ETUI Ifjúsági vezetőképzés 2018-2019 I.

Zsigó Judit (BDDSZ) beszámolója az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) Ifjúsági vezetőképzéséről: A három képzési hétből álló ifjúsági vezetőképző első állomása Madridban volt, 2018. október 22-26. között. A képzésnek az egyik legnagyobb spanyol szakszervezet, az UGT iskolája adott otthont. A képzést az ETUI szervezte és az Európai Unió támogatta. Összesen 16 országból 23 fiatal szakszervezeti tag vett részt a képzésen, Magyarországot én képviseltem.

Először közös értékek, normák és célok meghatározására került sor, majd időt szántunk egymás megismerésére is, ezt a célt szolgálta az első nap zárásaként megtartott „kulturális est”, ahol minden nemzet tradicionális ételeket mutatott be.

A következő napon megismerkedtünk a 2017-ben datált Római deklarációval, mely többek között célul tűzi ki a mobilitás és a munkaerő-áramlás fejlesztését, a szociális jogok érvényre juttatását és a javuló béreket. Csoportmunka keretében kellett elemeznünk a Római Deklarációt, majd a lényegi részeket összefoglalva bemutatnunk a többieknek, felkészülve az esetleges kérdésekre, vitákra.

Meghallgattunk egy előadást az európai ipari kapcsolati rendszerről (Industrial relation systems in Europe) Romauld Jagodzinski előadásában, melyben diagrammok és statisztikai adatok segítségével mutatta be a különböző országok szakszervezeti szervezettségi szintjét, a kollektív szerződések gyakoriságát, a munkaerő-piaci helyzetet, valamint a minimál béreket Európában.

Lehetőségünk volt találkozni két „veterán” szakszervezeti vezetővel, akik a Franco-rezsim ideje alatt harcoltak a spanyol civil háborúban a demokráciáért. Eduardo Saborido (CCOO) és Antón Saracibar (UGT) meglepő könnyedséggel mesélt a rezsim elnyomásáról, saját börtönéveikről és a szakszervezetek kiemelkedő jelentőségéről a szabadságért folytatott küzdelemben.

A „veteránok” visszaemlékezését követően, a jelenlegi szakszervezeti helyzetet ismerhettük meg, Unari Sordo (CCOO – Confederación Sindical de Comisiones Obreras = Szakszervezetek Munkavállalói Bizottságainak szövetsége) és Pepe Alvarez (UGT – Unión General de Trabajadores = Általános Munkásszövettség) tolmácsolásában. Megkérdeztük őket a jövőbeli nyugdíjrendszer finanszírozási lehetőségeiről, az esetleges európai minimál bérről, a sztrájkok létjogosultságáról. Elmondásuk szerint a sztárkot senki sem szereti, sem a  unkavállalók, sem a munkáltatók sem a társadalom, ezért megelőző megoldások kellenek. Az egységes európai minimál bér ötletét pozitívan értékelték, melyet egy európai költségvetés alapozhatna meg. A nyugdíjrendszer szerintük veszélyben van, kollektív megoldást látnak szükségesnek. A tréning hátralévő részében csapatokat alkottunk, kijelöltünk magunknak témákat, melyeket a kurzus második hetén, Brüsszelben fogunk prezentálni egymásnak. Elkészítettük a projekt menedzsmentet, felosztottuk a csapatmunkát és előkészítettük a prezentációt. Az én csapatom a „Munka a jövőben” témával foglalkozik, igyekszünk adatokat gyűjteni a digitalizáció és automatizáció pozitív és negatív hatásairól, az a-tipikus munkavégzési formákról és az úgynevezett platform-work-ról.

Szerencsére a kultúrára is maradt egy kis időnk. Egy rövid városnézés keretében megismerkedtünk Madriddal, és ellátogattunk a Reina Sofia Muzeumba, ahol többek között megnéztük Pablo Picasso Guernica című alkotását, mely a spanyol civil háborúnak állít emléket.

Készítette: Zsigó Judit (BDDSZ) 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a