Az ETUC állásfoglalása az osztalékfizetések felfüggesztésért, a munkavállalók védelme érdekében

A szakszervezetek felszólítják a bankokat és a nagy vállalatokat, hogy tegyenek meg mindent – a koronavírus – válság gazdasági következményeinek leküzdése érdekében és függesszék fel az osztalékfizetéseket és a részvények visszavásárlását.

A legtöbb társaság rendszerint hamarosan kifizeti az osztalékjait, a részvényesek előrejelzése szerint rekord összegű 359 milliárd eurós osztalékot kapnak ebben az évben – ez 12 milliárd eurós növekedést jelent az előző évhez képest.

De a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel az ETUC úgy véli, hogy a nagyvállalatoknak a munkavállalók és a gazdaság érdekeit kell előtérbe helyezni a részvényesekkel szemben és a rendelkezésre álló pénzeszközöket a munkahelyek és a bérek védelmére fordítani.

20 európai országban a vállalatok több milliárd euró állami támogatást kapnak a válság kezelésére olyan intézkedések révén, mint a bértámogatás.

Az osztalékfizetések felfüggesztése egyértelmű feltétele kell legyen bármilyen az adófizetők pénzéből biztosított támogatásnak, valamint olyan szociális feltételeket szabni, mint például, hogy garantálják az elbocsátások elkerülését vagy hogy nem sértik meg a munkavállalók jogait.

Ha folytatódik az osztalékfizetés, a tagállamoknak és az EU-nak növelniük kell az ilyen indokolatlan osztalékok adóját annak érdekében, hogy finanszírozzák a közszolgáltatásokat, amelyeket a válság az összeomlás szélére sodort.

Felhívásunk akkor érkezik, amikor a francia kormány bejelentette, hogy nem részesíti további támogatásban azokat a társaságokat, amelyek osztalékot fizetnek, miközben az EKB kimondta, hogy a bankoknak nem kellene osztalékot fizetni “legalább 2020. októberig”.

Az ETUC főtitkára, Luca Visentini elmondta:

„Mindenkinek kötelessége megtenni minden tőle telhetőt, hogy segítsen ebben a válságban, ez alól a vállalatok sem kivételek.”

“A nagyvállalatok több mint egy évtizede felhalmozzák a nyereséget a részvényeseknek, ahelyett, hogy újra befektetnék őket vagy megosztanák őket a munkavállalókkal a bérek a termelékenység-növekedésnek megfelelő emelésével.”

“Abban az időben, amikor a munkavállalók milliói aggódnak megélhetésük miatt és a kisvállalkozások küzdenek a túlélésért, indokolatlan lenne, ha a gazdag emberek továbbra is élveznék az osztalékkifizetést. A vállalatoknak prioritásként kell kezelniük a munkavállalók munkahelyeinek és a jövedelmének védelmét.

“Ezért az osztalékkifizetések felfüggesztését kötelezővé kell tenni minden olyan társaság számára, amely adófizetői támogatást kap a válság idején. A kifizetett osztalékokat pedig magasabb adóval kell kivetni, hogy a közszolgáltatások rendelkezzenek a válság leküzdéséhez szükséges készpénzzel. “

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,