CEYTUN – A fiatalok hangja Közép-Európában

10. konferenciáját és egyben 5. születésnapját ünnepelte a 6 ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovákia –  fiataljait tömörítő Közép-Európai Fiatal Szakszervezeti Tagok Hálózata (Central European Young Trade Unionist Network – CEYTUN). Az ünnepi konferenciára 2018. június 18-án került sor a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) berlini központjában, ahol a hálózat résztvevői mellett az egyes delegáló országok szakszervezeti konföderációinak vezetői is képviseltették magukat.

Az ünnepi rendezvényt Michael Sommer, a FES igazgatója és Reiner Hoffmann, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke nyitották meg. Mindketten hangsúlyozták a fiatalok szerepét a szakszervezetek jelenének és jövőjének alakításában, gratuláltak a CEYTUN eddigi munkásságához és további sok sikert kívántak a működéséhez.

A konferencián a 2 moderátor, Nagy Viktória és Bábel Balázs, akik egyben a hálózat magyarországi koordinátorai is, részletesen bemutatták a CEYTUN történetét a kezdetektől napijainkig.

Ehhez kapcsolódóan készült egy online brossúra, amelyben az egyes állomások témáinak leírása mellett az adott konferenciához kapcsolódó képek, videók, állásfoglalások is elérhetőek. A brossúra a következő linken tölthető le angol nyelven: http://www.fes-socialdialogue.org/fileadmin/public/events-attachments/CEYTUN_X_leaflet.pdf

A hálózat sikeréről szóló panelbeszélgetésen meghívott vendégként részt vett Salvatore Marra és Tom Vrijens, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Ifjúsági Bizottságának korábbi elnökei, akik elnökségük idején részt vettek a CEYTUN különböző konferenciáin. Kiemelték, hogy az ilyen regionális együttműködések döntő fontosságúak az európai fiatalok érdekvédelmének elősegítésében és az ezeken a konferenciánkon elfogadott állásfoglalások rendszeresen alapul szolgáltak az ETUC Ifjúsági Bizottság saját álláspontjának kialakításához is.

 A konferencia záró panelbeszélgetésén “A szakszervezetek jövője” témakörben Liina Carr ETUC konföderációs titkár tartott bevezető beszédet, összegezve az európai szakszervezeti mozgalom előtt álló főbb kihívásokat. Kiemelte a digitalizáció, az új munkavállalási formák, a közelgő EU parlamenti választások jelentette kihívásokat, illetve a szakszervezeti szervezettség csökkenésének problémáját. A beszédet követő panelbeszélgetésen részt vett Doszpolyné Mészáros Melinda, a magyar LIGA Szakszervezetek elnöke, Erich Foglar, az osztrák ÖGB korábbi elnöke, Földiák András, a SZEF elnöke, Josef Kollár, a szlovák KOZ SR elnöke, valamint Josef Stredula, a cseh CMKOS szakszervezeti konföderáció elnöke, ahol a CEYTUN eddigi munkásságáról és az azzal kapcsolatos elvárásaik teljesüléséről beszéltek.

 A beszélgetés végén mindannyian további támogatásukról biztosították a CEYTUN-t és annak résztvevőit.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.