Tanulmány a platformmunkáról

Platformmunka – EGSZB tanulmány

Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság munkavállalói csoportjának kezdeményezésére készült el az a tanulmány, melynek címe „A munkavállaló fogalmának meghatározása a platformgazdaságban: A munkavállalók kockázatainak feltárása és megoldások a szabályozásra” (The definition of worker in the platform economy: Exploring workers’ risks and regulatory solutions)

A jelentés célja az, hogy hozzájáruljon a platformmunkáról szóló vitákhoz, felmérje a munkavállalók kockázatait és számba vegye a jövőbeni szabályozási lehetőségeket. Erre azért volt szükség, mert a koronavírus járvány miatt egyre többen dolgoznak a platformgazdaságban úgy, hogy ezekre a munkavállalókra a legtöbb EU országban semmilyen munkaügyi szabályozás nem vonatkozik, ezért a munkavállalók kiszolgáltatottak.

A tanulmány négy országot (Finnország, Németország, Spanyolország és Magyarország) vizsgál a platformmunka szempontjából.

Az anyag feltárja a platformmunka meghatározó jellemzőit, előfordulásának gyakoriságát, a szocio-demográfiai jellemzőit, az algoritmikus menedzsment és a munkavégzés körülményei. Az a megtiszteltetés ért, hogy a tanulmány megírásának folyamatát én is végigkísérhettem, az elkészült dokumentumot melléklem. (Az anyag sajnos csak angolul elérhető).

Koller Erika
Nemzetközi tanácsadó EGSZB munkavállalói csoportjának tagja

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós