MKKSZ kontra kormány

Július 27-én második alkalommal tárgyalt a belügyi tárca – azonban a kormány egyelőre nem tett ajánlatot, így nem haladtak előre az egyeztetések.

A sztrájk után július 27-én már második alkalommal tárgyalt a belügyi tárca az önkormányzati tisztviselők bérköveteléseiről a szakszervezetekkel, azonban a kormány egyelőre nem tett ajánlatot, így nem haladtak előre az egyeztetések.

Az önkormányzati tisztviselők és munkatársaik béremeléséért tavaly kettő, idén július 17-én pedig ismét országos kihatású sztrájkot – amelynek keretében ötezernél több tisztviselő és műszaki, gazdasági segítő, több mint 100 polgármesteri hivatalban két órára letette a munkát – szervező MKKSZ tárgyalódelegációja július 27-én folytathatta a 14-én megkezdett bértárgyalásokat.

A Magyar Köztósztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) adatai szerint a 900 hivatalban dolgozó 17 282 ember kilenc éve nem kapott semmilyen béremelést.

Pogácsás Tibor BM-államtitkár szerint a kormány érzékeli, hogy az önkormányzati dolgozók helyzetén javítani kell. A kabinet folytatni kívánja az egyeztetést, és a tárca képviselői remélik, hogy augusztus 24-ig, az első kormányülésig lehet eredményre jutni.

Végtelenül sajnáljuk, hogy a kormány a csütörtöki tárgyaláson nem tett javaslatot, reméljük legközelebb már azt tudjuk megvitatni. E nélkül a tárgyalás meddő, mert nincs mit egyeztetni – fogalmazott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A tárgyalás végén Boros Péterné úgy vélte, hogy a megoldásnak el kell érnie az átlagosan 48 ezer forintos nagyságrendű illetményalap mértékét, és garanciálisnak kell lennie minden dolgozóra nézve, előrébb kell lépni a kollektív szerződéses rendszer felé, és a követelések követelte a Közigazgatás napja törvénybe foglalását is.

Domokos László, 2017. július 28. péntek, 10:49 (napi.hu); Lepattantak a kormányról a közszolgák – Hogy lesz ebből béremelés? című írása alapján:

SZEF Sajtóiroda

 

Kapcsolódó írás:

Ha győznek a sztrájkolók, a miniszterek bére is ugrik

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ha_gyoznek_a_sztrajkolok_a_miniszterek_bere_is_ugrik.643902.html

A saját fizetésüket is alaposan felemelhetik a döntéshozók, ha eleget tesznek az alacsony bérük miatt sztrájkoló önkormányzati dolgozók követeléseinek. Az illetményalap 50 százalékos emelése a kormánytagok fizetését is megdobná, Orbán Viktor például 800 ezret nyerne a bérrendezésen – számolta ki a Blikk.

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és