Keresés
Close this search box.

ETUC Ifjúsági Bizottsági ülés – 2018. június 14.

Az ülés az elnök, Nagy Viktória bevezetőjével kezdődött, aki köszöntötte a bizottság régi és új tagjait, majd ezt követően elfogadására került a megbeszélés napirendje, illetve az előző (2017. decemberi) megbeszélés emlékeztetője.

A napirendek keretében Ignacio Doreste, az ETUC ifjúsági koordinátora tájékoztatta a résztvevőket az ETUC jelenleg futó „A szakszervezetek részvételének fokozása a minőségi átmenet és foglalkoztatás garantálása érdekében az európai fiatalok számára” című projektjének az előzetes eredményeiről. A projekt fő tevékenysége az Ifjúsági Garancia Program bevezetésének monitorozása volt, melynek során jó gyakorlatokat is gyűjtöttek az egyes tagországokból. A projekt zárókonferenciájára 2018. október 2-4. között kerül majd sor Akersbergában.

Tájékoztató hangzott el arról is, hogy a következő pályázati ciklusban az ETUC – az Ifjúsági Bizottság tagjai között végzett felmérés eredményeként kidolgozott – új projekt beadását tervezi, amelynek célja a fiatalok bevonása lesz a Szociális Jogok Európai Pillérének megvalósításába kiemelten fókuszálva a nők és a kisebbségek jogaira, valamint arra, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő fiatalokat is elérjék ezek az intézkedések.

Nagy Viktória elnök, Graham Sansone alelnök és Josef Holnburger vezetőségi tag beszámoltak a 2018. június 1-2-én megvalósult EYE 2018-on való ETUC Ifjúsági Bizottsági részvételről.

A Digitális Forradalom sátorban az ETUC IB workshopot rendezett „Munkahelyek a digitalizáció és automatizáció világában” címmel. Az esemény arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés eredményeként bizonyos munkakörök eltűnnek, míg mások átalakulnak majd a jövőben. Ennek szemléltetésére egy puzzle játékot is készítettek, ahol a résztvevőknek a jelenlegi és a jövőbeli munkakört kellett összepárosítaniuk. pl. pénztáros – pénztár automata, futár – drón csomagszállító stb.

A strasbourgi Európai Parlament épületében „Ifjúság-barát foglalkoztatáspolitikák a reflektorfényben” címmel pedig fórumbeszélgetést rendeztek mintegy 70 fő részvételével, ahol a friss kiadványukat, az Ifjúságbarát Indikátor című kutatás eredményeit mutatták be és vitatták meg Brando Benifei a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) Európai Parlamenti képviselője; Marianna Georgallis az Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás Főigazgatóság tisztviselője; Zuzana Vaneckova, az Európai Ifjúsági Fórum testületi tagja; illetve Nagy Viktória az ETUC Ifjúsági Bizottságának elnöke részvételével.

          A képzési tevékenység továbbra is fontos alapköve marad az ETUC IB tevékenységének. Az elnök beszámolt az elmúlt időszakban lezajlott, az ETUI támogatással megvalósult Ifjúsági Képzési Hét eredményeiről, amely jó hangulatban, komoly aktivitással és érdekes javaslatokkal zárult. Ugyanakkor kiemelte, hogy az IB tagjai közül kevesen vettek részt ezen a képzésen, ami sajnálatos, hiszen kifejezetten nekik készült. A helyszínen elhangzott visszajelzések alapján nem a képzés tematikájával volt a gond, hanem az időzítését és a hosszát (maximum 2-3 nap) kell átgondolni, hogy minél nagyobb számban részt tudjanak venni a kollégák a jövőben.

Ignacio Doreste ismertette az Európa Tanácsnak beadott képzési javaslatokat. Az egyik a PERC Ifjúsági Bizottságával együttműködésben a Munka jövője témakört dolgozná fel, a másik egy civil szervezettel együttműködésben a menekültek integrációjával foglalkozna. A képzések pozitív elbírálás esetén 2019-ben valósulhatnak majd meg.

          Az IB vendége volt Cinzia Sechi, az ETUC munkatársa, aki bemutatta az éves Nemek Közötti Egyenlőség kutatás eredményét, amely idén az ETUC Nőbizottsága és az Ifjúsági Bizottsága közötti együttműködés keretében kiemelten foglalkozott a fiatal nők helyzetével. Összességében elmondható, hogy míg a tagság összetétele (46% nő) egyre inkább tükrözi a munkaerőpiaci részvételt, addig az első számú vezetők körében már csak 26%-os női arányról beszélhetünk.

A fiatalok esetében is hasonló arányokról beszélhetünk (45,4% nő), bár a terhességhez kapcsolódó elbocsátások és a nemek közötti bérkülönbség komoly gondokat jelent

A részletes eredmények megtekinthetőek a csatolmányban.

          A résztvevők egy workshop keretében áttekintették az Ifjúsági Foglalkoztatási Dokumentum (EYEPP) szövegét és javaslatokat tettek új, aktuális témakörökre, aminek felhasználásával a vezetőség a decemberi ülésre ki fog dolgozni egy új stratégiai dokumentumot, amely az IB követeléséinek, ajánlásainak alapján képezi majd az ETUC jövő évi Kongresszusára való felkészülésben.

Az ETUC Kongresszus kapcsán az IB vendége volt Thiebaut Weber ETUC konföderációs titkár, aki elmondta, hogy mivel az ETUC Kongresszusa az Európai Uniós parlamenti választások előtt éppen egy héttel fog zajlani Bécsben, így nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a csúcsjelöltek meghívásával és a Szociális Európa üzenetének erősítésével a jó irányba tereljék majd a választókat, ill. a jelölteket.

A szakszervezeti mozgalom előtt álló nagy kihívások közül kiemelte a munka jövőjének kérdését, a szakszervezetek jövőjét a szervezettségi adatok és visszaesés fényében, a bérkonvergencia problémáját, ill. hogy hogyan lehetne EU szinten megállapodni a minimális bérek bevezetésében, a Szociális Jogok európai Pillérének bevezetését, a fair belső piac kiépítését, a fiatalokat érintő foglalkoztatáspolitikai intézkedések hosszútávú bevezetésének biztosítását.

          Az IB két állásfoglalást is elfogadott az új EU Ifjúsági Stratégia, ill. a mobilitás kapcsán, melyek itt olvashatók angol nyelven:

  1. ETUC – Youth resolution on Youth Strategy and YEI-MMF
  2. ETUC – Youth resolution on mobility

A következő IB ülés várható időpontja: 2018. december 17., helyszíne: Brüsszel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.