Az ETUC állásfoglalása az osztalékfizetések felfüggesztésért, a munkavállalók védelme érdekében

A szakszervezetek felszólítják a bankokat és a nagy vállalatokat, hogy tegyenek meg mindent – a koronavírus – válság gazdasági következményeinek leküzdése érdekében és függesszék fel az osztalékfizetéseket és a részvények visszavásárlását.

A legtöbb társaság rendszerint hamarosan kifizeti az osztalékjait, a részvényesek előrejelzése szerint rekord összegű 359 milliárd eurós osztalékot kapnak ebben az évben – ez 12 milliárd eurós növekedést jelent az előző évhez képest.

De a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel az ETUC úgy véli, hogy a nagyvállalatoknak a munkavállalók és a gazdaság érdekeit kell előtérbe helyezni a részvényesekkel szemben és a rendelkezésre álló pénzeszközöket a munkahelyek és a bérek védelmére fordítani.

20 európai országban a vállalatok több milliárd euró állami támogatást kapnak a válság kezelésére olyan intézkedések révén, mint a bértámogatás.

Az osztalékfizetések felfüggesztése egyértelmű feltétele kell legyen bármilyen az adófizetők pénzéből biztosított támogatásnak, valamint olyan szociális feltételeket szabni, mint például, hogy garantálják az elbocsátások elkerülését vagy hogy nem sértik meg a munkavállalók jogait.

Ha folytatódik az osztalékfizetés, a tagállamoknak és az EU-nak növelniük kell az ilyen indokolatlan osztalékok adóját annak érdekében, hogy finanszírozzák a közszolgáltatásokat, amelyeket a válság az összeomlás szélére sodort.

Felhívásunk akkor érkezik, amikor a francia kormány bejelentette, hogy nem részesíti további támogatásban azokat a társaságokat, amelyek osztalékot fizetnek, miközben az EKB kimondta, hogy a bankoknak nem kellene osztalékot fizetni “legalább 2020. októberig”.

Az ETUC főtitkára, Luca Visentini elmondta:

„Mindenkinek kötelessége megtenni minden tőle telhetőt, hogy segítsen ebben a válságban, ez alól a vállalatok sem kivételek.”

“A nagyvállalatok több mint egy évtizede felhalmozzák a nyereséget a részvényeseknek, ahelyett, hogy újra befektetnék őket vagy megosztanák őket a munkavállalókkal a bérek a termelékenység-növekedésnek megfelelő emelésével.”

“Abban az időben, amikor a munkavállalók milliói aggódnak megélhetésük miatt és a kisvállalkozások küzdenek a túlélésért, indokolatlan lenne, ha a gazdag emberek továbbra is élveznék az osztalékkifizetést. A vállalatoknak prioritásként kell kezelniük a munkavállalók munkahelyeinek és a jövedelmének védelmét.

“Ezért az osztalékkifizetések felfüggesztését kötelezővé kell tenni minden olyan társaság számára, amely adófizetői támogatást kap a válság idején. A kifizetett osztalékokat pedig magasabb adóval kell kivetni, hogy a közszolgáltatások rendelkezzenek a válság leküzdéséhez szükséges készpénzzel. “

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,