Keresés
Close this search box.

Nyugdíjas rendezvény osztrák vendéggel

Október 11-én a SZEF, és a MASZSZ nyugdíjas képviseletei, illetve a Nyugdíjasok Országos Képviselete  szervezésében az Idősek Nemzetközi Napja (október 1.) kapcsán közös rendezvényre került sor. A rendezvény előtti estén Papp Katalin NYOK elnök és dr. Mayer Lajos SZEF nyugdíjas választmányának elnöke részvételével az ÖGB Nyugdíjas Szekciójának vezetője részére vacsorát adott a SZEF elnöke.

 

NYOK-MASZSZ-SZEF IDŐSEK KÖSZÖNTÉSE AZ IDŐSEK HÓNAPJA ALKALMÁBÓL

Kosztolányi Dezső:
Intés az öregebbek tiszteletére
„Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt,
akár utcaseprők, akár miniszterek.”

Október elsejét az ENSZ Közgyűlése 1991-ben nyilvánította az idősek világnapjává, de egész október az idősek hónapja is. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között aktív és egészséges életet élhessenek. Ez nálunk most különösen aktuális az elszabadult infláció és az irreálisan magasan megállapított energia árak és az elégtelen egészségügyi ellátás miatt.

Október 1., az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából közös rendezvényre került sor, melynek során érdekes és hasznos tájékoztatóval és kellemes esztrádműsorral műsorral köszöntötte a nyugdíjasokat a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK), a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata és a SZEF nyugdíjas Választmánya 2022. október 11-én a MASZSZ székházában.

A jelen lévő nyugdíjasokat először Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozat elnöke, Papp Katalin NYOK elnök, dr. Mayer Lajos a SZEF nyugdíjas választmánya és a Fédération Européenne des Retraités et des Personnes Agées (FERPA) elnöke köszöntötte, aki röviden szólt a FERPA-nak az európai idős generáció érdekében végzett munkájáról, amely 25 országból származó 47 nyugdíjas szakszervezeti szövetséget és több mint 10 millió tagot képvisel. Tágabb európai rálátással röviden szólt az európai nyugdíjasokat egyöntetűen hátrányosan érintő Covid19 vírusjárvány, a majdnem mindenhol magas, illetve növekvő infláció súlyos terheket okozó hatásairól. Ezeket mi, magyar nyugdíjasok is erőteljesen érezzük, érezni fogjuk az elkövetkező évben is.

Az ünnepi eseményen részt vett Werner Thum, a Nyugdíjasok és Idősek Európai Szövetsége (FERPA) Irányító Bizottságának tagja, a mintegy 260 ezer nyugdíjast képviselő Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) nyugdíjas szekciójának elnöke és adott tájékoztatást az osztrák nyugdíjasok helyzetéről. Elmondta, kiharcolták, hogy 2023 januárjától már 1.100 euró lesz a minimális nyugdíj, bár a jelenlegi infláció és megélhetési nehézségek miatt ők nincsenek ezzel megelégedve.

Ezután dr. Balázs Péter, volt külügyminiszter, volt uniós biztos, egyetemi tanár tartott tájékoztatót „Magyarország Európában” címmel, mely keretében bemutatta az európai unió működésének bonyolultságát. Rávilágított a magyar hivatalos hírközlő szervek ferdítéseire, miszerint „Brüsszel” az egyik fő okozója a kirívóan rossz magyar gazdasági helyzetnek. A Brüsszel ellenségkép mögött viszont az Európai Unió értendő, amely eddig soha nem látott hatalmas összegekkel támogatta a magyar gazdaságot. Az EU Bizottság ajánlásait, rendelkezéseit a Tanács határozata alapján hozza, azaz minden eddig szankciót a támogató magyar vezetők is jóváhagytak, bár volt, ami alól részleges felmentést kaptunk. A volt uniós biztos nagyon sajnálatosnak tartja ezt a hivatalos magyar politikát, amely a legtöbb baj okozójának „Brüsszelt” kiáltják ki.

Végül dr. Gyarmati István volt nagykövet, volt helyettes külügyi államtitkár, biztonságpolitikai szakértő, a Fejlődésért és Demokratikus Átalakulásért Alapítvány főigazgatója „A világ a 21. században, Európa és Magyarország helyzete” címmel tartott előadást. Sok információval tette érthetőbbé az orosz-ukrán háború előzményeit, mutatta be a mai bonyolult politikai helyzetet.

Az előadások után a részt vevők több kérdést tettek fel, többek között az orosz-ukrán háború előzményeiről, jelenlegi helyzetéről és lehetséges kimeneteléről.
A rendezvény Orbán Bori és Pánczél Kristóf művészek ”Sanzon és minden más” (Karádytól Piafig) előadásával zárult.

A SZEF Nyugdíjas Választmány meghívására jelen lévő Werner Thum ÖGB nyugdíjas elnökkel a rendezvény után megbeszéltük a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, fejlesztésének jó lehetőségeit és megállapodtunk e tekintetben a jövő évi tervekről. Ugyancsak megállapodtunk egy regionális fővárosokat bekapcsoló együttműködésről, melynek keretében Bécs-Budapest-Ljubljana nyugdíjas szervezeteinek együttműködésében közösen pályázunk a nyugdíjasok tájékoztatását, oktatását, kölcsönös megismerkedését, tapasztalatcserét lehetővé tevő Európai Unió által kiírt pályázatokon való együttes részvételben. Ehhez már is megtettük az első lépéseket, melyet rövidesen formálisan is szerződésében fogunk rögzíteni.

Werner Thum tiszteletére a Benczúr szállodában vacsorát adott Csóti Csaba SZEF elnök, ahol kölcsönösen tájékoztattuk egymást nyugdíjas szervezeteinkről és megerősítettük, hogy a három regionális főváros szorosabb együttműködést kíván folytatni.

A közös nyugdíjas szakszervezeti rendezvény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország minden részéből eljött nyugdíjas vezetőknek, tagoknak megerősítettük azt, hogy a szakszervezet él, folyamatosan dolgozik az idősek érdekeinek védelmében. A rendezvény során kapott tájékoztatókat széles körben továbbadják, ezzel is javítva a szakszervezeti idősek tájékozottságát.

Beszámoló: dr. Mayer Lajos, a SZEF Nyugdíjas Választmánynak elnöke
Fotók dr. Marosi János

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik