Keresés
Close this search box.

ETUC Végrehajtó Bizottsági ülés beszámoló – 2017. december 13-14.

Az ETUC 2017. évi utolsó Végrehajtó Bizottsági ülése szokás szerint bővelkedett a napirendekben. A legfontosabbak a következők voltak: 2018. évi tagdíjak mértékének elfogadása, Kongresszusi Menetrend, Szociális Jogok Európai Pillére, A minőségi munka definíciója, Tagtoborzás, Európai Monetáris Unió. 

Nagy Viktória ETUC Ifjúsági Bizottsági elnök beszámolója.

 1. ETUC Irányító Bizottság – 2017. 12. 13. 

Luca Visentini főtitkár bemutatta az Irányító Bizottságnak a múlt évi előzetes pénzügyi beszámolót és a jövő évi költségvetés tervezetét. A tavalyi évben végül sikerült csökkenteni a hiányt, de az így is több százezer euróra rúg.

Tagdíj emelést nem terveztek a jövő évre, de szolidaritási alapot szeretnének létrehozni egy kb. 2%-os extra hozzájárulással. Ez plusz 276.000 eurót jelentene a költségvetésnek, ami az irodai, utazási és egyéb költségek csökkentése mellett már fedezné a hiányt.

A hozzászólók közül strukturális deficitről beszéltek többen. A Titkárság válasza szerint a kongresszusi előkészítés során kívánják megvitatni, hogyan kell átalakítani a struktúrát, tevékenységeket, hogy az jobban illeszkedjen a tagszervezetek igényeihez.

 1. ETUC Végrehajtó Bizottság – 2017. 12. 13-14.

A Végrehajtó Bizottságon elsőként a tagdíjakról szóló vita zajlott le, amely végül jóváhagyta az Irányító Bizottságon is megvitatott 2%-os szolidaritási alapot a tagdíj mértékének változatlanul hagyása mellett.

Elfogadásra került az ún. Kongresszusi Menetrend, amely a 2019. május 28-31. között Bécsben megrendezésre kerülő Kongresszusig rögzíti a fontosabb állomásokat.

A Szociális Jogok Európai Pillérének 2017. november 17-i göteborgi kihirdetése fontos állomás volt, hiszen az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság közösen jelentette be azt egy EU szociális csúcstalálkozó keretében. Az ETUC üdvözölte ezt a kezdeményezést, amely a szociális partnerek aktív bevonása mellett készült, amit a svéd kormány és az észt elnökség erősen támogatott. Most az ETUC elfogadott egy állásfoglalást, amely a Szociális Pillér gyakorlati megvalósítását szolgálja. Az ETUC elvégzi a maga feladatát a továbbiakban is az európai szintéren, ugyanakkor a főtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzeti tagszervezeteknek is erőteljes lobbyt kell kifejteniük a Pillér megvalósítása érdekében saját hazájukban.

Egy fontos állásfoglalást fogadott el a Végrehajtó Bizottság a minőségi munka definíciójáról. Ennek főbb pontjai a Katja Lehto főtitkár-helyettes által vezetett bizottság javaslatai és a helyszíni hozzászólások alapján:

 • Jó bérek
 • A munka biztonsága a normál foglalkoztatáshoz és a szociális védelemhez való hozzáférés révén
 • Egész életen át tartó tanulási lehetőségek
 • Jó munkafeltételek a biztonságos és egészséges munkahelyeken
 • Megfelelő munkaidő, jó munka és magánélet egyensúly
 • Szakszervezeti képviselet és kollektív tárgyalási jogok

A többi napirend közül kiemelném még a tagtoborzásról szólót. Az ETUC ad hoc szervezési bizottságának munkája, valamint az ETUI-val folytatott egyeztetések eredményeként elindul egy nagyszabású, stratégiai képzéssorozat, amely azt tűzi ki célul, hogy 3 szakaszban 2018-2020 között mintegy 500 fő szakszervezeti tisztségviselőt képezzen ki a következő céloknak megfelelően:

 • kezdeményezzen és vezessen be ilyen stratégiai vitákat a helyi és ágazati szakszervezetek vezetői csoportjai között,
 • megérteni a különböző eszközöket és módszereket a munkavállalók szervezéséhez
 • a projektmenedzsment megközelítéssel történő szervezésének tervezése.

A képzéssorozat a nemzeti tagszervezetek bevonásával kerül majd megvalósításra és mind személyes részvételen alapuló, mind online képzési módszereket is alkalmaz majd.

A tanácskozás második napján az ETUC vendége volt Pierre Moscovici, Gazdasági és Pénzügyi, Adózási és Vámügyi EU Biztos, aki az Európai Monetáris Unióról szóló csomagról adott tájékoztatást. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió jövője az euró bevezetése minél több tagországban, ennek azonban nem kényszerítettnek, hanem örömmel várt és fogadott intézkedésnek kell lennie.

A bérek mérséklése elleni harcot közös csatának nevezte, amelyet a Bizottság a szociális partnerekkel együtt vív, akiknek meggyőződése szerint helye van a vitában, hogy a szociális dimenzió megfelelően érvényesüljön a tárgyalások során.

Az ülésen az ETUC Ifjúsági Bizottsága képviseletében részt vett és a beszámolót készítette:

Nagy Viktória ETUC Ifjúsági Bizottság elnök, SZEFIT elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.