Keresés
Close this search box.

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok: Agenda 2030 munkabizottsága második üléséről

 

 

 

 

Az ENSZ 2030-ra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása európai szakszervezeti közreműködéssel: a célok lehetséges beépítése nemzetközi, az EU-s és nemzeti érdekvédelmi munkába; a célok megvalósításának pénzügyi forrásigénye  

 Beszámoló

az Európai Szakszervezeti Szövetség ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok: Agenda 2030 munkabizottsága második üléséről

(Brüsszel, 2019. január 24.)

 Az ETUC állandó bizottságai tagjaiból alakult „ad hoc” munkabizottság második ülését Liina Carr, az ETUC konföderációs titkára nyitotta meg. Emlékeztetőül elmondta, hogy az ETUC azért hozta létre ezt a Bizottságot 2018 áprilisában, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2030-ra vonatkozó, fenntartható környezeti és társadalmi fejlesztési célokat megfogalmazó stratégiájával kapcsolatos ETUC álláspont kidolgozásában, és a további lépések kialakításában közreműködjön. A bizottság újbóli összehívására azért is került sor, mert az ETUC következő, 2019. májusában, Bécsben tartandó kongresszusán át fogja tekinteni a jelenlegi bizottsági struktúrát, és a téma fontosságára tekintettel van rá esély, hogy e témában állandó bizottságot működtessen a nemzetközi szövetség.

 

Az ülés első felében a Bizottság tagjai felkérést kaptak, hogy röviden számoljanak be arról, hogy az adott országban hogyan áll a fenntartható fejlődési célok ügye. Tekintettel a környezetvédelem és a társadalmi felelősség régi hagyományára, a skandináv országokban tettek eddig a legtöbbet a célok szakszervezeti munkába emeléséért. A Bizottság dán és finn képviselői elmondták, hogy a szakszervezeti konföderációik fontosnak tartják, hogy e témába bevonják a munkavállalókat és a felsőoktatásban tanulókat is. A kelet-európai volt szocialista országok többségében, így Magyarországon és Lengyelországban is, még csak most indulhat el az ezzel kapcsolatos szakszervezeti munka. Elmondtam, hogy Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztérium vett részt a keretrendszer formálásában.  Magyarország látta el Kenyával együtt annak az ENSZ nyílt munkacsoportnak (OWG) a társelnöki feladatait, amely a fenntartható fejlődési célok kidolgozásával foglalkozott közel másfél éves mandátuma alatt. A célok monitorozását a Központi Statisztikai Hivatal koordinálja, amely kormányzati és civil szervezetekből álló platformot működtet ezzel kapcsolatban. Sajnos a magyar szakszervezeteket eddig nem vonták be ebbe a munkába.

Ld.: http://ensz.kormany.hu/a-2030-fenntarthato-fejlodesi-keretrendszer-agenda-2030-

https://www.ksh.hu/sdg

A délelőtt második felében kerekasztalbeszélgetésre került sor a fenntartható fejlődési célok megvalósításához szükséges források biztosításáról. A résztvevők több multinacionális vállalt és az Európai Bizottság, és a világszinten működő ITUC, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség képviselői voltak. Ahogy Jean-Pierre Poulet, a nemzetközi befektetési tanácsadó Amundi cég, Clara Salarich, a Metro üzletlánc és Edie Franklin, az angol nyelvterületen jelentős Employee Share Ownership Centre képviselői hozzászólásaiból kiderült, e cégek világszerte fontos társadalmi szerepet vállalnak és jelentős összeget költenek a fenntartható fejlődési célok megvalósítására, például oktatási, egészségügyi és szociális célokra. Természetesen ebben marketing szempontok is vezetik őket.  Loris Di Pietrantonio, az Európai Bizottság és Paola Simonetti, ITUC képviseletében elmondták, hogy a célok, különösen a szegénység csökkentése érdekében jelentős anyagi befektetésre van szükség. A számítások szerint ez akár a világ teljes GDP-jének 5 %-át is elérheti. A kormányzati költések mellett nagy szükség van a tőkeerős nemzetközi cégek szerepvállalására.

A délután folyamán Paola Simonetti és Giulia Massobrio, az ITUC képviseletében számoltak be arról, hogy nemzetközi szakszervezeti szövetség, az ITUC hogyan vesz részt a fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos, az ENSZ által évente megszervezett magasszintű politikai fórum munkájában. E fórumon az ENSZ tagállamait államfők, külügyminiszterek képviselik és részt vesznek rajta nagy nemzetközi szervezetek is. Az ITUC miden kontinensen monitorozza a fejlődési célok munkaerőpiaci vonatkozásainak és az egyes országokban a szakszervezeti részvételt. Fontos céljuk, hogy a célok megvalósításában megjelenítsék a munkavállalói érdekeket, ami nem mindig könnyű a tagállamok véleményével szemben.  

A nap végén Marco Cilento, az ETUC szakértője elmondta, hogy az ENSZ 2015 szeptemberi közgyűlésén fogadta el a tizenhét kiemelt fenntartható fejlődési célt a szegénység mérséklése, a környezet megóvása, a társadalmi fejlődés érdekében. Az Európai Unió és tagállamai csatlakoztak e célok eléréséhez és részt vesznek a monitoring munkában. Az ETUC része volt annak a többoldalú, a legfontosabb szereplőket összefogó platformnak, amely az Európai Bizottság számára 2018. októberében egy összefoglaló jelentést készített. Ezen anyag kibővített, az Európai Bizottság által megtárgyalandó és elfogadandó változata lesz az alapja a fenntartható fejlődési célok európai politikába emelésének. A szakszervezeti célokat fontos ebben megjeleníteni. Az ETUC kulcsfontosságúnak tekinti a szociális párbeszédet. A dokumentumot véleményezésre megküldik a Bizottság tagjainak.

Liina Carr zárásul elmondta, hogy a munka bizottsági keretek közötti folytatása az ETUC következő konferenciája döntésének függvénye.

 

Készítette:

Véber János,

a bizottság tagja, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók

Szakszervezetének alelnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet