Átmenetek a munka világában

 

Az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) nagyszabású, konferenciája 2018. június 27-29. között Brüsszelben a munka világára hatást gyakorló megatrendeket vizsgálta, melyre az ETUC Ifjúsági Bizottságának képviselői is meghívást kaptak.

De mik is ezek a megatrendek? Először is a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad mozgása megváltoztatja a munkahelyek elosztását az európai belső piacon. Másodszor, az éghajlatváltozás és az energiaforrások átalakulása sok foglalkozást elavulttá tesz, ugyanakkor új “zöld” munkahelyeket teremt a feltörekvő ágazatokban és iparágakban. Harmadszor, a demográfiai átmenet megváltoztatja a munkaerő szerkezetét és a szociális biztonsági rendszereket. Végül pedig a gazdaság digitalizációja minden eddiginél nagyobb mértékben változtatja meg a termelési folyamatokat, a foglalkoztatást és a munkakörülményeket.

A konferencia 8 különböző plenáris ülés és 20 kisebb panelbeszélgetés keretében mintegy 500 résztvevő eszmecseréjét tette lehetővé a fent említett megatrendek és a hozzájuk kapcsolódó változások különböző aspektusait vizsgálva.

Részletes program, fotók, videók, prezentációk és egyéb kapcsolódó publikációk elérhetőek és letölthetőek az ETUI weboldalán keresztül a következő linken: https://www.etui.org/Events/ETUC-ETUI-conference-The-World-s-of-Work-in-Transition

   

Grafikus jegyzetek a konferencia “Ifjúsági részvétel és a munka jövője” című panelbeszélgetésről, amelyen részt vett Nagy Viktória, az ETUC Ifjúsági Bizottságának elnöke is. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.