Keresés
Close this search box.

ETUC Youth Committee- Training Week

Az ETUC Ifjúsági Bizottsága 2020. január 27-31. között tartotta első találkozóját Portugáliában. Az újonnan megválasztott elnökség, illetve a nemzeti ifjúsági képviselők a következő kétéves periódus főbb prioritásait és egy ifjúsági kvóta bevezetésének lehetőségét járta körül a tréning hét alkalmával.

Az első napon a résztvevők beszámoltak az idei évre tervezett feladatokról és célokról. A közös pontok, hasonló problémák definiálásával, a nemzeti szinten bevált gyakorlatok megosztásával nemcsak egymástól tanulhattak az ifjúsági képviselők, a közös munka, a sokszínű kulturális gyakorlat erősebbé teszi ezt a transznacionális hálózatot.

A második naptól kezdődő interaktív és igen impulzív workshopok középpontjában az Ifjúsági Bizottság hatékonyságának javítása, illetve a hatékonyságot gátló tényezők keresése és azonosítása állt, valamint „Az ifjúság jövője” című dokumentum harmadik fejezete. Az Ifjúsági Bizottság által 2019-ben elfogadott brossúra nemcsak átfogó képet ad az európai ifjúság munkavállalásával kapcsolatosan, de betekintést nyújt a fiatalokat foglalkoztató problémákba, mint például a klímaváltozás, a minimálbér, a társadalmi nemek közötti különbségek vagy a populizmus kockázatai. Az utolsó, de egyben legfontosabb fejezet a szakszervezetek jövőjét tárgyalja, a tagtoborzáson túl a szakszervezetek modernizációjára és a fiatalok szervezeten belüli jogkörrel való felhatalmazására is tesz javaslatot.

Tea Jarc, az ETUC Ifjúsági Bizottságának elnöke ismertette a következő ciklus célkitűzéseit, megvalósítandó projektjeit. Kiemelt szerepet kap a fiatalok toborzása illetve a szakszervezeten belüli jogkörrel való fölruházása. Ez az irány az előző vezetőség által előkészített „Ifjúsági kvóta: 23% fiatal delegált 2023-ra” nevű kezdeményezéshez vinne közelebb. Ez az intézkedés egyfajta iránymutatás a fiatalok megfelelő számú részvételére az ETUC kongresszusain. A cél, hogy az ifjúság minél nagyobb része vegyen részt a döntéshozatali folyamatokban, ezért minden, legalább 3 vagy annál több tagú küldöttségnek minimum egy 35 év alatti tagot is kell delegálnia a következő Kongresszusra. A cél elérésének érdekében körvonalazódik egy lehetséges együttműködés a Friedrich Ebert Stiftunggal.

A tanácskozáson részt vett Ludovic Voet ETUC konföderációs titkár is, aki többek közt a kongresszus által 2019 májusában elfogadott cselekvési tervről és a következő négy esztendő legfontosabb témáiról beszélt. Ilyen az ifjúságpolitika, a fenntartható fejlődés és éghajlatváltozás, a migráció, az atipikus foglalkozások, de ismertette a titkárság elsődleges feladatait, mint például a minimálbér és kollektív szerződések fontossága, a nemek közötti béregyenlőség. Hangsúlyozta a szakszervezetek nemzeti és európai szintű munkája közötti kapcsolat fontosságát, kiemelte, hogy e két funkciónak ki kell egészítenie egymást. Elmondta, hogy az Ifjúsági Bizottság számára rendkívül fontos, hogy részt vegyen az ETUC valamennyi vitájában, ne csak az ifjúságpolitika tárgyai legyenek. Elengedhetetlen, hogy láthatóak legyenek a szervezet belső struktúrájában.

 A beszámolót készítette, és az ülésen részt vett: Kerék Eszter – SZEFIT elnök/KKDSZ

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet