A munka jövője a közszférában

(Fotó:Fazekas István, FES)

2019. november 15-én került megrendezésre “A munka jövője a közszférában” elnevezésű konferencia a Friedrich-Ebert-Stiftung Alapítvány társszervezésében.

A konferenciát Szűcs Viktória SZEF alelnök a következő gondolatokkal zárta:

“Szakszervezeteknek újfajta kihívásokkal kell szembenézniük, elsősorban a versenyszféra területén, néhol a közszféra területén is. Az automatizáció, a robotizáció nem fog megállni az országhatárunkon (ahogyan a válság sem állt meg). Hazai és nemzetközi gyakorlatból tudjuk, hogy a munkaerőhiány pótlásának egyfajta megoldását jelenti a robotizáció/automatizáció.

A munkaerőhiány oka a belső és külföldre való migrálás, a népesség csökkenése, a merev, nem az életre felkészítő, lexikális tudást előnybe helyező oktatás és képzés. A hátrányos helyzetű területek leszakadásának további konzerválása.

Láthatóan a régi klasszikus szakmák eltűnnek, nincs olyan terület, ahol ne lasszóval lehetne fogni a szakembereket. Ennek legfőbb oka a rosszul végig-gondolt utánpótlás-kérdés, a szabályozási környezet és a bérhelyzet. Az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy behozzuk a lemaradásokat.

A jövő munkavállalója felé az elvárások: Kritikus gondolkodás, kreativitás, kommunikáció együttműködés, kezdeményezőkészség, határozottság, kitartás,alkalmazkodóképesség, vezetőkészség, tudatosság.  Az élethosszig tartó tanulás. Változásokhoz való alkalmazkodás képessége.

Az automatizáció/robotizáció itt van a kertek alatt, a gépek használata nyelvtudást, idegen nyelven való olvasásértést igényel, ezen a téren az országban nagy a lemaradás.

Ahhoz, hogy a dolgozók migrálása megálljon, rendezni kell a béreket. A megmegváltozott munkaerőpiac követelményekhez való alkalmazkodáshoz, szükség van a gyakorlati életre felkészítő bemeneti képzésekre és a folyamatos továbbképzésre minden területen. Meghallgathattuk a kormányzat szakképzésre vonatkozó jövőbeli elképzeléseit.
A puding próbálja az evés! Ezt a próbát az adófizetők finanszírozzák, ezért fontos, hogy abba a szociális partnereknek beleszólása legyen, és ha tévútra lépünk, arról mihamarabb a helyes útra térjünk!

Nekünk szakszervezeteknek bőven van feladatunk. Folyamatos feladatunk van a tudatos munkavállalásra nevelésben és a változás alatt lévő munkaerőpiaci kihívásokra való válaszok megtalálásában. Ez a konferencia is alkalmat nyújtott egy téma körül járásában, hiszen a gondolatébresztő előadások alkalmasak voltak arra, hogy a felmerült témákat, kérdéseket tovább gondoljuk.”

A munka jövője a közszférában c. konferencia képekben

Videó megtekintése:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a