Szociális Európa – Erősítsük a munkavállalók hangját!

Hogyan hallathatják eredményesebben a hangukat a munkavállalók az Európai szociális párbeszéd keretében? Ez volt a témája a Hans Böckler Alapítvány éves munkavállalói jogokkal és érdekérvényesítéssel foglalkozó konferenciájának, amelyet 2018. április 26-27-én rendeztek meg Brüsszelben. Az ETUC Ifjúsági Bizottságának képviseletében a konferencia előadója volt Nagy Viktória SZEFIT elnök is.

A több száz fős résztvevői létszámmal büszkélkedhető konferencia nyitóbeszédet Evelyn Regner, Európai Parlamenti képviselő tartotta, aki kiemelte a Szociális Európa fontosságát. Véleménye szerint Európa vagy szociális lesz, vagy egyáltalán nem lesz. Elmondta, az EU alapértékének tekintett szubszidiaritás elvének félremagyarázása több országban jellemző manapság, pedig ez egy igen káros folyamat lehet. Az EU legfőbb eredménye szerinte az lenne, ha egységes szabályozásai révén megszüntetné a versenyt a tagországok között például az adózás vagy éppen a munkabérek területén, hiszen amíg ilyen nagyok a bérkülönbségek és a jogszabályi környezet eltérései, addig nem lehet megállítani a munkaerő nyugatra áramlását. Ennek érdekében egy vokálisabb, hangosabb szakszervezeti fellépésre buzdította a szakszervezeteket.

A délután folyamán két különböző workshopra oszlottak a résztvevők. Az egyik téma a „Küzdelem a Szociális Európáért – Kapcsolat a munkavállalói képviselettel a vállalti szinten”. Ez a workshop elsősorban azzal foglalkozott, hogyan lehet a jelenlegi, főleg a pénzügyi piac által irányított és a vállalatoknak kedvező jogszabályi környezetet megváltoztatni, ill. hogyan erősíthető a munkavállalók hangja a vállalati döntéshozatalban és ellenőrzésben.

A másik workshop a „Munkavállalók hangja, mint Európa jövője” címet viselte. Ez a workshop azt tárgyalta, mi a szerepe a munkavállalói képviseletnek Európa jövőjének alakításában; hol lenne szükség több együttdöntési lehetőségre; a start-upok és a digitalizáció világában milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy a munkavállalók hangja erősödjön, ne pedig gyengüljön.

Videó a 2. workshopot záró panelbeszélgetésről: https://youtu.be/Kq8iU-Ll0UY?list=PLRIU-ZP0fg504B3KaO2AsBKu7GkBg9XVC

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.