Keresés
Close this search box.

Elhunyt Szathmári Gábor SZEF nyugalmazott sajtótitkára

Szathmári Gábor Rózsa Ferenc díjas újságíró; a Magyar Rádió Nívó díjasa; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Sajtószakszervezet Aranytoll díjasa.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma volt munkatársa dolgozott az Esti Budapest, az Esti Hírlap, a Népszava, a Kiáltás olvasóinak, a Kossuth és Petőfi Rádió hallgatóinak.

 Baráti hangvételű levélben búcsúzik tőle Dr. Szabó Endre 

Fájó a hiánya nyugdíjba vonulása óta. Szathmári Gábor, az én kisöcsém (egy nappal volt fiatalabb nálam) már nem válaszolja meg a hívásaimat, már nem tudjuk megvitatni a világ egyre nehezebben értelmezhető dolgait.

Közel két évtizedig dolgoztunk együtt. A kistermetű, vékony, halkszavú munkatárs és barát azok közé tartozott, akire mindig számíthattam, és kétség nem fért hozzá, hogy amibe belekezd, az elkészül, mégpedig kifogástalan minőségben.   

Gábor belső iránytűje, amelynek igazodópontja a baloldaliság, a szolidaritás és a haladás volt, nem lengett ki. Gyakran adott tanácsot, és érdemes volt meghallgatni.

Az élet korán meghurcolta, de később meg is jutalmazta: írói, újságírói, szerkesztői tehetségét a szakmán túl is széles körben irigyelték, a SZEF-ben pedig ő fémjelezte azt az írásbeli minőséget, amely hozzájárult a szövetség elismeréséhez – még az érdekellentétes oldalon is.

A SZEF kiadványainak szerkesztése mellett neki köszönhetjük, hogy szorgalmas és rendszeres munkanaplói alapján közel 700 oldalon sikerült rekonstruálnom a SZEF történetének első két évtizedét, ő alkotta meg a születésnapomra – nagy titoktartás mellett – készült cikkgyűjteményt, amely egyszer hozzájárul a közszolgálati szakszervezeti munka és a SZEF történetének hiteles megismeréséhez.

Gábor szenvedélyesen írt, dolgozott, élt. Azok közé tartozik, akik nyomot hagynak a világon. Olyat, amelyet a követő generációk sokaságának érdemes követni.

Kedves Gábor barátom, nyugodj békében! 

 

Dr. Szabó Endre

volt SZEF elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet