Átmenetek a munka világában

 

Az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) nagyszabású, konferenciája 2018. június 27-29. között Brüsszelben a munka világára hatást gyakorló megatrendeket vizsgálta, melyre az ETUC Ifjúsági Bizottságának képviselői is meghívást kaptak.

De mik is ezek a megatrendek? Először is a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad mozgása megváltoztatja a munkahelyek elosztását az európai belső piacon. Másodszor, az éghajlatváltozás és az energiaforrások átalakulása sok foglalkozást elavulttá tesz, ugyanakkor új “zöld” munkahelyeket teremt a feltörekvő ágazatokban és iparágakban. Harmadszor, a demográfiai átmenet megváltoztatja a munkaerő szerkezetét és a szociális biztonsági rendszereket. Végül pedig a gazdaság digitalizációja minden eddiginél nagyobb mértékben változtatja meg a termelési folyamatokat, a foglalkoztatást és a munkakörülményeket.

A konferencia 8 különböző plenáris ülés és 20 kisebb panelbeszélgetés keretében mintegy 500 résztvevő eszmecseréjét tette lehetővé a fent említett megatrendek és a hozzájuk kapcsolódó változások különböző aspektusait vizsgálva.

Részletes program, fotók, videók, prezentációk és egyéb kapcsolódó publikációk elérhetőek és letölthetőek az ETUI weboldalán keresztül a következő linken: https://www.etui.org/Events/ETUC-ETUI-conference-The-World-s-of-Work-in-Transition

   

Grafikus jegyzetek a konferencia “Ifjúsági részvétel és a munka jövője” , illetve a “Fiatal szakszervezeti vezetők eszmecseréje az átmenetek kezeléséről” című panelbeszélgetésekről, amelyen részt vett Nagy Viktória, az ETUC Ifjúsági Bizottságának elnöke is. 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.