Europai Munkaügyi Hatóság – egyenlően külföldön

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) több a külföldi munkavállalókat érintő problémát tárt fel az elmúlt időszakban.

 Ilyen például az építőmunkás esete, aki 3 éve vár a ki nem fizetett bérére.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatja a frissen létrejött Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) munkáját, melynek többek között az EU-s foglalkoztatási szabályok érvényesítése, betartatása a célja, hogy a más tagországban dolgozó munkavállalókat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint a helyi munkavállalókat.

Az ETUC főtitkár-helyettese, Per Hilmersson, a szakszervezeti képviselő az ELA igazgatótanácsában az mondta, “A szakszervezetek sikeresen harcoltak az EU szabályainak változásáért, hogy biztosítsák az egyenlő díjazást és a kiküldött munkavállalók jogait, és az új Európai Munkaügyi Hatóságnak kulcsfontosságú szerepet kell játszania a szigorú fenntartásuk biztosításában.

Az EFBWW titkára, Werner Buelen elmondta: ezeket a problémákat a szakszervezetek nem oldhatják meg egyedül. Szükségünk van az Európai Munkaügyi Ügynökségre az esetek kivizsgálásához és a szabályok betartatásához az összes érintett országban.

 Az ETUC és az Építőipar és Famegmunkálók Európai Szövetsége (EFBWW) több olyan esetről tud, mely több száz munkavállalót érint és minél előbb az ELA-hoz kell beterjeszteni.

Ilyen például a már említtet szerb állampolgár esete, aki 2016. júliusában, egy németországi építkezésen vállalt munkát. Ahol a munkáltató az első hónapban már csak a munkavállaló bérének felét fizette ki és megígérte, hogy a munka végeztével fizeti ki a többit. A szerb állampolgár már több mint 3 éve várja az elmaradt bérét.

Illetve azé a 45 cseh munkavállalóé, akik az elmúlt két évben Koppenhágában dolgoztak óránként 135 koronáért, a helyi munkavállalókkal ellentétben, akik 220 koronát kaptak óránként.

Az ilyen bérkülönbségek megszűntetését is célul tűzi ki az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA).

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,