Szolidaritási levél a holland FNV-től

Az alábbi szolidaritási levelet a holland FNV-től kaptuk. Az FNV Hollandia legnagyobb szakszervezetii konföderációja, összesen 1,1 milli tagja van. A szervezet jelentős szerepet tölt be a holland társadalomban, mind a szociális ügyeket érintő, mind politikai szempontból.

 

Kedves Barátaim!

Mindannyian látjuk, hogy a COVID-19 járvány miként érinti országainkat.

Sok vállalat küzd a válság túléléséért, és sok munkavállaló elveszíti el a munkáját. Mindannyian tudjuk, hogy EU-s és a sürgős nemzeti intézkedések nélkül, a COVID-19 világjárvány mélyreható recessziót és nagymértékű munkanélküliséget eredményezne.

Ezért az ETUC és az EU szakszervezetei határozottan javasolják a rövidített munkaidő bevezetését és a munkavállalók jövedelmének kompenzációját.

Az FNV-t mélységes aggódalommal töltötte el, amikor elolvasta a magyar jogszabálytervezeteket, melyek munkavállalók ezreit fosztaná jelenlegi közalkalmazotti státuszuktól, a szakszervezeti szövetségekkel és az illetékes ágazatokkal folytatott érdemi konzultációk nélkül.
Ezzel a levéllel az FNV erőteljesen támogatni szeretné a SZEF-et, az ÉSZT-t, a LIGÁ-t, a MASZSZ-t és a MOSZ-t.

Az FNV szerint a nemzeti szintű társadalmi párbeszéd egyik fontos eleme a jó kormányzásnak, és alapvető szerepet játszik a demokrácia, a szociális igazságosság, a termelékenység és a versenyképesség megvalósításában.

A szociális párbeszéd célja a vagyonteremtés, a gazdasági és szociális haladásra, szociális biztonságra, a biztonságra és a méltányosságra vonatkozó, a társadalom által elfogadott megállapodások megkönnyítése.

Habár az egyértelmű, hogy a koronavírus rendkívüli kihívásokat, demokratikus elveket támaszt, a munkavállalók és a szakszervezetek jogai, mint például a társadalmi párbeszéd, nem sérülhetnek.
Kedves barátaim, ezért azt, kérem, hogy tudjátok, hogy az FNV veletek van nemzeti szintű harcotokban, melyet a társadalmi párbeszédért és a munkavállalók védelméért folytattok.

Szolidaritással, vigyázzatok magatokra!

TUUR ELZINGA
FNV alelnök

DOMINIQUE THEUNISSEN

Vezetési asszisztens végrehajtó testület

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább