Új vezetőséget választott az ETUC Ifjúsági Bizottsága

2019. december 16.-án, Brüsszelben tartotta évzáró értekezletét az ETUC Ifjúsági Bizottsága. Az egyben cikluszáró ülésen a leköszönő vezetőség beszámolója és az új megválasztása mellett téma volt a további együttműködés a Friedrich Ebert Alapítvánnyal, a következő időszak prioritásai és egy ifjúsági kvóta bevezetésének lehetősége is. 

A megbeszélés első felében a szokásos beszámolókat követően Papp-Nagy Viktória elnök ismertette a vezetőség elmúlt kétéves tevékenységét, a főbb prioritásokat és eredményeket. Megköszönte az eddigi közös munkát a vezetőség tagjainak és a teljes Ifjúsági Bizottságnak.

Az ehhez kapcsolódó angol nyelvű prezentáció a csatolmányban olvasható. 

Ludovic Voet ETUC konföderációs titkár bemutatta az új ETUC ifjúsági koordinátort, Lucie Susovat, aki a továbbiakban más területen dolgozó, az Ifjúsági Bizottság munkáját a korábbi években segítő Ignacio Doreste helyére lép januártól.

Tájékoztatójában arról is beszélt, hogy 2020. februárjában az új Európai Bizottság egy meghallgatást tart az Ifjúsági Garancia Programról, ahova az ETUC a tervek szerint egy 15 fős delegációval megy majd, melyben számítanak az Ifjúsági Bizottság képviselőire is.

A megbeszélés vendége volt Matthias Weber, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) regionális igazgatója is, aki a további együttműködés lehetőségeiről beszélt az ETUC Ifjúsági Bizottság és a FES között. Mint elmondta, a források sajnálatos módon limitáltabbak lesznek a korábbiaknál, de továbbra is nyitottak a jó kezdeményezések támogatására például a munka jövője, a klímaváltozás és a szervezés témakörökben.

Ezt követően került sor az új vezetőség megválasztására a következő 2 éves mandátum időtartamára:

A képen balról jobbra:

Nicoletta Merlo (CISL – Olaszország) vezetőségi tag

Chloé Bourguignon (UNSA – Franciaország) vezetőségi tag

Tea Jarc (ZSSS – Szlovénia) elnök

Adriana Ciacaru (CNSLR Fratia – Románia) alelnök

Joscha Wagner (DGB – Németország) alelnök

Plamena Parteniotis (EPSU – Bulgária) vezetőségi tag

Asa Ström (SACO – Svédország) vezetőségi tag

Gratulálunk az új vezetésnek és munkájukhoz sok sikert kívánunk!

A délután folyamán az új vezetőség interaktív workshopok segítségével igyekezett meghatározni a következő időszak prioritásait, amely munka a 2020. január végén megrendezésre kerülő Ifjúsági képzési héten is folytatódni fog, ahova minden bizottsági tag meghívást kapott.

Szó esett az ETUC Kongresszuson megfogalmazott ifjúsági követelés „23% fiatal delegált 2023-ra!” eléréséhez vezető út következő állomásairól. Az előző vezetőség kezdeményezte a téma napirendre tűzését a Kongresszus után felálló Alapszabály Bizottságnál. A megfogalmazott konkrét javaslat szerint „a kongresszusi delegációkban a 35 év alatti delegáltak száma el kell érje a 23%-ot, de legalábbis minden olyan ETUC tagszervezetnek, aki 3 vagy több delegáltat küldhet az ETUC Kongresszusra legalább 1 fiatal delegáltat is küldenie kell a Kongresszusra, ellenkező esetben szavazati jogot veszítenek.” A Bizottság támogatta a javaslatot, amit az új vezetőség képviselni fog a tárgyalások során.

A megbeszélésen részt vett és a beszámolót készítette: Papp-Nagy Viktória

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem