Keresés
Close this search box.

Stratégiai gondolkodás és perspektívák

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) oktatási osztálya Stratégiai gondolkodás és perspektívák címmel rendezett workshopot 2018. május 7-9. között Portugáliában. A rendezvényen az ETUC Ifjúsági Bizottságának képviseletében részt vett Nagy Viktória SZEFIT elnök is.

A workshop elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az ETUC munkáját egy olyan válogatott szakértői csoport meghívásával, akik részt vesznek az ETUC Végrehajtó Bizottság ülésein, illetve aktív formálói a nemzeti, bizottsági szintű politikáknak. Ez a fajta stratégiaalkotás különösen fontos a jövő évi ETUC Kongresszusra való felkészülés menetének elősegítése érdekében.

A résztvevők kisebb csoportokra osztva, Joe Ravetz facilitátor segítségével a következő témaköröket dolgozta fel, mint szakszervezeti kihívásokat a jövőre nézve:

  1. Munkaerőpiaci változások
  2. Nacionalizmus, populizmus
  3. Szakszervezeti megújulás

A csoportok Christophe Degryse, az ETUI Foresight Unit vezetőjének a különböző lehetséges jövőbeli szcenáriókról szóló előadását is figyelembe véve igyekeztem konkrét javaslatokat megfogalmazni az ETUC részére.

A javaslatokat ezt követően Luca Visentini ETUC főtitkárnak mutatták be a résztvevők, aki ígéretett tett azok lehetőség szerinti megvalósítására, ill. beépítésére a kongresszusi felkészülés időszakában.

Az ETUC jövője kapcsán beszélt továbbá arról is, hogy a tervek szerint a főbb prioritások megmaradnak, de a struktúra és a munkarend átalakulhat a következő ciklusban. Kiemelte, hogy az ETUC-nak és tagszervezeteinek a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a nem-standard munkavállaók toborzására és képviseletére, hiszen már ma is ők képezik a munkaerőpiac egyharmadát. Erősíteni kell a szakszervezeteken belüli demokráciát elsősorban azáltal, hogy a különböző diverzifikált csoportoknak megfelelő részvételi lehetőséget biztosítunk a döntéshozatalban.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.