Keresés
Close this search box.

CEYTUN X – 10. jubileumi konferencia

A 10. Ceytun konferencia, ahogy az már korábban sejthető volt Berlinben került megrendezésre, melynek keretén belül a Friedrich Ebert Stiftung központi épületében biztosították a helyszínt az előadásokra, beszélgetésekre.   Lévén, hogy ezen alkalom a X., jubileumi Ceytun konferencia volt, a szervezők elérkezettnek látták az időt a „múlt” elemzésére (visszatekintés a korábbi 9 konferenciára), illetve arra, hogy döntés szülessen a Ceytun jövőjéről.

Bár az eseménynek német kollégáink biztosították a hátterét mind a helyszín, mind pedig az infrastruktúra szempontjából, mégis elmondhatjuk, hogy a házigazdák a hazai és nemzetközi szakszervezeti „scene” már mindenki által jól ismert alakjai: Nagy Viktória és Bábel Balázs voltak.

Bár a Ceytun konferenciákon részt vevő – különböző európai országokból érkező – fiatal szakszervezeti tagok összetétele rendszerint állandó, azért évről évre új emberekkel bővül a „csapat”.

Ez nem volt másképp a berlini találkozásunk alkalmával sem, ezért külön létjogosultsága volt annak, hogy a fent említett házigazdák előadásukban felelevenítették a Ceytun létrehozásának, létezésének okait:

  • kiváló kapcsolatteremtési lehetőség, platform a fiatal osztrák, cseh, német lengyel, szlovák és magyar szakszervezeti tagoknak
  • nagyszerű lehetőség a Közép-és Kelet Európát érintő, nemzetközi események, történések, változások megvitatására
  • lehetőség hosszú távú nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, ápolására
  • az itt részt vevő fiatalok nagy eséllyel válhatnak hazájukban szakszervezeti vezetőkké, és az itt szerzett tudást, tapasztalatot és kapcsolati tőkét munkájuk során majd kamatoztathatják
  • a FES a támogatásával, bár az elmúlt 5 évben évi kétszeri lehetőséget is biztosított a konferenciákra, mégsem szólt bele azok tematikájába, annak meghatározását mindig a résztvevő tagokra bízta  

Nagy Viktória és Bábel Balázs igényesen összeállított multimédiás anyagokkal, videókkal illusztrálták az elmúlt öt év Ceytun-történéseit, kiemelve a fontosabb mozzanatokat, ami a „törzs tagoknak” kellemes emlékidézést, míg az újonnan csatlakozottaknak információ dömpinget és kedvcsinálót jelenthetett.

A berlini „csúcs” különlegességét – mindamellett, hogy sokan első ízben tekinthettük meg a FES impozáns épületét – az adta, hogy számos ország szakszervezeti vezetői is tiszteletüket tették a konferencián. Ők név szerint: Doszpolyné Mészáros Melinda, a magyar LIGA Szakszervezetek elnöke, Erich Foglar, az osztrák ÖGB korábbi elnöke, Földiák András, a SZEF elnöke, Josef Kollár, a szlovák KOZ SR elnöke, valamint Josef Stredula. A vezetők elismerésükről, és jövőbeni támogatásukról biztosították a jelenlévő CEYTUN tagokat, így a X. jubileumi konferencia nem záró akkordja, csupán egyik állomása a CEYTUN történetének.

A beszámolót készítette: Cserfai Bálint TBDSZ / KSZSZ

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.