Az ETUC állásfoglalása az osztalékfizetések felfüggesztésért, a munkavállalók védelme érdekében

A szakszervezetek felszólítják a bankokat és a nagy vállalatokat, hogy tegyenek meg mindent – a koronavírus – válság gazdasági következményeinek leküzdése érdekében és függesszék fel az osztalékfizetéseket és a részvények visszavásárlását.

A legtöbb társaság rendszerint hamarosan kifizeti az osztalékjait, a részvényesek előrejelzése szerint rekord összegű 359 milliárd eurós osztalékot kapnak ebben az évben – ez 12 milliárd eurós növekedést jelent az előző évhez képest.

De a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel az ETUC úgy véli, hogy a nagyvállalatoknak a munkavállalók és a gazdaság érdekeit kell előtérbe helyezni a részvényesekkel szemben és a rendelkezésre álló pénzeszközöket a munkahelyek és a bérek védelmére fordítani.

20 európai országban a vállalatok több milliárd euró állami támogatást kapnak a válság kezelésére olyan intézkedések révén, mint a bértámogatás.

Az osztalékfizetések felfüggesztése egyértelmű feltétele kell legyen bármilyen az adófizetők pénzéből biztosított támogatásnak, valamint olyan szociális feltételeket szabni, mint például, hogy garantálják az elbocsátások elkerülését vagy hogy nem sértik meg a munkavállalók jogait.

Ha folytatódik az osztalékfizetés, a tagállamoknak és az EU-nak növelniük kell az ilyen indokolatlan osztalékok adóját annak érdekében, hogy finanszírozzák a közszolgáltatásokat, amelyeket a válság az összeomlás szélére sodort.

Felhívásunk akkor érkezik, amikor a francia kormány bejelentette, hogy nem részesíti további támogatásban azokat a társaságokat, amelyek osztalékot fizetnek, miközben az EKB kimondta, hogy a bankoknak nem kellene osztalékot fizetni “legalább 2020. októberig”.

Az ETUC főtitkára, Luca Visentini elmondta:

„Mindenkinek kötelessége megtenni minden tőle telhetőt, hogy segítsen ebben a válságban, ez alól a vállalatok sem kivételek.”

“A nagyvállalatok több mint egy évtizede felhalmozzák a nyereséget a részvényeseknek, ahelyett, hogy újra befektetnék őket vagy megosztanák őket a munkavállalókkal a bérek a termelékenység-növekedésnek megfelelő emelésével.”

“Abban az időben, amikor a munkavállalók milliói aggódnak megélhetésük miatt és a kisvállalkozások küzdenek a túlélésért, indokolatlan lenne, ha a gazdag emberek továbbra is élveznék az osztalékkifizetést. A vállalatoknak prioritásként kell kezelniük a munkavállalók munkahelyeinek és a jövedelmének védelmét.

“Ezért az osztalékkifizetések felfüggesztését kötelezővé kell tenni minden olyan társaság számára, amely adófizetői támogatást kap a válság idején. A kifizetett osztalékokat pedig magasabb adóval kell kivetni, hogy a közszolgáltatások rendelkezzenek a válság leküzdéséhez szükséges készpénzzel. “

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk