Keresés
Close this search box.

Luca Visentini levele Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr

Tisztelt Elnök Úr

A Covid-19 vészhelyzet már komolyan súlyosan érinti az összes európai országot, sok vállalat küzd a válság túlélésével és munkavállalók vesztik el munkájukat. Amennyiben nem megfelelő és sürgős enyhítő és támogató intézkedésekkel reagálunk, a jelen vészhelyzet hatalmas recesszióhoz és munkanélküliséghez vezet, aminek helyrehozásához hosszú idő és hatalmas források szükségesek. Ennek okán a szociális partnerek minden országban erőteljesen támogatják a vállalkozások pénzügyi megsegítését és a rövidített munkaidős foglalkoztatást a munkavállalók jövedelemkompenzációjával.

Ezzel összefüggésben azért fordulok Önhöz, hogy mély aggodalmunkat fejezzem ki a Covid-19 terjedése okozta gazdasági következmények enyhítésére Magyarországon elfogadott intézkedésekkel kapcsolatban, ideértve a 2020 március 30-án elfogadott jogszabályt. Az ESZSZ üdvözli a koronavírus nemzetgazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítését célzó kormányzati lépéseket, de sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a törvénytervezetekről semmiféle konzultációt nem folytattak a magyar szociális partnerekkel. Noha egyértelmű, hogy a koronavírus járvány rendkívüli kihívásokkal jár, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat fenn kell tartani. Pontosan a válság idején van legnagyobb szükség a szociális párbeszédre, hogy a válság legyőzéséhez pozitív hozzájárulással és megoldásokkal élhessenek, mivel a szociális partnerek szerepe alapvető a hatékony vészhelyzeti intézkedések kidolgozásában és megvalósításában.
Az intézkedéseket összehasonlítva más EU tagállamokéval nyilvánvaló, hogy Magyarországon a jelenlegi példa nélküli helyzetben azok nagyrészt védelem nélkül hagyják a munkavállalókat, és egyes ágazatokat, azok egyenlő támogatása nélkül. Az azonnali és hosszútávú terveknek kiegyensúlyozottaknak kell lenniük és azokat az összes ágazatra alkalmazni kell az emberek foglalkoztatásának megőrzése érdekében, ideértve a rövidített munkaidős foglalkoztatást és a jövedelemkompenzációt.
Ezért felszólítjuk a Kormányt, hogy
– tárgyaljon a szociális partnerekkel az intézkedések kiegyensúlyozott végrehajtása érdekében
– erősítse meg a korábbi állami intézkedéseket, további lépéseket téve a munkavállalók támogatására állami támogatási rendszerek elfogadásával, intézkedésekkel a munkavállalók egészségének és biztonságának támogatására, különös tekintettel azokra az ágazatokra akik keményen dolgoznak a járvány leküzdésében, mint az egészségügyi dolgozók, vagy akik a válság idején folyamatosan biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, mint a közlekedési, szállítási, az élelmiszeripari és kereskedelmi munkavállalók.
– garantálja, hogy a munkajog biztosítja a munkavállalók és munkáltatók közötti erőegyensúlyt, különös tekintettel a kollektív érdekvédelemre
Mindezen túl bármely, a munkavállalók jogainak alásását eredményező mostani intézkedés negatív hatásokkal bír majd a gazdasági kilábalására, a válság után. Nagy számú munkanélküli dolgozó szorul majd hosszabb állami támogatásra és gyengíti a nemzetgazdaság gyors, erős kilábalásának esélyét.
Első értékelésünk szerint az ezen törvényben és korábbi intézkedésekben bevezetett változások megsértik Magyarország azon kötelezettségét, hogy biztosítsa a munkavállalók EU Irányelvekben garantált jogait. Különösen aggályosak a Munka Törvénykönyvének azon változtatásai, melyek „a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.” Ezzel a lépéssel a Munka Törvénykönyve az EU foglalkoztatási jogát, annak teljes, vagy részleges megsértésével sebezhetővé teszi. Az ESZSZ a legmagasabb szinteken felveti aggályait az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament elnökei felé.

Tisztelettel,

Luca Visentini

 Luca Visentitni a kérdésben Ursula von der Leyen-hez intézett levele angol és magyar nyelven:

Továbbá Orbán Viktor válasza is a cikk alatt olvasható.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.