Az ifjúsági foglalkoztatás nehézségei Európában

Az ifjúsági foglalkoztatás nehézségeiről rendezett nemzetközi konferenciát a portugál UGT-P szakszervezeti konföderáció Ifjúsági tagozata 2018. május 11-13. között. A rendezvényen Carlos Silva UGT-P főtitkár mellett nyitóbeszédet mondott Nagy Viktória, az ETUC Ifjúsági Bizottságának elnöke is.

Nagy Viktória felszólalásában kiemelte, hogy a fiatalok foglalkoztatási helyzete Európában az ifjúsági munkanélküliségi ráták csökkenése ellenére sem javult jelentősen, s a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája továbbra is mintegy 2,5-szerese az általános munkanélküliségi rátának, és nagy a különbség az egyes tagországok között. Az EU átlagos 16,1%-os ifjúsági munkanélküliségi rátája az éllovas Csehország 5,8%-os és a továbbra is rendkívül nehéz helyzetben lévő Görögország 43,7%-os rátája közötti adatokból áll össze.

Továbbra is sok fiatal ragadt bizonytalan foglalkoztatási formákban, határozott idejű vagy éppen részmunkaidős foglalkoztatásban, annak ellenére, hogy ez az egyik legjobban képzett generáció. Az Ifjúsági Garancia Program bevezetése ugyan előmozdította a fiatalok helyzetét, de a finanszírozása továbbra is erősen kitett a tagországok nemzeti erőforrásainak, erre külön figyelmet kell fordítani a következő Többéves Pénzügyi Keret tárgyalásakor. Nem fektetnek kellő hangsúlyt a fiataloknak adott ajánlatok – legyen az foglalkoztatási, tovább- vagy átképzési, illetve tanulószerződéses gyakornoki képzési lehetőség – minőségére és a szociális partnerek megfelelő szintű bevonására a program megvalósításában és monitorozásában. 

Az ETUC Ifjúsági Bizottsága a jövőben is a fiatalok hangját fogja megjeleníteni Európában a minőségi munkahelyekért, illetve egy jobban szervezett szakszervezeti mozgalomért, ami az egyenlőség, szolidaritás és a demokrácia értékeit képviseli.

A beszéd teljes szövege angol nyelven a csatolmányban olvasható.

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.