Europai Munkaügyi Hatóság – egyenlően külföldön

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) több a külföldi munkavállalókat érintő problémát tárt fel az elmúlt időszakban.

 Ilyen például az építőmunkás esete, aki 3 éve vár a ki nem fizetett bérére.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatja a frissen létrejött Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) munkáját, melynek többek között az EU-s foglalkoztatási szabályok érvényesítése, betartatása a célja, hogy a más tagországban dolgozó munkavállalókat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint a helyi munkavállalókat.

Az ETUC főtitkár-helyettese, Per Hilmersson, a szakszervezeti képviselő az ELA igazgatótanácsában az mondta, “A szakszervezetek sikeresen harcoltak az EU szabályainak változásáért, hogy biztosítsák az egyenlő díjazást és a kiküldött munkavállalók jogait, és az új Európai Munkaügyi Hatóságnak kulcsfontosságú szerepet kell játszania a szigorú fenntartásuk biztosításában.

Az EFBWW titkára, Werner Buelen elmondta: ezeket a problémákat a szakszervezetek nem oldhatják meg egyedül. Szükségünk van az Európai Munkaügyi Ügynökségre az esetek kivizsgálásához és a szabályok betartatásához az összes érintett országban.

 Az ETUC és az Építőipar és Famegmunkálók Európai Szövetsége (EFBWW) több olyan esetről tud, mely több száz munkavállalót érint és minél előbb az ELA-hoz kell beterjeszteni.

Ilyen például a már említtet szerb állampolgár esete, aki 2016. júliusában, egy németországi építkezésen vállalt munkát. Ahol a munkáltató az első hónapban már csak a munkavállaló bérének felét fizette ki és megígérte, hogy a munka végeztével fizeti ki a többit. A szerb állampolgár már több mint 3 éve várja az elmaradt bérét.

Illetve azé a 45 cseh munkavállalóé, akik az elmúlt két évben Koppenhágában dolgoztak óránként 135 koronáért, a helyi munkavállalókkal ellentétben, akik 220 koronát kaptak óránként.

Az ilyen bérkülönbségek megszűntetését is célul tűzi ki az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA).

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk