Keresés
Close this search box.

A SZEF 50%-os résztulajdonában lévő Hotel Benczúrban a járványveszély miatti leállás következtében tett munkaügyi intézkedésekről

A három szakszervezeti szövetség tulajdonában lévő Hotel Benczúr esetében a tulajdonosok szándéka, összhangban a menedzsment munkaerő-megtartási javaslatával, a munkaerő megtartása és a munkavállalókkal szemben a lehető leg méltányosabb eljárás volt az elmúlt, rendkívül nehéz hetekben is. Ezzel párhuzamosan természetesen, készülve a gazdaság újra indulására, a likviditást is szem előtt kellett tartani. E szemlélet eredményeként a leállási időszakra vonatkozóan a Hotel Benczúr a korábbi 92 főről 82 főre módosította a létszámát, az alábbiak szerinti foglalkoztatási struktúrában.

 

 

A Hotel Benczúrban foglalkoztatottak esetében 2 fő 4 órás foglalkoztatásban alkalmazott portás munkavállaló munkaszerződését változatlan formában fenn lehetett tartani, mivel esetükben a foglalkoztatást a rehabilitációs létszám fenntartása indokolja (mindkét kolléga gyengén látó).

A fizetés nélküli szabadságok kiadása közös megegyezéssel történt, az 5 fő fizetés nélküli megoldás esetében 2 fő munkavállaló nyugdíjas foglalkoztatásban dolgozott és esetükben saját kérésre történt a fizetés nélküli szabadság alkalmazása. 1 fő értékesítésen dolgozó munkavállaló próbaidő alatt kérte a fizetés nélküli szabadság alkalmazását, így esetében a próbaidő alatti felmondás nem történt meg. 1 Fő esetén a munkaadó kérése volt a fizetés nélküli szabadság alkalmazása melyet a munkavállaló elfogadott.

A munkavállalókkal történő egyeztetési időszak alatt 4 fő munkavállaló jelezte, hogy az egészségügyi problémái miatt betegszabadságra fog menni, esetükben a tényleges állapotuk ezt igazolja és a háziorvosok a munkavállalókat táppénzre írták.

A felmondások tekintetében a Hotel Benczúr kihasználtsága és az év hátralévő munkamennyisége miatt a szállodában 4 fő munkavállalónak rendes felmondással megszüntettük a munkaviszonyát. A felmondásokkal érintett terület a vendéglátás területe.

Az említett 4 fő közül 2 fő esetében a munkaviszony kevesebb mint egy éve jött létre (de a próbaidő már lejárt), esetükben a kiválasztási elv a munkaviszony megszüntetéséből adódó kötelezettségek mértéke volt, melyet a Társaság rendben teljesít. 1 fő estében a munkavállalóval szemben egy felmerült munkaügyi probléma kivizsgálása megindítása előtt érte a válságintézkedés a Benczúr Hotelt. E munkavállalóval szemben mindenképpen a munkaszerződés felbontására került volna sor abban az esetben is ha „normál” üzem mellett működött volna a szálloda. 1 fő munkavállaló már korábban azt a nyilatkozatot tette, hogy ha a munkaügyi vizsgálat előtt álló kolléga munkaszerződését a Benczúr Hotel megszünteti, akkor ő munkavállalói felmondással fog élni. E körülményeket figyelembevéve és egyeztetve az érintettekkel az említett 2 fő munkaszerződését rendes felmondással szüntettük meg.

A felmondások tekintetében a nyugdíjas munkavállalók vonatkozásában a felmondás közös megegyezéssel történt.

A rendes felmondások esetében az elszámolások a kollektív szerződés alapján a 2020. március 01.-én életben lévő munkaszerződések alapján történtek.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet