Elhunyt Szathmári Gábor SZEF nyugalmazott sajtótitkára

Szathmári Gábor Rózsa Ferenc díjas újságíró; a Magyar Rádió Nívó díjasa; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Sajtószakszervezet Aranytoll díjasa.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma volt munkatársa dolgozott az Esti Budapest, az Esti Hírlap, a Népszava, a Kiáltás olvasóinak, a Kossuth és Petőfi Rádió hallgatóinak.

 Baráti hangvételű levélben búcsúzik tőle Dr. Szabó Endre 

Fájó a hiánya nyugdíjba vonulása óta. Szathmári Gábor, az én kisöcsém (egy nappal volt fiatalabb nálam) már nem válaszolja meg a hívásaimat, már nem tudjuk megvitatni a világ egyre nehezebben értelmezhető dolgait.

Közel két évtizedig dolgoztunk együtt. A kistermetű, vékony, halkszavú munkatárs és barát azok közé tartozott, akire mindig számíthattam, és kétség nem fért hozzá, hogy amibe belekezd, az elkészül, mégpedig kifogástalan minőségben.   

Gábor belső iránytűje, amelynek igazodópontja a baloldaliság, a szolidaritás és a haladás volt, nem lengett ki. Gyakran adott tanácsot, és érdemes volt meghallgatni.

Az élet korán meghurcolta, de később meg is jutalmazta: írói, újságírói, szerkesztői tehetségét a szakmán túl is széles körben irigyelték, a SZEF-ben pedig ő fémjelezte azt az írásbeli minőséget, amely hozzájárult a szövetség elismeréséhez – még az érdekellentétes oldalon is.

A SZEF kiadványainak szerkesztése mellett neki köszönhetjük, hogy szorgalmas és rendszeres munkanaplói alapján közel 700 oldalon sikerült rekonstruálnom a SZEF történetének első két évtizedét, ő alkotta meg a születésnapomra – nagy titoktartás mellett – készült cikkgyűjteményt, amely egyszer hozzájárul a közszolgálati szakszervezeti munka és a SZEF történetének hiteles megismeréséhez.

Gábor szenvedélyesen írt, dolgozott, élt. Azok közé tartozik, akik nyomot hagynak a világon. Olyat, amelyet a követő generációk sokaságának érdemes követni.

Kedves Gábor barátom, nyugodj békében! 

 

Dr. Szabó Endre

volt SZEF elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk