Keresés
Close this search box.

Apaszabadság Magyarországon: a minimum, meg egy kicsit annál is kevesebb

2022. december 7-én az Országgyűlés elfogadta a szülői és gondozói szabadság átültetésével kapcsolatos módosítást is tartalmazó jogszabályt. Elmondhatjuk, hogy a SZEF és szövetségesei által megfogalmazott alapos és szakmailag indokolt módosítási javaslatokat a kormányzat sem az intézményes érdekegyeztetés során, sem a parlamenti képviselők által benyújtva nem fogadta be, a parlamenti többség ezeket minden esetben elutasította. Sajnálatos, hogy az állam által többlet kiadással alig járó megoldási javaslatok közül egyet sem érdemesített a törvényalkotás arra, hogy azokat figyelembe vegye, annak ellenére sem, hogy a piaci területen működő munkaadói szervezetek jelezték: számukra e megoldások nem jelentenek problémát.

Így nem került befogadásra még az a minimális módosítási javaslat sem, mely a szülői szabadság napjaira egyenlő díjazást irányzott volna elő, szemben a most megvalósuló, a párok számára a közös kisgyermek nevelést nem motiváló megoldással.

A SZEF köszönetét fejezi ki szakértőinek az elvégzett munkáért és azon parlamenti képviselőknek akik a nyilvánosságra hozott szakszervezeti szakértői elemzés segítségével, a parlamenten kívüli érdekegyeztetés sikertelensége után felvállalták ennek a kizárólag szakmai, a nemi egyenjogúság szempontjából lényeges törekvésnek a parlamenten belüli képviseletét.

A sikertelenség ellenére a SZEF továbbra is elkötelezett abban, hogy a kisgyermekkori nevelés során az ne csak az egyik szülő feladata lehessen.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás