Keresés
Close this search box.

A cseh, a lengyel és három magyar konföderáció állásfoglalása a méltányos minimálbérrel kapcsolatos kihívások kezelésével kapcsolatban

A cseh, a lengyel és három magyar konföderáció (ČMKOS, OPZZ, NSZZ “Solidarność”, FZZ, MASZSZ, SZEF, ÉSZT) támogató állásfoglalása az ETUC 2. fázisú konzultációban adott, a szociális partnerekkel az Európai Unió működéséről szóló szerződés 154. cikke alapján folytatott, a méltányos minimálbérrel kapcsolatos kihívások kezelésére irányuló lehetséges fellépésről szóló választervezetére

A cseh, az összes lengyel és három magyar szakszervezeti szövetség (ČMKOS, OPZZ, NSZZ “Solidarność”, FZZ, MASZSZ, SZEF, ÉSZT) teljes mértékben támogatják az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) választervezetét az EU Bizottsággal folytatott konzultáció második szakaszában, amely a méltányos minimálbér európai kezdeményezéséről szól, és amely arra szólít fel, hogy az EU vonatkozó keretirányelvének ügye előremozduljon.

Különösen nagy örömmel üdvözöljük a méltányos minimálbér javasolt küszöbértékét, mely az átlagbér 50% -a és a medián bér 60% -a lenne. Mi az ETUC tagjaként meg vagyunk győződve arról, hogy az európai munkavállalók számára a méltányos bérek biztosításának egyetlen módja egy EU keretirányelv, azaz egy jogilag kötelező érvényű eszköz lenne.
A méltányos minimálbérhez való jog garantálása (kollektív tárgyalások vagy törvényi intézkedések útján) az európai munkaerőpiacon az egyetlen út a tisztességes bérek és munkakörülmények biztosítására a lehető legszélesebb körbe tartozó munkavállalók számára.

Továbbá azt gondoljuk, hogy a tisztességes minimálbér fontos szerepet játszik az EU munkaerő-piaci egyenlőségének javításában is, mivel a nők, az ifjúság és a migráns munkavállalók a minimálbér érintettjeinek jelentős csoportját képezik.

A piac, amely már olyan növekvő kihívásokkal néz szembe, mint például a széttöredezettség, a bizonytalanság, a kiszervezés és a munkavégzés új formái, hamarosan szembesülni fog a közelgő gazdasági válsággal, amelyet a COVID-19 járvány okozott.
Ezenkívül, mint ahogyan azt az ETUC javaslata helyesen kijelenti, rendkívül nagy szükség van uniós szintű, a kollektív tárgyalások megerősítését célzó intézkedések bevezetésére, mivel csak így lehet hatékonyan biztosítani a tisztességes béreket az EU-ban és kezelni a szociális dömpinget. Ez különös jelentőséggel bír Közép- és Kelet-Európában, ahol a nyugat-európai multinacionális vállalatok nagy számban működnek, és erősen befolyásolják a fizetési- és a munkakörülményeket, ám ezek – nem úgy, mint Nyugat-Európában, – elkerülik a szakszervezeteinkkel folytatott tisztességes kollektív tárgyalásokat.
Az európai munkavállalók nem várhatnak tovább arra, hogy méltányos bért kapjanak, amely megvédi őket a dolgozói szegénységétől, vagy, mint a mi országaink esetében, a kényszerű elvándorlástól is. A szakszervezeti szolidaritására nagyobb mértékben van szükségünk, mint bármikor, hogy megmutathassuk tagjainknak, hogy az európai szakszervezeti mozgalom származási országától függetlenül, minden munkavállalót képvisel.
Az ETUC kulcsszerepet játszik az erős társadalmi dimenzióval rendelkező EU felépítésében. Ez vonatkozik az olyan kihívásokra, mint például a technológiai változások, az elöregedő munkaerő, a gazdaság fokozatos digitalizálása vagy a multinacionális vállalatok növekvő szerepe. Ezekre a kihívásokra a hatékony szakszervezeti válasz nem lehetséges európai jogi rendszerek létrehozása nélkül, azért, hogy a munkakörülmények és a tisztességes fizetéssel kapcsolatos alapvető kérdéseket kezelni lehessen.  

Végül, egy EU irányelv elfogadása, amely támogatja a méltányos minimálbér megállapítását és elősegíti a kollektív tárgyalásokat, megmutatná az európai munkavállalóknak, hogy az EU integrációjának folyamata nemcsak gazdasági, hanem társadalmi jellegű is. Ez lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy elhiggyék, hogy a Szociális jogok európai pillére kezdeményezés nemcsak vágyálom, hanem egy valódi program a társadalmi felfelé irányuló konvergencia megvalósítására.

Ezért a Visegrádi Csoport szakszervezetei teljes mértékben támogatják az ETUC javaslattervezetét az Európai Bizottság konzultációinak második szakaszában adott válaszát, és kötelező érvényű jogi eszköz kidolgozására szólítanak fel „méltányos minimálbérről szóló EU keretirányelv” formájában, amely megfelel a kettős célnak, a kollektív alku előmozdításának, ami a bérek megállapításának fő módja, és egy olyan küszöb megállapításának, amely nem lehet kevesebb, mint a törvényben előírt minimálbér.

 

Józef Stredula ČMKOS

Andrzej Radzikowski OPZZ

Piotr Duda NSZZ „Solidarność”

Dorota Gardias FZZ

Kordás László MASZSZ

Csóti Csaba SZEF

Kuti László ÉSZT

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.