ETUI képzés: Európai képzés fiatal szakszervezeti vezetők részére 2019/2020

 

 A 9 hónapos képzés első 5 napos kurzusára Budapesten került sor 2019. október 1 és 5-e között. 15 európai országból, 25 fiatal szakszervezeti vezető alkotta a csapatot, akik jövő nyárig együtt fognak dolgozni és fejlődni. Házigazdaként lehetőségünk volt bemutatni a hazai helyzetet és az esti órákban kicsit körbekalauzolni a Belvárosban külföldi társainkat

Az első nap az ismerkedés, a szabályok és egy közös értékrend kialakításával telt. Utóbbi esetben már heves és konstruktív vitákat folytattunk előbb kiscsoportos, majd plenáris ülések alkalmával. Felemelő érzés volt az észérv vitákban részt venni és minél több perspektívából megközelíteni egy-egy kérdéskört.

A második képzési napon mélyebben megismerkedhettünk a Szociális Európa programjával, majd az Európai Szakszervezeti Szövetség Manifesztójával. Nem csak számunkra, hanem európai társaink számára is sok ismeretlen és megfoghatatlan dolog került elő, valamint kielemeztük, hogy miért is került egymástól ilyen messze a bürokratikusan működő európai vezetés és a munkavállalók. Lemodelleztük, hogy miképp lehetne másképp kommunikálni a két egymástól nyelvezetben és tudásban is távolálló csoport között, hogy erősödjön az információáramlás és a bizalom is.

A harmadik naptól egyre több lehetőségünk volt a vitákra, a problématerületek feltárására, valamint célkeresztbe került Magyarország. Beszámoltunk az elmúlt 30 év történéseiről, nagyban fókuszálva az elmúlt évek munkavállaló-ellenes intézkedéseire, amelyek nagyban sújtották a hazai szakszervezeti mozgalmat is. Sok társunk meglepődött a rendszer működésén és a nehézségeinken.

A magyar családpolitika támogatása egyenesen kiverte a biztosítékot. Mindezek tudatában csoportonként különböző témaköröket felölve kérdéseket állítottunk össze a másnap hozzánk látogató SZEF képviselőknek. A kérdés körök az átalakuló munkaerőpiactól kezdve, a klímaváltozáson át, a digitalizációig mindenre kitért. A negyedik nap Szűcs Viktória és Szatmári Lajos SZEF alelnökök állták a sarat az előre megkomponált kérdésekre és válaszoltak az újabb és újabb kritikákra, javaslatokra. Európai kollégáink szerint van dolgunk bőven és sokat kell tennünk, hogy európai szintre érjünk konföderációs szintű érdekképviseletben. Mind a témák, mind a vita mindenestre már európai színvonalú volt. A nap második felében 4 nagy problémakört jelöltünk meg, amivel hosszútávon foglalkozni szeretnénk. Ilyen volt a migráció, nem egyenlőség, kollektív tárgyalások és az oktatás.

Ezen témákon fogunk dolgozni februárig: kutatásokat végzünk és következtetések vonunk le, amiket a legközelebbi találkozás alkalmával osztunk meg társainkkal. Az utolsó nap folytattuk a felkészülést a következő hónapok távmunkájára és előzetes kockázati felméréseket, további szervezési feladatokat végeztünk el a csoportokban. Mindezekről plenáris ülésen is beszámoltunk, ahol nagyobb körben újabb kérdéseket, javaslatokat kaphattunk a minél sikeresebb projekt kivitelezéséhez. Az intenzív napok alatt rengeteg új információt, látásmódot ismerhettünk meg, valamint jó nagy adag motivációt kaptunk a mindennapi érdekvédelemhez.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.