Hogyan legyél tudatos munkavállaló?

A Velencei- tónál megrendezett EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) rendezvényen a szakszervezetek is képviseltették magukat, a SZEFIT (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozat) immár harmadik alkalommal volt jelen az EFOTT Civil terében.

A SZEFIT részéről nyolcan vettünk részt szervezetünk népszerűsítésében. A KKDSZ (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) színeiben Kerék Eszterrel (KKDSZ, SZEFIT alelnök) voltunk jelen, és vettünk részt a több napos rendezvényen. Remek helyet biztosítottak nekünk a szervezők, így meg tudtuk valósítani programjainkat, oda tudtuk vonzani standunkhoz a még tanuló főiskolásokat, egyetemistákat, és a már munkavállalóként tevékenykedő fiatalokat egyaránt. Több játékos feladattal készültünk annak érdekében, hogy minél jobban meg tudjuk fogni a többségében fiatalokból álló érdeklődök körét.


Az élő társasjátékunk során az induló csapatokat felvilágosítottuk arról, hogy a tudatos munkavállalói lét eléréséhez milyen információkra van szükségük, milyen jogaik vannak, hol kérhetnek, kaphatnak segítséget, ha a munkahelyen baleset éri őket, vagy zaklatás áldozataivá esnek, mi az a kollektív szerződés, és természetesen a játék közben felvetődő kérdésekre válaszolva meg tudtuk értetni velük, miért is fontos a mai világban a képviselet, tudatosítottuk, hogy nincsenek egyedül kételyeikkel, problémáikkal, és hangsúlyoztuk az összefogás fontosságát. Természetesen mindenkinek az aktivitását ajándékkal jutalmaztuk, szóróajándékaink közül legnagyobb sikere a napszemüvegnek volt köszönhetően a rendezvény ideje alatt a ragyogó napsütésnek, a vízparti helyszínnek, de többen praktikus szempontokból az utazó fogkefét, az ajándéktáskát, vagy a noteszt részesítették előnyben.


Munkavállalói totónknak szintén nagy sikere volt, rengeteg fiatal, és meglepő módon az idősebb korosztály képviselői is lelkesen töltötték ki a tizenöt kérdésből álló feladványunkat, igényelték, hogy fejtsük ki, a Munka Törvénykönyve milyen elemeket tartalmaz, és rácsodálkoztak, hogy mennyi pontban és területen nem képviseli a munkavállalók érdekeit, inkább a kötelezettségeik vannak szigorúan lefektetve ebben a dokumentumban a munkáltatók javára. Meglepődve hallgatták, hogy egyes munkahelyeken a munkáltatóknak kötelezően elég havi egy szabad hétvégét biztosítaniuk a munkavállalóknak, 11 óra pihenőidő után szintén kötelezhetik az alkalmazottakat a munkába állásra, vagyis ha valaki este 10 órakor végez adott nap a munkahelyén, másnap reggel 9 órakor újra beosztható, és a szabadságok kiadásában is erősen megkötik a dolgozók kezét.


A társasjáték és a totó mellett fotókampányunkkal hívtuk fel a figyelmet a nemek közti bérkülönbségek napjainkban is létező problémájára, arra, hogy mindenkinek joga van az érdekképviselethez, és hogy mennyire fontos, hogy az ember részt vegyen a közéletben, ki merjen állni önmagáért, és mások igazáért is.

A visszajelzéseknek, és a tömeges érdeklődésnek köszönhetően eredményes napokat tudhatunk magunk mögött, örülök, hogy ilyen szép számmal tudtunk részt venni a rendezvényen.
Köszönet Nagy Viktóriának (Európai Szakszervezeti Szövetség –ETUC-Ifjúsági Szövetségének elnöke; SZEFIT elnök) a lehetőségért és a szervezésért, Kerék Eszternek és Németh Ritának (SZEFIT alelnök) az előkészületekben, megvalósításban való munkájáért, és persze a többi lelkes résztvevőnek a segítségért, lelkesedésért, és kitartásáért a rendezvényen.

A képen a SZEFIT önkénteseinek csapata balról jobbra: Nagy Zoltán László; Ábrám Szabina; Németh Rita; Kerék Eszter; Gyapay Vera; Zsigó Judit; Nagy Viktória; Bereznai Gyula

A beszámolót írta: Gyapay Vera (KKDSZ)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós