Stratégiai gondolkodás és perspektívák

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) oktatási osztálya Stratégiai gondolkodás és perspektívák címmel rendezett workshopot 2018. május 7-9. között Portugáliában. A rendezvényen az ETUC Ifjúsági Bizottságának képviseletében részt vett Nagy Viktória SZEFIT elnök is.

A workshop elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az ETUC munkáját egy olyan válogatott szakértői csoport meghívásával, akik részt vesznek az ETUC Végrehajtó Bizottság ülésein, illetve aktív formálói a nemzeti, bizottsági szintű politikáknak. Ez a fajta stratégiaalkotás különösen fontos a jövő évi ETUC Kongresszusra való felkészülés menetének elősegítése érdekében.

A résztvevők kisebb csoportokra osztva, Joe Ravetz facilitátor segítségével a következő témaköröket dolgozta fel, mint szakszervezeti kihívásokat a jövőre nézve:

  1. Munkaerőpiaci változások
  2. Nacionalizmus, populizmus
  3. Szakszervezeti megújulás

A csoportok Christophe Degryse, az ETUI Foresight Unit vezetőjének a különböző lehetséges jövőbeli szcenáriókról szóló előadását is figyelembe véve igyekeztem konkrét javaslatokat megfogalmazni az ETUC részére.

A javaslatokat ezt követően Luca Visentini ETUC főtitkárnak mutatták be a résztvevők, aki ígéretett tett azok lehetőség szerinti megvalósítására, ill. beépítésére a kongresszusi felkészülés időszakában.

Az ETUC jövője kapcsán beszélt továbbá arról is, hogy a tervek szerint a főbb prioritások megmaradnak, de a struktúra és a munkarend átalakulhat a következő ciklusban. Kiemelte, hogy az ETUC-nak és tagszervezeteinek a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a nem-standard munkavállaók toborzására és képviseletére, hiszen már ma is ők képezik a munkaerőpiac egyharmadát. Erősíteni kell a szakszervezeteken belüli demokráciát elsősorban azáltal, hogy a különböző diverzifikált csoportoknak megfelelő részvételi lehetőséget biztosítunk a döntéshozatalban.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a