Távmunka és a nemek közötti egyenlőség

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság a márciusi Plenáris ülésén fogadta el a Távmunka és a nemek közötti egyenlőség című véleményt, melynek Koller Erika, a SZEF nemzetközi titkára volt a társelőadója. 

Koller Erika

A vélemény az EU portugál elnökségének a kérésre készült egy másik, a távmunka jogi kereteit vizsgáló véleménnyel együtt. A téma azért vált fontossá, mert a COVID járvány miatt sok munkavállaló dolgozik távmunkában, és vélhetően ez hosszútávon is hatást gyakorol majd a munka világára.

A Digitalizáció és a nemek közötti egyenlőség című vélemény azt vizsgálja, hogy milyen eszközökkel lehet elérni, hogy ne romoljon tovább a távmunkában dolgozó nők helyzete, mert nem egyenlő mértékben oszlik meg a gondozási tevékenység és a házimunka a két nem között. Ugyanakkor a távmunka segíthet is a munka és a magánélet egyensúlyát fenntartani, de fokozhatja az egyenlőtlenségeket is.

A vélemények bekerülnek az Európai Tanács márciusi következtetéseibe.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és