A gazdaság digitalizációjának hatásai

A SZEF felkérést kapott arra, hogy támogatást és információkat nyújtson egy nemzetközi tanulmány elkészítéséhez, mely egy több országot összefogó európai kutatás eredményeként fog megszületni.

A tanulmány a gazdaság digitalizációjának hatásait vizsgálja a munkavállalói készségekre, szakképzettségekre, valamint a munkakörülményekre és a munkaügyi kapcsolatokra vonatkozóanl.

A kutatás a digitalizáció összetett folyamatának hatásait veszi elemzés alá a képzettségekre, illetve a közeljövőben elvárt digitális készségekre vonatkozóan. A kutatás fő iránya, hogy a digitalizáció milyen kihívások elé állítja a szakszervezeteket és a vállalatokat a munkaügyi kapcsolatok rendszerének fejlesztésében.  

A projektben Magyarországon az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Vasas Szakszervezeti Szövetség vesz részt.  Hazánkon kívül  az alábbi országok szakszervezetei és egyetemei a projekt résztvevői.

  • Olaszország: ADAPT, GUZZINI spa, CGIL.
  • Németország: Jade University of Applied Sciences, Airbus
  • Lengyelország: Poznani Egyetem, Volkwagen,
  • Spanyolország: Sevillai Egyetem (konzorciumvezető), Airbus, CCOO

A projekt céljai között elsősorban az  szerepel, hogy megismerjék a szakszervezetek véleményét azzal kapcsolatban, hogy a digitalizáció milyen kihívások elé állítja  a szakszervezeti munkát. Ezen túlmenően célja a digitalizációhoz kapcsolódó innováció és jó gyakorlatok feltérképezése szakszervezeti és vállalati szinten. A projekt elő kívánja segíteni  az innovációt a munkaügyi rendszerekben és a vállalatok társadalmi felelősségvállalásában.

A SZEF képviseletében, Szatmári Lajos alelnök segítit ezt a munkát…

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az