Keresés
Close this search box.

ETUI Női Vezetőképzés – résztvevői beszámoló

A képzés fő célja volt a nemek közötti egyenlőség előmozdítása a szakszervezetekben, a nők vezetővé válásának ösztönzése és segítése, továbbá a vezetési stílusok megismerése, a vezetést gyakorló személyek tapasztalatainak megosztása, a bizalom fejlesztése és a lehetőségek kihasználása.

A képzés első napján megismerkedtünk a résztvevőkkel (páros bemutatkozás során a mellettünk ülőt mutattuk be röviden a többieknek, továbbá az illető pozícióját a szakszervezetén belül és egy általa választott női példaképet). Összesen 21 fő vett részt a kurzuson. A képzés két nyelvű volt angol és horvát. A jelenlévők Európa számos országát képviselték: Horvátország négy fő, Írország egy fő, Nagy-Britannia egy  fő, Belgium egy fő, Svédország egy fő, Spanyolország két fő, Franciaország két fő, Montenegró egy fő, Olaszország egy fő, Görögország két fő, Szerbia egy fő, Németország egy fő, Ausztria egy fő, Lengyelország egy fő, és Magyarország egy fő.  Nem csak a nemzetiségi sokszínűség, hanem a szakszervezeti területek változatossága is jellemző volt: közszolgálat, banki szektor, közlekedési ágazat, bölcsőde, újságíró és tv, stb.

Érdekes, elgondolkodtató feladatokban, csoportmunkákban vettünk részt.

Elsők között említeném a gondolattérkép elkészítését a különböző nemzetközi szakszervezetek tükrében.  „Milyen arányban képviseltetik magukat a nők a szakszervezeten belül és milyen arányban vannak vezetői pozícióban?” Arra a konklúzióra jutottunk, hogy maga a szakma olykor meghatározza a szakszervezeti tagok nembeli arányát, de még ha a nők többségben is vannak, a vezetői pozícióban általában férfi áll. Próbáltunk magyarázatokat keresni arra, hogy a nők miért képviseltetik magukat olyan alacsony arányban magasabb vezetői pozíciókban, mit lehetne tenni ennek változtatása érdekében. Pró és kontra megnyilvánulások hangzottak el a kvóta kapcsán.

A résztvevők tapasztalatai alapján elmondható, hogy Európa többi országaiban is hasonló a helyzet, ugyanolyan nehézségekkel küzdenek a nők mint Magyarországon.

A képzés második napján a meghívott vendégünk Chidi King volt, a Nemzetközi Szakszervezetek Szövetség Esélyegyenlőségi Osztályának elnöke. Chidi bemutatta munkáját, mesélt tapasztalatairól, továbbá elárulta nekünk, hogy novembertől szeretnének indítani egy kísérleti projektet, változtatni szeretnének a megszokott dolgokon, amely számukra is egy tanulási folyamat lenne. Nyolc- tíz hölgyet szeretnének toborozni különböző területekről, mentorállással egybekötve szeretnének nekik segítséget nyújtani a kívánt vezetői pozíció elérésében.

 

A délutáni előadónk és segítőnk egyben, Lothar Tschapka volt Bécsből, aki a nyilvános beszéd művészetébe kalauzolt bennünket. Vokális technikáról, testbeszédről és helyes testtartásról tartott rövid bemutatót. Első körben minden résztvevő megfogalmazott egy kulcsüzenetet, melyet később kibővített egy maximum egy perces nyilvános beszéddé.

A vállalkozóbb szellemű résztvevők trükkös kérdések megválaszolására vállalkozhattak vagy politikusokat és híres embereket imitálhattak.

Óriási kihívást, de egyben nagy sikert aratott minden résztvevőnél.

A képzés utolsó napján szó esett különböző kommunikációs csatornákról, eszközökről, ezek különbözőségükről.  Közösségi /=social media/: Facebook, Instagram és Twitter. Előadónk Aberto Fernandez volt, aki részletes bemutatót tartott a Twitter-ről és az Instagram-ról, ennek erősségeiről és gyengeségeiről, valamint sajátosságairól.

Összegezve a beszámoló elején felsorolt célok nagy részével gazdagodhattunk és az igények felmérése alapján nagy várakozással és pozitív hozzáállással várjuk a képzés második részét, mely  2020. március elején kerül megrendezésre.

Köszönettel tartozok a szervezőknek Valerica Dumitrescu-nak az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) Oktatási Osztályának vezetőjének és  Liz Rees-nek és végül de nem utolsó sorban a KKDSZ-nek és a SZEF-nek is a lehetőségért.

A képzésen a SZEF támogatásával részt vett és a beszámolót készítette: Kürti Tímea (KKDSZ)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.