Szolidaritási levél a holland FNV-től

Az alábbi szolidaritási levelet a holland FNV-től kaptuk. Az FNV Hollandia legnagyobb szakszervezetii konföderációja, összesen 1,1 milli tagja van. A szervezet jelentős szerepet tölt be a holland társadalomban, mind a szociális ügyeket érintő, mind politikai szempontból.

 

Kedves Barátaim!

Mindannyian látjuk, hogy a COVID-19 járvány miként érinti országainkat.

Sok vállalat küzd a válság túléléséért, és sok munkavállaló elveszíti el a munkáját. Mindannyian tudjuk, hogy EU-s és a sürgős nemzeti intézkedések nélkül, a COVID-19 világjárvány mélyreható recessziót és nagymértékű munkanélküliséget eredményezne.

Ezért az ETUC és az EU szakszervezetei határozottan javasolják a rövidített munkaidő bevezetését és a munkavállalók jövedelmének kompenzációját.

Az FNV-t mélységes aggódalommal töltötte el, amikor elolvasta a magyar jogszabálytervezeteket, melyek munkavállalók ezreit fosztaná jelenlegi közalkalmazotti státuszuktól, a szakszervezeti szövetségekkel és az illetékes ágazatokkal folytatott érdemi konzultációk nélkül.
Ezzel a levéllel az FNV erőteljesen támogatni szeretné a SZEF-et, az ÉSZT-t, a LIGÁ-t, a MASZSZ-t és a MOSZ-t.

Az FNV szerint a nemzeti szintű társadalmi párbeszéd egyik fontos eleme a jó kormányzásnak, és alapvető szerepet játszik a demokrácia, a szociális igazságosság, a termelékenység és a versenyképesség megvalósításában.

A szociális párbeszéd célja a vagyonteremtés, a gazdasági és szociális haladásra, szociális biztonságra, a biztonságra és a méltányosságra vonatkozó, a társadalom által elfogadott megállapodások megkönnyítése.

Habár az egyértelmű, hogy a koronavírus rendkívüli kihívásokat, demokratikus elveket támaszt, a munkavállalók és a szakszervezetek jogai, mint például a társadalmi párbeszéd, nem sérülhetnek.
Kedves barátaim, ezért azt, kérem, hogy tudjátok, hogy az FNV veletek van nemzeti szintű harcotokban, melyet a társadalmi párbeszédért és a munkavállalók védelméért folytattok.

Szolidaritással, vigyázzatok magatokra!

TUUR ELZINGA
FNV alelnök

DOMINIQUE THEUNISSEN

Vezetési asszisztens végrehajtó testület

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és