Az ETUC közleménye az EU tagállamainak államháztartási tervei kapcsán

Miután az Európai Bizottság értékelte a tagországok államháztartási terveit, mindegyikük felé országspecifikus ajánlásokkal él, emellett pedig általános következtetéseket tartalmazó közleményt is közzétesz.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) a 2020. május 20-án közzétett országspecifikus ajánlásokra reagálva üdvözlendőnek tartja, hogy az Európai Bizottság nem fog eljárást indítania azon tagállamok ellen, melyek nem hajtják végre az EU költségvetési szabályait, de véleménye szerint ez nemcsak a mostani járvány miatt kellene, hogy így legyen.

Az ETUC szerint nem szabad visszatérni a mindenki számára elrettentő 2008. évi gazdasási válság megszorításaihoz sem most, sem a válság végén, és a fellendülés után sem.

Az összes tagállamnak szóló, a társadalmi és gazdasági fellendülés érdekében történő állami beruházásokkal kapcsolatos ajánlás jelentős és pozitív változás a korábbi ajánlásokhoz képest.

Az ETUC támogatja az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépést, a szociális jogok és az ENSZ fejlesztési céljainak végrehajtását, az egyenlőtlenség elleni küzdelmet, az alapvető szolgáltatásokhoz és a szociális védelemhez való hozzáférés javítását.

Felszólítja a tagállamokat, hogy kövessék az Európai Bizottság ajánlásait a munkahelyek védelme és a válság által sújtott emberek megfelelő jövedelmének biztosítása érdekében, és a gazdasági fellendülés érdekében történő befektetéseket, mindezt a szakszervezetek és a munkáltatók teljes bevonása mellett.

Az ETUC üdvözöli továbbá azt is, hogy a Bizottság ajánlást tett Magyarország, Lengyelország és Románia számára, hogy javítsák a szakszervezetek és a munkáltatók politikai döntéshozatalba történő bevonását.   

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a