A munka jövője a közszférában

 

(Fotó:Fazekas István, FES)

2019. november 15-én került megrendezésre “A munka jövője a közszférában” elnevezésű konferencia a Friedrich-Ebert-Stiftung Alapítvány társszervezésében.

A konferenciát Szűcs Viktória SZEF alelnök a következő gondolatokkal zárta:

“Szakszervezeteknek újfajta kihívásokkal kell szembenézniük, elsősorban a versenyszféra területén, néhol a közszféra területén is. Az automatizáció, a robotizáció nem fog megállni az országhatárunkon (ahogyan a válság sem állt meg). Hazai és nemzetközi gyakorlatból tudjuk, hogy a munkaerőhiány pótlásának egyfajta megoldását jelenti a robotizáció/automatizáció.

A munkaerőhiány oka a belső és külföldre való migrálás, a népesség csökkenése, a merev, nem az életre felkészítő, lexikális tudást előnybe helyező oktatás és képzés. A hátrányos helyzetű területek leszakadásának további konzerválása.

Láthatóan a régi klasszikus szakmák eltűnnek, nincs olyan terület, ahol ne lasszóval lehetne fogni a szakembereket. Ennek legfőbb oka a rosszul végig-gondolt utánpótlás-kérdés, a szabályozási környezet és a bérhelyzet. Az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy behozzuk a lemaradásokat.

 A jövő munkavállalója felé az elvárások: Kritikus gondolkodás, kreativitás, kommunikáció együttműködés, kezdeményezőkészség, határozottság, kitartás,alkalmazkodóképesség, vezetőkészség, tudatosság.  Az élethosszig tartó tanulás. Változásokhoz való alkalmazkodás képessége.

Az automatizáció/robotizáció itt van a kertek alatt, a gépek használata nyelvtudást, idegen nyelven való olvasásértést igényel, ezen a téren az országban nagy a lemaradás.

Ahhoz, hogy a dolgozók migrálása megálljon, rendezni kell a béreket. A megmegváltozott munkaerőpiac követelményekhez való alkalmazkodáshoz, szükség van a gyakorlati életre felkészítő bemeneti képzésekre és a folyamatos továbbképzésre minden területen. Meghallgathattuk a kormányzat szakképzésre vonatkozó jövőbeli elképzeléseit.
A puding próbálja az evés! Ezt a próbát az adófizetők finanszírozzák, ezért fontos, hogy abba a szociális partnereknek beleszólása legyen, és ha tévútra lépünk, arról mihamarabb a helyes útra térjünk!

Nekünk szakszervezeteknek bőven van feladatunk. Folyamatos feladatunk van a tudatos munkavállalásra nevelésben és a változás alatt lévő munkaerőpiaci kihívásokra való válaszok megtalálásában. Ez a konferencia is alkalmat nyújtott egy téma körül járásában, hiszen a gondolatébresztő előadások alkalmasak voltak arra, hogy a felmerült témákat, kérdéseket tovább gondoljuk.”

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább