Tanulmány a platformmunkáról

Platformmunka – EGSZB tanulmány

Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság munkavállalói csoportjának kezdeményezésére készült el az a tanulmány, melynek címe „A munkavállaló fogalmának meghatározása a platformgazdaságban: A munkavállalók kockázatainak feltárása és megoldások a szabályozásra” (The definition of worker in the platform economy: Exploring workers’ risks and regulatory solutions)

A jelentés célja az, hogy hozzájáruljon a platformmunkáról szóló vitákhoz, felmérje a munkavállalók kockázatait és számba vegye a jövőbeni szabályozási lehetőségeket. Erre azért volt szükség, mert a koronavírus járvány miatt egyre többen dolgoznak a platformgazdaságban úgy, hogy ezekre a munkavállalókra a legtöbb EU országban semmilyen munkaügyi szabályozás nem vonatkozik, ezért a munkavállalók kiszolgáltatottak.

A tanulmány négy országot (Finnország, Németország, Spanyolország és Magyarország) vizsgál a platformmunka szempontjából.

Az anyag feltárja a platformmunka meghatározó jellemzőit, előfordulásának gyakoriságát, a szocio-demográfiai jellemzőit, az algoritmikus menedzsment és a munkavégzés körülményei. Az a megtiszteltetés ért, hogy a tanulmány megírásának folyamatát én is végigkísérhettem, az elkészült dokumentumot melléklem. (Az anyag sajnos csak angolul elérhető).

Koller Erika
Nemzetközi tanácsadó EGSZB munkavállalói csoportjának tagja

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a