyén lesz személyesen, de online részvételre is lesz lehetőség.

Az összefoglalót készítette:
Szűcs Viktória a SZEF alelnöke, BDDSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a